Ola Kamara herjer i USA:

Nå er bare Haaland bedre

Denne sesongen har vært et eneste stort målshow for Ola Kamara (31). Nå er det bare én norsk spiss som har et bedre målsnitt.

ON FIRE: Ola Kamara hamrer inn mål etter mål for DC United denne sesongen. Foto: Jim Rassol / AP / NTB
ON FIRE: Ola Kamara hamrer inn mål etter mål for DC United denne sesongen. Foto: Jim Rassol / AP / NTB Vis mer
Publisert

Denne sesongen har Ola Kamara vært i fyr og flamme for DC United i den amerikanske toppdivisjonen Major League Soccer (MLS).

Det er nemlig mye som tyder på at Kamara har opparbeidet en fjellstø selvtillit. Det fikk Dagbladet erfare under forsøket på å organisere et intervju med 31-åringen.

Da Dagbladet tok kontakt,, lå nemlig Kamara like bak Raúl Ruidíaz fra Seattle Sounders på toppscorerlista. Det gjorde at nordmannen kom med et forslag.

GLESNES: Jakob Glesnes vartet opp med en fantastisk scoring i sin andre MLS-kamp for Philadelphia Union. Video: Rødt Kort / Dagbladet TV Vis mer

Selvransakelsen

«Jeg skal forsøke å være litt 'on fire' denne uka. Så kan vi heller snakkes da. Høres det greit ut?» skrev Kamara i en SMS forrige uke.

Samme uka leverte han tre scoringer i første omgang mot Chicago Fire, og en målgivende pasning i 2-3-tapet for Atlanta United.

Hemmeligheten bak den enorme selvtilliten, som gjør at det er ingen spiss mer brennheit i USA enn Kamara, stammer fra et oppgjør han måtte ta med seg selv før sesongen, forteller spissen.

- Alt jeg vil er å score mål, jeg tenker alltid på å score mål. Men jeg måtte gå veldig i meg selv. Jeg så meg i speilet, jeg hadde en dårlig sesong i fjor, sier Kamara til Dagbladet.

INSPIRASJONEN: Mentaliteten til Michael Jordan ble et stort tema i dokumentarserien «The Last Dance». Foto: John Swart / AP / NTB
INSPIRASJONEN: Mentaliteten til Michael Jordan ble et stort tema i dokumentarserien «The Last Dance». Foto: John Swart / AP / NTB Vis mer

- Jeg tenkte «hva er feil?», jeg skyldte på alle andre, spillestil og ikke på meg selv. Jeg måtte tenke «hvis det er meg, hva er det jeg gjør feil?». Jeg trente veldig mye under oppkjøringen, jeg trente seks timer hver dag i en fire måneders periode.

Inspirert av en av tidenes største utøvere bestemte Kamara seg for at det måtte en endring til for å finne tilbake til formen.

- Da jeg satt og så på «The Last Dance», la jeg merke til han ene mentale treneren snakke om at var visse ting Michael Jordan måtte gjøre. At han måtte pushe kroppen sin til jern. Jeg gjorde det samme selv, jeg måtte pushe meg, forklarer Kamara.

Han forteller at selv om han trente mye på det fysiske, var det det mentale som endret seg.

- Du har jo egentlig alltid lyst til å gi opp, sant? Når du er på tredemølla også, så vil man bare slutte. Du må drepe den stemmen, du må få deg selv til å ikke ville gi opp.

Smadrer legendene

16 mål på 19 kamper gjør han til MLS' toppscorer så langt. En status han ikke har hatt tidligere. Han ligger to mål foran Raúl Ruidíaz i Seattle Sounders.

På 11 mål finner man Chicharito i Los Angeles Galaxy, som de fleste husker fra opphold i Manchester United og Real Madrid. Det er én scoring mer enn Gonzalo Higuaín i Inter Miami.

LEGENDARISK: Chicharito har hatt en stor karriere i Europa. Også han ligger bak Kamara. Foto: Cliff Hawkins / Getty Images / AFP / NTB
LEGENDARISK: Chicharito har hatt en stor karriere i Europa. Også han ligger bak Kamara. Foto: Cliff Hawkins / Getty Images / AFP / NTB Vis mer

Den tidligere Real Madrid-, Juventus- og Chelsea-spissen sine ti scoringer er en mer enn Nani i Orlando City. Også den tidligere Manchester United-angriperen må se seg slått av Kamara.

- Det er ikke så verst! Dette er bra spillere jeg har sett på selv som yngre. Det er moro å ligge foran dem. Helt ærlig, så har det ikke gjort så mye med selvtilliten. Men det er moro å se den lista, sier Kamara, som selv fokuserer på en annen ting: målsnittet.

- Jeg har ønsket å score så mange som mulig, så jeg føler ikke jeg har nådd noe mål. Men når du ser antall minutter jeg har spilt, og sammenlikner det med de andre i ligaen, så blir man veldig fornøyd, sier Kamara.

Og nordmannens målsnitt er nemlig oppsiktsvekkende. Det er nemlig flere kamper der han enten er blitt byttet ut tidlig, eller har kommet inn som innbytter.

Kamara har totalt 1128 minutter, melder Transfermarkt. Det betyr at han registrerer en scoring hvert 71. minutt i den amerikanske toppdivisjonen.

I KJENT STIL: Ola Kamara har funnet formen i DC United. Foto: Rafael Suanes / USA Today Sports / NTB
I KJENT STIL: Ola Kamara har funnet formen i DC United. Foto: Rafael Suanes / USA Today Sports / NTB Vis mer

Det er bedre enn snittene til Erik Botheim i Bodø/Glimt (scoring hvert 192. minutt) og Kristian Thorstvedt i Genk (scoring hvert 580. minutt) som sist var i landslagstroppen til Ståle Solbakken.

Det er også bedre enn Alexander Sørloth og Joshua King, som begge har til gode å score etter sine overganger til henholdsvis Real Sociedad og Watford i 2021/2022-sesongen.

- Stolt av statistikken

Det er likevel noen hakk bak Erling Braut Haaland, som i alle turneringer har hamret inn 11 mål på 8 kamper over 716 minutter denne sesongen. Altså, et snitt på scoring hvert 65. minutt.

- Jeg er ordentlig stolt over statistikken min, det må jeg innrømme. Det er noe jeg ser på. Det å score mål er det jeg vil, jeg vil ikke drible, jeg vil hamre inn mål, sier Kamara.

Men på spørsmål om han kan være aktuell for det norske landslaget igjen, så er han heller nøktern.

HAALAND I RØDT, HVITT OG BLÅTT: Det er kun Erling Braut Haaland som ligger foran Ola Kamara på statistikkene. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
HAALAND I RØDT, HVITT OG BLÅTT: Det er kun Erling Braut Haaland som ligger foran Ola Kamara på statistikkene. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer

- Jeg tenker at det som kanskje er verdens beste spiss akkurat nå er en nordmann, og det virker som Ståle har det han ønsker. Det er den vurderingen han gjør.

- Men føler du at du burde vært der?

- Jeg har ikke tenkt så mye på det. Jeg vet ikke engang om jeg kan være med. Jeg har en liten sønn på to måneder også, og jeg tenker at jeg må være her, sier Kamara, om sønnen Kenzo, som ble født i sommer.

- Da jeg var ung så var det landslaget som var en slags bekreftelse. Men jeg er veldig selvsikker, jeg vet hvilket nivå jeg er på. Jeg trenger ikke den godkjennelsen, sier Kamara.

Etter en kort tenkepause følger 31-åringen opp:

- Dessuten vet jeg ikke om kona hadde blitt så fornøyd om jeg hadde dratt nå, humrer Ola Kamara.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer