Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Nå er Bjørgen historisk. Slik kom alle gullene

Marit Bjørgen ble søndag tidenes mestvinnende vinterolympier.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter seieren på tremila ble det klart: Marit Bjørgen (37) ble tidenes mestvinnende vinterolympier.

Gullet på tremila var hennes åttende totalt - og Rognes-løperen tangerer dermed legendene Ole Einar Bjørndalen og Bjørn Dæhlie i antall gull. Men i medaljer totalt, er hun forbi.

Etter fem medaljer i sitt siste OL, er hun mestvinnende noensinne, med 15 medaljer totalt.

LEGENDE: Marit Bjørgen har for lengst sikret seg legendestatus i langrennssirkuset. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet
LEGENDE: Marit Bjørgen har for lengst sikret seg legendestatus i langrennssirkuset. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet Vis mer

Slik har de kommet

Marit Bjørgen OL-debuterte som 21-åring i OL i Salt Lake City. Der var hun med og tok sølv på stafett. Da gikk Bjørgen første etappe.

Og Marit Bjørgen etablerte seg på kort tid som en av de aller beste i langrennssirkuset. I VM i 2005 vant hun fem medaljer, og det ble knyttet store forventninger til OL i Torino året etter.

Der dro hun hjem med en sølvmedalje på 10 kilometer klassisk. Bjørgen hadde slitt med sykdom, men vant blant annet verdenscupen sammenlagt den sesongen. OL ble likevel en liten skuffelse.

Men til Vancouver fant hun superformen, og var overlegen slik bare Marit Bjørgen er på sitt beste.

Det første

37-åringen reiste nemlig hjem fra OL for åtte år siden med hele fem medaljer. Det hele startet med 10 kilometer fristil, der hun tok bronse bak Charlotte Kalla og Kristina Smigun. På tremila ble det sølv.

17. februar vant hun sitt første OL-gull, i sprint, i ren utklassingsstil.

OL-GULL: Marit Bjørgen vant sitt første OL-gull i Vancouver for åtte år siden. Bak ser vi Celine Brun-Lie. Foto: Arnt E. Folvik.
OL-GULL: Marit Bjørgen vant sitt første OL-gull i Vancouver for åtte år siden. Bak ser vi Celine Brun-Lie. Foto: Arnt E. Folvik. Vis mer

- Nå er jeg olympisk mester! Det er en stor dag, jeg begynte nesten å grine før finalen. Jeg måtte ta meg skikkelig sammen, jeg skjønte jeg hadde en sjanse, sa Marit Bjørgen.

Bare to dager senere kom det andre, da hun vant skiathlon snaue ti sekunder foran svenske Anna Haag og Justyna Kowalczyk.

Og så: Stafetten. Marit Bjørgen har i mange år vært en selvfølge på ankeretappen. Det var hun også i 2010, da hun gikk sammen med Vibeke Skofterud, Therese Johaug og Kristin Størmer Steira.

- Jeg måtte flire av Egil på toppen av den siste bakken. «Du ser ut som en million, Marit», ropte han, sier Bjørgen.

OL 2018: Vi oppsummerer tidenes vinter-OL, som avsluttes på fantastisk vis med det historiske gullet til Marit Bjørgen. Med sportskommentator Esten O. Sæther, og Ingrid Cogorno som programleder. Jørgen Gilbrant er dagens gjest. Vis mer

Smørebommen og revansjen

Fire år senere. Marit Bjørgen har tatt verdensherredømme som verdens beste skiløper. I VM året før tok hun fire gull og fem medaljer totalt.

Mesterskapets første gull kom på 15 kilometer skiathlon. Charlotte Kalla rykket i den siste bakken, og bare Bjørgen klarte å følge. Hun spurtet inn til sitt fjerde OL-gull. Det ble emosjonelt for hele laget.

GULL-BJØRGEN: Her går Marit Bjørgen inn til gull på lagsprinten under OL i Sotsji. Foto: Thomas Rasmus Skaug/Dagbladet
GULL-BJØRGEN: Her går Marit Bjørgen inn til gull på lagsprinten under OL i Sotsji. Foto: Thomas Rasmus Skaug/Dagbladet Vis mer

Astrid Uhrenholdt Jacobsen hadde nemlig mistet broren bare noen dager i forveien. Da jentene gikk i mål, sto de der i en betydningsfull omfavnelse. Det hadde vært noen tøffe dager.

Bjørgen falt på sprinten, og på stafetten ble de norske jentene felt av en smørebom. Det endte med en skuffende femteplass.

Men til lagsprinten var alt i orden igjen. Ingvild Flugstad Østberg gikk første etappe, Bjørgen hadde ankeretappen. De begge satte et intenst kjør, og gikk inn til OL-gull.

Bjørgen avsluttet mestesrkapet med å ta gull på tremila, foran Therese Johaug og Kristin Størmer Steira.

Satte punktum

Det var med OL-gull på tremila Marit Bjørgen også avsluttet sin olympiske karriere. For det var et OL-punktum - det levnet Bjørgen liten tvil om. Men hun utelukker ikke at hun fortsetter i et par år til.

Bjørgen reiser også hjem fra OL med medalje i alle øvelser unntatt sprinten. På stafetten var hun ankerkvinne og overrasket nok mange da hun dro fra super-spurter Stina Nilsson.

- Hun er stresset, meldte svenskene i løypa.

- Ikke faen om jeg er, sa Bjørgen - og knuste den svenske jenta i den siste bakken.

Ellers ble det en bronse på 10-kilometeren og på lagsprinten - og sølv på 15 kilometer skiathlon.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!