Nå blir dopjukserne avslørt av veltrente, steroide mus

Doping kan ha effekt livet ut, og da må straffene bli mye lengre.

JUKSET VARER:  Ben Johnson knuste alle 100 meter-rekorder på 1980-tallet ved hjelp av dop. Her er han tilbake på OL-arenaen i Seoul. Sannsynligvis har han fortsatt fysisk effekt av dette jukset viser ny norsk forskning. FOTO:AP Photo/Lee Jin-man.
JUKSET VARER: Ben Johnson knuste alle 100 meter-rekorder på 1980-tallet ved hjelp av dop. Her er han tilbake på OL-arenaen i Seoul. Sannsynligvis har han fortsatt fysisk effekt av dette jukset viser ny norsk forskning. FOTO:AP Photo/Lee Jin-man. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

OM to uker samles hele den internasjonale idretten i Sør-Afrika på kongressen til Verdens Antidopingbyrå (WADA). Den store begivenheten der blir underskrivingen av et nytt felles reglement for det videre antidopingarbeidet; den såkalte WADA-koden. 

Kongressen kommer enstemmig til å vedta versjon fire av WADA-koden som i tillegg til et omfattende regelverk for prøvetaking, testing og juridiske labyrinter for skyldige og uskyldige idrettsutøvere, introduserer en mye tøffere førstegangsstraff for dopbruk:

•• Nå kan de skyldige direkte få fire års utestengelse.

Men selv en så oppdatert versjon er kanskje ikke nok for å stoppe all fordel for de som doper seg. For i dag publiseres ny norsk forskning som indikerer at gammelt steroidbruk kan ha en livslang effekt på de dopede utøvernes fysiske prestasjoner.

I FAGTIDSSKIFTET «The Journal of Physiology» presenteres de oppsiktsvekkende resultatene fra forskningsgruppa til professor Kristian Gundersen om hvordan dopete muskler husker tidligere hardtrening og fort når et høyere nivå enn normalt. Sammen med Ingrid Egner, Jo Bruusgaard og Einar Eftestøl ved Universitetet i Oslo har Gundersen fulgt opp sin årelange forskning på denne spesielle muskelhukommelsen med et forsøk med dopete mus.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer