Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Nå er den psykologiske krigføringen for alvor i gang

«Sjakkverdens slappeste håndtrykk» unngikk blikkontakt.

IKKE BESTEVENNER: Men forholdet mellom Magnus Carlsen og Vishy Anand er godt, sammenlignet med mange av de tidligere duellene i sjakken verden. Foto: Paul Troung
IKKE BESTEVENNER: Men forholdet mellom Magnus Carlsen og Vishy Anand er godt, sammenlignet med mange av de tidligere duellene i sjakken verden. Foto: Paul Troung Vis mer

Følg dagens parti i vårt sjakkstudio

(Dagbladet): Det er liten tvil om at det er viktig å ha et psykologisk overtak i sjakk, et overtak Magnus Carlsen trolig skaffet seg med sin seier i går. Men regjerende verdensmester Vishy Anand ønsker ikke å la seg pille på nesen.

Før dagens parti skulle de to, som vanlig, håndhilse. Carlsen har tidligere beskrevet inderens håndtrykk som «verdens slappeste». I dag var det ikke bare håndtrykket som var slapt - også blikkontakten var fullstendig fraværende.

Nesten som poker Dagbladets sjakkekspert Einar Gausel er ikke overrasket, og sammenligner det psykologiske spillet med poker på toppnivå.

- Det ser ut som om det er Anand som unngår blikkontakt. Kanskje han ikke ønsker at krigshumøret brytes av et smil fra nordmannen, kanskje han vil unngå at Magnus «leser ham». Man ser jo dette fenomenet i poker på toppnivå, forteller Gausel.

Eivind Skjervum, som er Dagbladets sjakkjournalist, er opptatt av at Magnus ikke må gi fra seg initiativet han har skaffet seg etter gårsdagens seier.

- Vanskelig å si hvorfor de unngikk blikkontakt. Anand er kanskje veldig innbitt etter å ha tapt i går. Anand er i likhet med Carlsen veldig god til å slå tilbake etter et tap. I VM-matchen for to år siden tapte Anand også et parti først, men da slo han tilbake på direkten og vant i det neste. Sjakk er et psykologisk spill. Måten spillere sitter på, blikkontakt og kroppsspråk er med på å påvirke motstanderen, sier Skjervum, og kommer med følgende eksempel for å understreke nettopp dette:

- Kortsjnoj valgte å spille med solbriller med speil under VM-kampen mot Karpov i 1978, fordi han ønsket å unngå blikkontakten fra russeren. Karpov hadde stirret Kortsjnoj i senk under tidligere oppgjør, og det ønsket han ikke at skulle gjenta seg, og Kortsjnoj følte at blikket var forstyrrende.

Nokså vennlig Også Magnus Carlsen har vært utsatt for solbrille-trikset tidligere, da han møtte den japanske stormesteren Nakamura i USA tidligere i år. Skjervum understreker derimot at Carlsen og Anand langt ifra har noe betent forhold, særlig ikke sammenlignet med tidligere sjakkdueller.

- Det har vært langt mer betente oppgjør i VM-historien. Kortsjnoj og Karpov sluttet å ta hverandre i hendene under VM, men så var da Kortsjnoj avhopper fra Sovjet, mens Karpov var regimetro. Karpov og Kasparov hadde også intense dueller, mens Topalov og Kramnik hadde intens rivalisering da de spilte VM-kamp, som blant annet inkluderte beskyldninger om juks og alt for hyppige dobesøk.