I SØKELYSET: Stuart Pearce hadde bare vært midlertidig landslagssjef i England i noen timer før avisene gravde i fortida hans. Foto: AFP PHOTO / PAUL ELLIS
I SØKELYSET: Stuart Pearce hadde bare vært midlertidig landslagssjef i England i noen timer før avisene gravde i fortida hans. Foto: AFP PHOTO / PAUL ELLISVis mer

Nå børstes støvet av vikarsjefens gamle rasismegrums

Selv om det skjedde for 18 år siden...

(Dagbladet): Stuart Pearce (49) får ingen fredningsperiode. Nå trekker engelsk avis fram en sak som likner veldig på den som gjorde at John Terry mistet kapteinsbindet.

Pearce ble i går utnevnt som midlertidig engelsk landslagssjef etter at Fabio Capello trakk seg onsdag.

Capello var svært misfornøyd med at det engelske fotballforbundet (FA) fratok John Terry kapteinsbindet. Den tidligere kapteinen er tiltalt for å ha kommet med rasistiske tilrop til QPR's Anton Ferdinand, og skal i retten for å forsvare seg i juli.

Nå viser det seg at Pearce ble beskyldt for å ha sagt nesten nøyaktig det samme som Terry da han spilte for Nottingham Forest. Året var 1994, og Forest møtte Manchester United. Pearce kom i løpet av kampen med rasistiske tilrop til Paul Ince, som han senere måtte beklage.

- Stuart angrer på det han sa. Det ble sagt i kampens hete, uttalte direktøren i spillerforeningen (PFA, Gordon Taylor den gang.

På en pressekonferanse i går ble det også gjort et poeng ut av at broren til Pearce, Dennis, har vært medlem av det høyreradikale partiet British National Party.

Det er avisa The Independent som har den kjedelige saken på forsida si i dagens utgave.

«Ny rasismehodepine for FA» leser forsiden i avisa.

Saken setter FA i en vanskelig situasjon, siden de flere ganger har sagt at de har en nulltoleranse for rasisme.

- Best å la ham gå
I går redegjorde FA for hva som skjedde da partene møttes onsdag for å snakke ut om det som hadde skjedd siden FA fratok Terry kapteinsbindet tidligere i uka.

FIKK TILROP AV PEARCE: Daværende Manchester United-spiller Paul Ince. Foto: REUTERS/Darren Staples
FIKK TILROP AV PEARCE: Daværende Manchester United-spiller Paul Ince. Foto: REUTERS/Darren Staples Vis mer

FA-sjef David Bernstein sa forbundet ikke la noe press på italieneren etter at han hadde kritisert sjefene sine offentlig. Da møtet var over gikk Capello til sitt kontor. Etter én times «nedkjøling» gikk Bernstein for å fortsette samtalene med treneren.

Ifølge The Telegraph var det da Capello informerte om at han ikke ønsket å fortsette som Englands landslagssjef.

- Jeg tror ikke vi oppmuntret ham til det. Jeg kan ikke lese Fabios tanker, men da jeg kom til hans kontor ville han slutte. Da var også det best å la ham gå, siden det er ikke noe poeng å ha en manager som ikke vil ha jobben, sier Bernstein ifølge den engelske avisa.

- Må være sterke
Han angrer ikke på hvordan det engelske fotballforbundet har håndtert Terry-saken.

- Jeg synes vi har gjort helt rett. Vi trodde retten skulle avgjøre i mars eller april, og da ville vi handlet ut fra om Terry ble kjent skyldig eller frikjent. Da det endret seg kunne vi ikke dra til EM med denne saken hengende over oss, sier han.

Det var ventet at retten skulle behandle saken i god tid før EM, men da Chelsea informerte om at de ikke ville gi spillerne fri for å vitne i sesongen valgte retten å utsette til etter sommerens mesterskap.

Derfor valgte forbundet å frata Terry kapteinsbindet for andre gang, siden de var redde for splittelse i garderoben dersom han skulle bære bindet under EM.

- Det er øyeblikk der styret må steppe opp og vise sterk seg som sterke ledere, sier Bernstein.