Podiumjenter i sykkelsporten:

Nå blir det slutt på jenter som kysser vinnerne i Australia

Modellbyrå reagerer.

DET SISTE KYSSET? Jack Bobridge fikk besøk på podiet under Tour Down Under 2015. Neste år vil juniorryttere dele ut blomster. Foto: NTB Scanpix/ AFP / MARK GUNTER 
DET SISTE KYSSET? Jack Bobridge fikk besøk på podiet under Tour Down Under 2015. Neste år vil juniorryttere dele ut blomster. Foto: NTB Scanpix/ AFP / MARK GUNTER Vis mer

(procycling.no): Australske myndigheter har begynt å tenke over hva slags signaler bruk av podiumjenter under arrangementene de støtter sender ut.

Først besluttet de å kutte støtten til såkalte «grid girls» under motorsportarrangementer i Adelaide.

Nå følges initiativet opp med å si nei til jenter på podiet under sykkelrittet Tour Down Under.

Det er idrettsminister Leon Bignell som ifølge ABC News har tatt initiativet til kursomleggingen.

- Myndighetene gir økonomisk støtte til jenter på podiet og vertinner, mens vi på den andre siden hjelper unge kvinner som har komplekser med egen kropp og skjønnhetsidealer. Det vi egentlig ønsker å gjøre er å oppmuntre unge jenter og kvinner som kommer til rittene til å bli sjåfører, mekanikere eller ingeniører, sier Bignell til ABC News.

- Ting ute av kontroll?

I mange år har arrangøren, via myndighetenes støtte, hyret inn modeller for å kysse vinnerne av Tour Down Under under den sedvanlige blomsterseremonien.

Det blir det nå en slutt på.

Når blant andre Vegard Stake Laengen og Sven Erik Bystrøm inntar rittet i januar, neste år – vil juniorryttere stå for blomsterutdelingen.

ABC News har faktisk funnet et modellbyrå som reagerer på myndighetenes U-sving.

- Har den politiske korrektheten kommet ut av kontroll? Jeg vet ikke, men føler nok at tilskuernes stemme også burde bli hørt. Vi har fått mange tilbakemeldinger fra jenter som har deltatt på dette tidligere. De synes det var trist å slutte fordi det, i tillegg til jobben, var morsomt og de satte pris på oppmerksomheten fra publikum i tillegg, sier direktør i Tanya Powell Model Agency.

Gutter på podiet i Halden

Men utspillet levnes ikke mye ære av fagforeningen SA Unions.

- Det mangler absolutt ikke på muligheter for jenter til å få oppdrag innenfor mote- og modellyrket. Etter mitt syn er dette et veldig tydelig standpunkt om at det finnes mer konstruktive, produktive og mer innflytelsesrike roller for kvinner ved slike idrettsarrangementer, sier Joe Szakacs på vegne av SA Unions.

I Norge er det fortsatt vanlig å la rytterne møtes av podiumsjenter i etterkant av målgangen.

Det gjelder både for Arctic Race, Tour des Fjords og Tour of Norway.

Ladies Tour i Halden har valgt å gi oppdraget til lokale skjønnheter, men for damerittet er det altså guttene som står for blomsterutdeling og som deler ut seierskyss på podiet.