KAN VINNE GULLBALLEN: Ada Hegerberg og flere av verdens beste kvinnelige fotballspillere kjemper nå om å vinne Gullballen. Tidligere har det bare vært for menn. Cristiano Ronaldo (bildet) har vunnet prisen fire ganger. Foto: AP Photo/Claude Paris
KAN VINNE GULLBALLEN: Ada Hegerberg og flere av verdens beste kvinnelige fotballspillere kjemper nå om å vinne Gullballen. Tidligere har det bare vært for menn. Cristiano Ronaldo (bildet) har vunnet prisen fire ganger. Foto: AP Photo/Claude ParisVis mer

Gullballen deles ut til både kvinner og menn

Nå deles Gullballen også ut til kvinner

Fotballmagasinet France Football har bestemt seg for at tradisjonsrike Ballon d'Or fra i år skal deles ut til både kvinner og menn.

– Kvinnefotballen er i medvind og fortjener samme respekt som herrefotball, fastslår France Footballs sjefredaktør Pascal Ferre overfor nyhetsbyrået AP.

- Disiplinen vokser seg stadig større. Over 760 millioner TV-seere så kampene i kvinnenes fotball-VM i 2015. Det skjedde ikke ved en tilfeldighet, fortsetter han.

Ballon d'Or, ofte oversatt til «Gullballen» på norsk, regnes som den mest prestisjetunge individuelle prisen en fotballspiller kan vinne. Siden 1956 har France Football delt ut trofeet til den mannlige spilleren som utvalgte sportsjournalister stemmer fram som verdens beste over det siste kalenderåret.

I desember i år skal Gullballen altså deles ut til både den beste mannlige og kvinnelige fotballspilleren i verden.

Det kan bety at Lyon-proffen Ada Hegerberg, som er nominert til FIFAs pris til årets kvinnelige fotballspiller for 2017/18, skal kjempe om den gjeve prisen som til nå har vært forbeholdt menn.

På FIFAs prisgalla er hun nominert sammen med sin tyske klubbvenninne Dzsenifer Marozsán og den brasilianske stjernen Marta.

- Jeg har alltid ønsket å se en kvinne vinne denne prestisjefylte prisen. Det er et steg mot mer likestilling når man ser at en pris av den betydningen også blir delt ut til kvinnespillere, sier Marta til France Football.

Nytt av året er det også at verdens beste spiller under 21 år skal få en egen gullball.

Regjerende vinner av Ballon d'Or er Cristiano Ronaldo. Portugiseren som nylig skiftet klubb fra Real Madrid til Juventus, har vunnet prisen fire av de fem siste årene.