- Nå blir det vanskelig å slå meg

Froome tror han har avgjort Touren nå.

TØR TRO PÅ SEIER: Christopher Froome holdt unna i tidvis iskaldt regnvær, og beholdt sammenlagtledelsen på over fem minutter. Nå tror han ingen klarer å ta ham igjen før Paris.Foto: AP /Christophe Ena
TØR TRO PÅ SEIER: Christopher Froome holdt unna i tidvis iskaldt regnvær, og beholdt sammenlagtledelsen på over fem minutter. Nå tror han ingen klarer å ta ham igjen før Paris.Foto: AP /Christophe EnaVis mer

LE GRAND-BORNAND (Dagbladet): Rui Costa vant etappen mellom Bourg d'Oisans og Le Grand-Bornand på imponerende vis. Den portugisiske klatrespesialisten er i en egen klasse i alpene, men er samtidig sjanseløs i sammendraget.

Derfor får han også lov til å stikke fra de største kanonene i feltet.

Etappen i dag er muligens den aller tøffeste av klatreetappene i årets Tour de France. Feltet kjører rett inn i to knallharde stigninger, og ellers er det lite hvile på alpeetappen.

Lettet
Derfor var også sammenlagtleder Chris Froome en lettet mann da han stilte på pressekonferansen etter å ha forsvart den gule trøya. Med bare én fjelletappe igjen avgjorde Froome mer eller mindre hele touren i dag.

- Det skal bli veldig hardt for noen å ta meg igjen nå, jeg leder med mer enn fem minutter, sa Froome.

- Men når det er sagt er det en tøff etappe i morgen også, og alt kan skje, fortsatte han.

Beklaget
Verken Froome eller noen andre tror Sky-kapteinen går glipp av sammenlagtseieren. Froome selv lukter også at han er så nær trøya at han knapt kan vente med å bli ferdig med den altavgjørende morgendagen.

For selv om det også er en etappe fra Versailles til Paris på søndag, er det en uskreven regel om ikke å angripe den gule trøya på sjarmøretappen opp Champs-Elysée. Dermed er siste sjanse for andre seiershungrige syklister i morgen.

- Beklager at jeg bare er her kort i dag. Jeg er ganske sliten etter denne dagen, og jeg må bare komme meg tilbake for å forberede morgendagen, åpnet Froome pressekonferansen med.

Gjenstår én anstrengelse
For sammenlagtlederen er nødt til å stille opp på diverse tv-intervjuer hver eneste dag han holder den gule trøya, han må stille på pressekonferanse etter etappene, og han må til dopingkontroll.

Alt dette går på bekostning av restitusjon og hvile. I et ritt som Tour de France er det essensielt.

- Det vanskelige med å være i denne trøya er å klare å stå på hver eneste dag. Pressekonferanser og alt annet, mentalt er det veldig hardt å holde tritt med dette. Å våkne hver morgen og beholde motivasjonen for å plukke sekunder og forsvare seg i denne trøya er veldig tøft, sier Froome.

- Men nå gjenstår en stor anstrengelse, så kan vi begynne å slappe av inn mot Paris.