Nå blir det Ola-ball

Fra før hadde vi Ola-buksa og Ola-bilen. Nå har vi også fått Ola-fotball.

TRONDHEIM (Dagbladet): For etter søndagens festforestilling mot Ham-Kam kom Ola By Rise bort til undertegnede med et stort glis, og følgende klare beskjed.

-  Det du så her i dag, det var var Ola-fotball.

For i den trange og vanskelige sesongstarten har Rosenborg sett ut som et pregløst lag. Der lite har fungert, og mangelen på en tydelig stil har vært det eneste man har vært i stand til å se.

Men Ola By Rise er klokkeklar på at han har sin egen spillestil, og identitet som trener.

-  Jeg har klare tanker på hvordan Rosenborg skal bli i framtida. Vi står foran viktige år på Lerkendal, og vi har allerede begynt på en prosess der målet er å revitalisere alt vi har bygd opp til nå, sier han.

-  Hårføner

Og mot Ham-Kam så man konturene av det By Rise vil med RBK. I går kombinerte RBK eggensk lekenhet, tempo, spill i lengderetningen, med Åge Hareides mer defensive og ballbesittende stil. For Ola har vært i RBK i en liten evighet, og har lært av mestrene Nils Arne Eggen, Trond Sollied og Åge Hareide. Han tar med seg det beste fra alle.

-  Husk at jeg er flasket opp på det som er RBK-kulturen. Vi har en grunnfilosofi om at vi skal spille offensiv og attraktiv fotball, men i motgang er det ikke alltid ting fungerer. Spillerne gjør kanskje ikke det de skal, og da blir linjene på hvordan jeg ønsker at vi skal spille visket ut.

Enkelte kritikere har påpekt at By Rise ikke er en sterk nok personlighet til å fylle rommet etter Eggen/Sollied/Hareide. Men den siste uka har Ola plutselig blitt tydelig. Han har skjelt ut spillere på TV og i aviser. Og det har nyttet.

-  Det er ikke brølingen min som har ført til at vi reiste oss mot Ham-Kam. De som tror det tar feil. Men spillerne må vente seg at jeg sier fra hvis de ikke gjør det de skal, sier By Rise.

Som vil fortsette sin mer myke linje som hovedtrener.

-  Jeg tror ikke på at det beste er å være en hårføner-trener.

-  Hårføner-trener?

-  Ja, en sånn som gir spilleren bakoversveis fordi man brøler dem opp i trynet.

Konjunkturer

By Rise har nemlig gode erfaringer med det motsatte.

-  I 1998, da Trond Sollied var hovedtrener, så var det aldri kjefting i garderoben eller på trening. Og vi har aldri tatt så mye poeng som vi gjorde da.

-  Men Eggen kunne eksplodere titt og ofte?

-  Ja, men han var først og fremst flink til å holde folk i gang. Og det var ikke så ille som det av og til så ut som. Grunnprinsippet er vi enige om. Som trener må man hele tida finne ut hvordan spillerne tenker og føler, og så ta det derfra.

Den største forskjellen på Eggen og By Rise er og blir personligheten. By Rise blir aldri brautende og høylytt. Sånn er han ikke skapt. Men By Rise er knallhard på sin måte.

-  Utfordringen med å ta over Rosenborg er litt konjunkturavhengig. Og kanskje var tidspunktet for meg ugunstig på mange måter. Fordi jeg egentlig hadde alt å tape. Men det kunne ikke forhindre meg i å ta utfordringen. Det er ikke jeg som har ligget på knærne og bedt om å få denne jobben. RBK ville ha meg. Jeg vil gjøre den jobben de har ansatt meg for å gjøre.

Styrer unna

Og selv om fansen og en del kritikere har vært nådeløse mot ham etter den skuffende sesongstarten, så skal det mer til å knekke en mann som har ligget nede før.

-  Jeg har veldig tykk hud. Og jeg har opplevd mange ganger som spiller å få nekrologen min brettet ut over dobbeltsider i både Dagbladet og VG. Om det stormer i media, så er det en del av jobben min å takle det.

Og det greier jeg.

OLA-FILOSOFI: Ola By Rise vil modernisere RBK-verdiene.
OLA-BALL I PRAKSIS: Her ser du et godt eksempel på Ola-ball. Fredrik Winsnes overtok for Ørjan Berg på midtbanen, og leverte både raske løp i lengderetningen og ballbesittelse.