Nå er de fem om gullpotten

Feltet tynnere etter «tidenes Bislett».

Bare fem utøvere er med i kampen om gullpotten på en million dollar (ca. 5 millioner kroner) etter de to første Golden League-stevnene i år, Berlin og Bislett.

På herresiden er det bare amerikaneren Bershawn Jackson på 400 meter hekk og lengdehopperen Hussein Al-Sabee fra Sudan som er med i kampen om millionene, mens den kroatiske høydehopperen Blanka Vlasic, 800-meterløperen Pamela Jelimo fra Kenya og spanske Josephine Onyia på 100 meter hekk er med i kampen blant kvinnene.

De som skal vinne gullpotten må vinne øvelsen sin i alle de seks Golden League-stevnene. To er allerede unnagjort, i Berlin og Oslo. Neste treff blir i Roma 11. juli, og deretter samles friidrettseliten til det fjerde GL-stevnet i Paris uken etter.

De to siste stevnene i Golden League-serien i år går i Zürich og Brussel etter OL.

Beste Bislett noensinne

Bislett holder mål som rekordenes arena, og Bislett-general Svein Arne Hansen mener at fredagens stevne kanskje er det beste som har vært noensinne.

Det ble satt en verdensrekord for senior (5000 meter for kvinner) ved Tirunesh Dibaba. På 800 meter for menn ble det satt verdensrekord for junior ved Abubaker Kaki Khamis fra Sudan.

I tillegg ble det satt to kontinentale rekorder, sju nasjonale rekorder, to stevnerekorder og 40 personlige rekorder.

GULLJAKT: Blanka Vlasic vant på Bislett, og tok et steg nærmere gullpotten på en million dollar. Foto: HEIKO JUNGE/SCANPIX
GULLJAKT: Blanka Vlasic vant på Bislett, og tok et steg nærmere gullpotten på en million dollar. Foto: HEIKO JUNGE/SCANPIX Vis mer

Ved siden av dette var det årsbeste i verden i seks av øvelsene, og utøverne sto for 114 resultater som var sesongbeste for dem.

Kan gi mer suksess

Bislett oppnådde 84.913 poeng på den internasjonale skalaen, og det er ny poengrekord for stevnet. Ingen tvil om at årets Bislett Games levde opp til forventningene. At avviklingen gikk prikkfritt i det beste og varmeste sommerværet i manns minne, taler også til Bislett-arrangørenes fordel.

På den poengskalaen det refereres til oppnådde Bislett Games 84.810 poeng i 2006, mens det ble 84.599 i 2007.

Konseptet med Golden League går videre også neste år, i 2009, men så skal det trolig legges opp til et nytt opplegg for friidrettens formel 1-stevner.

Den suksessen Bislett hadde i år vil helt sikkert veie tungt når arrangørene for neste generasjon superstevner i friidrett skal plukkes ut fra og med 2010-sesongen.

(NTB)

Nå er de fem om gullpotten
SUKSESS: Oslo-ordfører Fabian Stang erklærte Bislett Games for åpnet fredag. Bislett-general Svein Arne Hansen mener stevnet som fulgte var tidenes beste på arenaen.