- Nå blir OL en gulrot de luxe

Hushovds hjelpere mener et Tour-nei var det eneste fornuftige.

NYE MÅL: Thor Hushovd står over årets Tour de France for å stille best mulig forberedt til OL. Her sammen med mor og far Unni (t.v.) og Per (nr. to f.v.) før andre etappe av Giro d'Italia i Herning i Danmark. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
NYE MÅL: Thor Hushovd står over årets Tour de France for å stille best mulig forberedt til OL. Her sammen med mor og far Unni (t.v.) og Per (nr. to f.v.) før andre etappe av Giro d'Italia i Herning i Danmark. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpixVis mer

(Dagbladet): En virusinfeksjon som ikke vil slippe taket fører til at Thor Hushovd (34) i samråd med BMC-ledelsen har bestemt seg for å stå over sitt første Tour de France siden debuten i verdens største sykkelritt i 2001.

Det var ingen enkel beslutning å ta, forteller Hushovds personlige trener Atle Kvålsvoll. Men med en OL-fellesstart i London ventende bare seks dager etter målgang i Paris, måtte det prioriteres, og da falt valget på en begivenhet som bare kommer hvert fjerde år.

- Tour de France er Tour de France, så det er klart dette var en tøff avgjørelse. Men på et tidspunkt måtte vi stikke fingeren i jorda og se edruelig på dette. Touren er ikke er ritt man presser seg gjennom når kroppen ikke fungerer. OL blir en gulrot de luxe nå. Da avgjørelsen var tatt, klarte Thor å se framover ganske raskt, men det er klart at hadde det ikke vært OL-år, hadde dette vært steintøft for Thor, sier Kvålsvoll til Dagbladet.

- Bedre oppkjøring Sportssjef i Norges Cykleforbund, Steffen Kjærgaard, har ansvaret for den norske kvartetten i London bestående av Hushovd, Edvald Boasson Hagen, Alexander Kristoff og Edvald Boasson Hagen. Han er på sett og vis glad for at kapteinen har valgt bort Tour de France.

TI SEIRER: Thor Hushovd kan vise til ti etappeseirer, to lagtemposeirer, to sammenlagtseirer i poengkonkurransen og tre gule trøyer. Her fra da han spurtslo Edvald Boasson Hagen (t.v.) på den 16. etappen fra Saint-Paul-Trois-Châteaux til Gap. Daværende lagkamerat Ryder Hesjedal jubler i bakgrunnen.Foto: AP Photo/Peter Dejong/NTB scanpix
TI SEIRER: Thor Hushovd kan vise til ti etappeseirer, to lagtemposeirer, to sammenlagtseirer i poengkonkurransen og tre gule trøyer. Her fra da han spurtslo Edvald Boasson Hagen (t.v.) på den 16. etappen fra Saint-Paul-Trois-Châteaux til Gap. Daværende lagkamerat Ryder Hesjedal jubler i bakgrunnen.Foto: AP Photo/Peter Dejong/NTB scanpix Vis mer

- Det første som slo meg da jeg hørte dette er at Thor nå vil få en bedre oppkjøring til OL. Ser du på topp ti-lista fra OL er vanligvis fire-fem av dem karer som ikke har syklet Tour de France, men om Thor blir en av dem er jo bare å spekulere, sier Kjærgaard til Dagbladet.

Kvålsvoll er usikker på om eleven får et fortrinn overfor dem som sliter seg gjennom Frankrike i løpet av tre stekende juliuker.

- Det er nok en del av de som sykler Tour de France som ikke får restituert seg i tide til OL, mens andre kommer til å komme ut av Tour de France i superform, så det er vanskelig å si om det er en fordel sett med London-øyne, sier Kvålsvoll.

- Til Thors beste Han er likevel enig med Kjærgaard i at det er mer fornuftig å legge oppladningen til Polen rundt fra 10.-16. juli.

BEDRE OL-SJANSER: Sportssjef  Steffen Kjærgaard (t.v.) i Norges Cykleforbund og Thor Hushovds personlige trener Atle Kvålsvoll (midten) håper og tror den vanskelige Tour-avgjørelsen gjør at den norske kapteinen er bedre rustet til OL i London.Foto: Heiko Junge / Scanpix
BEDRE OL-SJANSER: Sportssjef Steffen Kjærgaard (t.v.) i Norges Cykleforbund og Thor Hushovds personlige trener Atle Kvålsvoll (midten) håper og tror den vanskelige Tour-avgjørelsen gjør at den norske kapteinen er bedre rustet til OL i London.Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer

- Uansett er det en safere oppladning å kjøre Polen rundt nå som han ikke er i slag til å kjøre Tour de France. Han er jo ikke den eneste topprytteren der. Tom Boonen er jo for eksempel også med, minner Kvålsvoll om.

BMC-ledelsen uttrykte tydelig ønske om at de ville ha med seg Hushovd og all hans erfaring inn i Touren når Cadel Evans skal forsvare fjorårets sammenlagtseier. Til slutt var det hensynet til nordmannens helse som ble avgjørende.

- Vi hadde en åpen og god kommunikasjon hele veien, men det var laget, og lege Max Testa, som tok beslutningen med bakgrunn i testene som ble tatt etter at han sto av Giroen. BMC har mange gode ryttere, og ønsker å ha med ryttere i kanonform til Touren, men det var til slutt likevel Thors beste som ble det avgjørende, sier Kvålsvoll.

100 prosent Kurt Asle Arvesen og Sky-laget har fått én konkurrent mindre å ta hensyn til når taktikken skal legges før start på de ni flate og fire kuperte etappene i årets Tour. Likevel synes den tidligere proffsyklisten det er trist at hans tidligere kollega ikke blir å finne i feltet.

KLOK AVGJØRELSE: Johan Kaggestad tror Thor Hushovd gjør det rette i å droppe Tour de France.Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
KLOK AVGJØRELSE: Johan Kaggestad tror Thor Hushovd gjør det rette i å droppe Tour de France.Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

- Det er utrolig trist, både for ham og for alle sykkelfans i Norge. Tour de France blir en attraksjon fattigere. Selv om jeg er en del av Team Sky, må vi se så stort på det og si at vi vil savne ham i Tour de France. Det er trist, men sånn er det når avgjørelsen er tatt, sier Arvesen.

Sky-coachen pratet så vidt med Hushovd etter at BMC-rytteren sto av Giro d'Italia etter den femte etappen, og kjenner ikke sykdomsbildet hans i detalj, men mener det er dumt å begi seg ut på treukersritt uten å føle seg på topp.

- Jeg vet ingenting om grunnene, men går ut i fra at det var en fornuftig beslutning. Forhåpentligvis er han frisk igjen til OL. Det er uansett ikke gunstig å gå inn i Tour de France med virussykdom eller andre skavanker. Du trenger å være 100 prosent på alle mulige måter, sier han.

Tysk trøst Arvesen håper nå at OL kan bli et solid plaster på såret for Hushovd.

EN ATTRAKSJON FATTIGERE: Kurt Asle Arvesen (t.h.) føler med Thor Hushovd.Foto:  Arnt E. Folvik / Dagbladet
EN ATTRAKSJON FATTIGERE: Kurt Asle Arvesen (t.h.) føler med Thor Hushovd.Foto: Arnt E. Folvik / Dagbladet Vis mer

- Det var helt sikkert en vrien avgjørelse. Thor har vært en profil i Tour de France i ti-tolv år, og er midtpunktet i norsk sykkelsport og Touren er den største sykkelbegivenheten i året. Men han har jo fortsatt OL å satse på i år, og jeg tror løypa passer Thor bra om han får tilbake sin vanlige kjørestyrke. Det er ei løype som skal være litt for hard til at de beste sprinterne blir med helt inn, sier Arvesen til Dagbladet.

Også den tyske veteranen Jens Voigt, som sykler for Radioshack-Nissan-laget uttrykker sympati med sin gode venn gjennom mange år.

- Fikk akkurat nyheten om at Thor Hushovd ikke deltar i Tour de France. For en nedtur! Jeg føler med ham. Han er en legende og en strålende idrettsutøvere. Og enda viktigere er det at han er en av mine nærmeste venner i sykkelsporten og var forlover i bryllupet mitt. Opp med hodet, skriver Voigt på Twitter.

Stor i Frankrike Johan Kaggestad skal som vanlig lede norske seere gjennom Touren sammen med Christian Paasche på TV 2. Selv om det kommer til å skje uten kanskje den største TV-magneten av dem alle, mener ekspertkommentatoren og utholdenhetseksperten at det var riktig å stå av.

NEDTUR: Jens Voigt synes det er en stor nedtur at Touren går uten hans gode venn og forlover Thor Hushovd. Foto: AFP PHOTO / BELGA / MICHEL KRAKOWSKI / NTB scanpix
NEDTUR: Jens Voigt synes det er en stor nedtur at Touren går uten hans gode venn og forlover Thor Hushovd. Foto: AFP PHOTO / BELGA / MICHEL KRAKOWSKI / NTB scanpix Vis mer

- Dette er kjempeleit for Thor, og betyr enkelt og greit at han har innsett at han ikke har tid til å sykle seg i form før Touren. Det hadde vært dumt av han å stille opp uten å ha den nødvendige tryggheten om at han kunne prestere. Det er under en uke igjen til Sveits rundt, og det rittet ville vært avgjørende for om Thor kunne sykle seg i form til Touren. Uansett, når kroppen ikke fungerer, er dette en klok avgjørelse, sier Kaggestad til Dagbladet.

- Dette satt nok langt, langt inne for Thor. Han har et helt spesielt forhold til Tour de France, og har jo lyktes veldig bra der opp gjennom årene. Samtidig er han vel den eneste nordmannen som blir gjenkjent på franske flyplasser, fortsetter han.

Kaggestad er usikker på hvordan Hushovd kommer til å prestere i London, selv om det nå blir med langt færre mil i beina med startnummer på baklommene på sykkeltrøya.

- Jeg vet ikke om dette nødvendigvis er positivt med tanke på OL. Når det er sagt, hvis han hadde syklet Tour de France uten å være i form, ville han kjørt seg helt ned før London. Nå får han i hvert fall tid til å bygge seg ordentlig opp til OL, sier Kaggestad.