JUKSET VARER:  Ben Johnson knuste alle 100 meter-rekorder på 1980-tallet ved hjelp av dop. Her er han tilbake på OL-arenaen i Seoul. Sannsynligvis har han fortsatt fysisk effekt av dette jukset viser ny norsk forskning. FOTO:AP Photo/Lee Jin-man.
JUKSET VARER: Ben Johnson knuste alle 100 meter-rekorder på 1980-tallet ved hjelp av dop. Her er han tilbake på OL-arenaen i Seoul. Sannsynligvis har han fortsatt fysisk effekt av dette jukset viser ny norsk forskning. FOTO:AP Photo/Lee Jin-man.Vis mer

Nå blir dopjukserne avslørt av veltrente, steroide mus

Doping kan ha effekt livet ut, og da må straffene bli mye lengre.

OM to uker samles hele den internasjonale idretten i Sør-Afrika på kongressen til Verdens Antidopingbyrå (WADA). Den store begivenheten der blir underskrivingen av et nytt felles reglement for det videre antidopingarbeidet; den såkalte WADA-koden. 

Kongressen kommer enstemmig til å vedta versjon fire av WADA-koden som i tillegg til et omfattende regelverk for prøvetaking, testing og juridiske labyrinter for skyldige og uskyldige idrettsutøvere, introduserer en mye tøffere førstegangsstraff for dopbruk:

•• Nå kan de skyldige direkte få fire års utestengelse.

Men selv en så oppdatert versjon er kanskje ikke nok for å stoppe all fordel for de som doper seg. For i dag publiseres ny norsk forskning som indikerer at gammelt steroidbruk kan ha en livslang effekt på de dopede utøvernes fysiske prestasjoner.

I FAGTIDSSKIFTET «The Journal of Physiology» presenteres de oppsiktsvekkende resultatene fra forskningsgruppa til professor Kristian Gundersen om hvordan dopete muskler husker tidligere hardtrening og fort når et høyere nivå enn normalt. Sammen med Ingrid Egner, Jo Bruusgaard og Einar Eftestøl ved Universitetet i Oslo har Gundersen fulgt opp sin årelange forskning på denne spesielle muskelhukommelsen med et forsøk med dopete mus.

I den siste studien ble mus gitt anabole steroider bare i en kort periode, noe som resulterte både i økt muskelmasse og flere cellekjerner i muskelfibrene. Så ble bruken av steroider stoppet i tre måneder; altså på tilsvarende måte som dopete idrettsutøvere går ut og inn av sine forbudte treningsregimer.

FOR en mus er dette et svært langt avbrekk fra dop. Tre måneder tilsvarer omtrent 15 prosent av musas totale levealder. Desto mer avslørende var den store gjenværende effekten av det gamle dopbruket:

•• En testperiode på seks dager med belastningstrening for disse tidligere dopete musene ga på nytt 30 prosent vekst i musklene deres.

Dette skyldes at cellekjernene forblir de samme i en doptrent mus selv om musklene blir mindre i den inaktive perioden. Mulighetene til å bli kunstig sterk igjen ligger altså latent. De musene som ikke hadde blitt doptrent tre måneder tidligere, hadde til sammenligning ingen effekt av den nye belastningstreningen.

DENNE studien kan gi en helt nye utfordringer for det internasjonale antidopingarbeidet. For hvis det er slik forskerne tror at effekten er tilsvarende på dopete idrettsutøvere, kan de skyldige ha fysisk nytte av jukset sitt i flere tiår.

Gruppas tidligere forskning har vist at dette skyldes hukommelsen i musklene:

- Mange som driver med trening vet at man fort kan bli sterk hvis man begynner å trene igjen. Det kalles gjerne muskelhukommelse. Tidligere har man trodd det var fordi man uansett var blitt teknisk bedre. Vi mener at studien viser at forandringene ved treningen i seg selv er varige, sa Kristian Gundersen til Dagbladet for tre år siden da den første studien deres ble publisert i det amerikanske fagtidsskiftet «Proceedings of the National Academy of Sciences»:

- Vi har endret synet på hvordan muskler oppfører seg ved treningsstopp (detrening) Tidligere har man tenkt at dersom man slutter å trene eller blir helt inaktiv, så er den tidligere treningen reversert, forklarte Gundersen og fortsatte:

- Trening gjør muskelfibrene større. Det stemmer at disse fibrene krymper når du er inaktiv, men så er spørsmålet om trening likevel gjør at muskelfibrene endrer seg varig. Og nå viser det seg at det gjør de.

DENGANG var forskergruppa ganske sikker på at de på dette grunnlaget ville være i stand til å påvise en ekstrem lang effekt av dopingdrevet trening.

Nå har det skjedd ved hjelp av dette nye museforsøket, og da utfordres det internasjonale dopingarbeidet:

•• Kanskje er selv fire års utestengelse for lite til at jukserne likevel sitter igjen med en fysisk fordel om de får lov til å konkurrere igjen.

Og det er vel ikke meningen?