LETTET: Landslagssjef Egil «Drillo» Olsen kunne lettet vinke triumferende til publikum etter en sein avgjørelse mot hardtkjempende islendinger.Foto:Erik Berglund
LETTET: Landslagssjef Egil «Drillo» Olsen kunne lettet vinke triumferende til publikum etter en sein avgjørelse mot hardtkjempende islendinger.Foto:Erik BerglundVis mer

- Nå drar vi til Danmark med lave skuldre

Drillo garanterer EM-deltagelse med to seirer til.

ULLEVAAL STADION (Dagbladet): Norge - Island 1-0.

Det var ikke bare på Ullevaal at ballen rullet Norges vei på det som ble en neglbitende landslagskveld i hovedstaden. Resultatene i andre grupper i kveld betyr at Norge nå har EM-skjebnen i egne hender.

Selv om Portugal tok tilbake førsteplassen i gruppa, som Norge hadde til låns i en halvtimes tid, med 4-0 seier borte mot Kypros, betyr blant annet Sveriges tap borte mot Ungarn at Norge går direkte til EM som beste toer med seier i de to gjenværende kampene.

- Jeg er mest fornøyd med at vi drar til Danmark med litt lave skuldre. Vi vet at vi er igjennom med to seirer til. Med uavgjort i Parken er vi garantert - sannsynligvis da - playoff. I og med at Sverige tapte kan vi bli beste toer med 17 poeng, sier landslagssjef Egil «Drillo» Olsen på pressekonferansen.

For ordens skyld: 16 lag får billett til neste sommers EM-sluttspill. Med vertsnasjonene Polen og Ukraina allerede klare, betyr det at 14 lag må gå kvalifiseringsveien.

Ni gruppevinnere og beste toer går direkte til EM, mens de åtte resterende toerne må ut i omspill. I øyeblikket innehar Norge posisjonen som beste toer, og vil mer eller mindre være garantert EM-plass med seier mot Danmark og Kypros. Bare Kroatia er da i stand til å oppnå samme poengsum (19).

Innbyrdes Etter at Norge unngikk den potensielle snubletråden som lå der i Island - et lag man ikke hadde slått i kvaliksammenheng på 39 år - kan Drillo trygt tenke Danmark, Danmark og atter Danmark fram mot tirsdagens oppgjør i Parken, og i kjent stil har han allerede begynt å skissere opp ulike scenarier i eget hode.

- 0-0 trenger ikke være så dårlig for oss i København, konkluderer ham, men har glemt en viktig detalj - nemlig at innbyrdes oppgjør teller foran målforskjell:

- Men med 0-0 vil dere være bak Danmark på bortemål ved eventuell poenglikhet? spør Dagbladet.

- Har du sjekka det eller? returnerer en spørrende landslagssjef.

- Ja, det står sånn i reglene.

- OK, repliserer en lettere ovverrasket Drillo.

Riise tilbake Mot Danmark kan han også regne med å få tilbake den ene halvdelen av en etterhvert godt innarbeidet norsk venstreside. En rastløs John Arne Riise måtte gjøre noe av det han liker minst her i verden - følge lagkameratene fra tribuneplass.

Erstatteren Espen Ruud leverte en prikkfri kamp defensivt, men samarbeidet med Jonathan Parr bød ikke på de store utfordringene for robuste islendinger. Derfor tror Drillo at han går for Riise på venstrebacken i Parken.

- Jeg antar at det er mange og nitti prosent sjanse for at han (Riise) spiller, sier Drillo, som ikke er like fornøyd med alt han fikk se i det som tross alt endte med en norsk seier - en fortjent sådan:

- Det var en del skuffende på individuelle ferdigheter. Vinnerviljen var der til siste slutt, selv om jeg ikke var så jævlig høy i hatten da klokka passerte 85 minutter.

- Det blei tøffe tak. Vi kom litt dårlig i gang, så gikk det seg til. Etter hvert ble det en anstendig førsteomgang uten uttelling. Andre omgang var mer ujevn og mer «hawaii», men vi vant en fortjent seier.

Avgjørende Carew Og seieren kom i stand blant annet takket være et meget friskt innhopp fra John Carew som vant duellene mot det islandske forsvaret og skaffet til veie det avgjørende straffesparket.

- Han har vært med på en del scoringer, han var det i dag óg. Ikke bare målet, de var tydelig redde for ham, og han frigjorde Moa, sier Drillo, som først satte West Ham-spissen inn ti minutter før slutt:

- Vi snakka om å sette ham inn tidligere. Det er mulig vi satte ham inn i seneste laget, men det holdt.

«Bråkebøtta» på By Rise Det var forøvrig en meget engasjert Drillo som regjerte på sidelinja i fredag kveld - såpass engasjert at det så ut til at fjerdedommer ga ham en kraftig advarsel. Etterpå legger han spøkefullt skylda over på Ola By Rise.

- Nei, det var ikke meg, det var han bråkebøtta som er assistent, sier en humrende Drillo til Dagbladet.

Islendingens landslagssjef Ólafur David Jóhannesson sier seg på sin side brukbart fornøyd, selv om det endte med det første islandske tapet på norsk jord siden 1980 (forrige kvaliktap i 1972).

- Vi spilte bra i dag. Men gjorde en feil, og tapte kampen. Men jeg var ganske fonøyd med spillerne mine. Men feilen var en stor feil, og ga et mål mot, sier Jóhannesson på pressekonferansen.

Nå håper han at Islands nordiske naboer klarer å hamle opp med portugisiske favoritter i høstens avslutning på kvalifiseringen til sluttspillet i Polen og Ukraina neste sommer.

- Jeg ønsker Danmark og Norge lykke til og håper begge går videre i stedet for Portugal.