Nå er Dennis Rodman på plass i Nord-Korea igjen

Basketballstjernen skal besøke Kim Jong-un for andre gang i år.

 PÅ PLASS IGJEN:  Det statlige nyhetsbyrået i Nord-Korea, KCNA, har frigjort dette bildet av Dennis Rodman og hans reisefølge etter ankomsten på flyplassen i Pyongyang i går. Foto: EPA / KCNA / NTB Scanpix
PÅ PLASS IGJEN: Det statlige nyhetsbyrået i Nord-Korea, KCNA, har frigjort dette bildet av Dennis Rodman og hans reisefølge etter ankomsten på flyplassen i Pyongyang i går. Foto: EPA / KCNA / NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): Den tidligere basketballstjernen Dennis Rodman skapte store overskrifter da han dro på besøk til Nord-Korea i februar.

Bildene av amerikaneren sittende på basketballkamp sammen med landets diktator, Kim Jong-un, førte nok til at mange satte kaffen i halsen.

Men superstjernen, som var kjent som en villmann i NBA, og har datet andre store stjerner som Carmen Electra og Madonna, fornekter seg ikke. Nå er han tilbake på nordkoreansk jord, bare litt over et halvt år siden forrige besøk.

Ny basketball-tur Blant andre New York Times, melder at Rodman planlegger å bli i det lukkede landet i fem dager, for å bruke basketball som et virkemiddel i å skape et tettere bånd mellom USA og Nord-Korea.

Under sitt forrige besøk, i februar, gjorde 52-åringen innspillinger til et TV-program hvor han lærer bort basketball til nordkoreanerne.

Det ble også tid til å se på en arrangert basketkamp, ved Kim Jong-uns side, for ifølge Rodman er diktatoren en stor fan av sporten. 

- Du har fått en venn for livet, sa Rodman til Jong-un ifølge Foxsports i februar.

Og det er nettopp vennskapet og basketballen som skal dyrkes under det nye besøket også, sier amerikaneren.

Avviser diplomati Mange har spekulert i om den tidligere basketballspilleren vil forsøke på nytt å få firgitt den amerikanske fangen Kenneth Bae, noe Rodman dysset ned før avreise fra Beijing til Nord-Koreas hovedstad, Pyongyang. Etter det forrige besøket tweetet Rodmann og ba om at statslederen måtte slippe fri fangen, men uten resultat.

 VENNER:  Dennis Rodman omtalte diktatoren Kim Jong-un som sin venn under sitt forrige besøk i Nord-Korea. Foto: REUTERS / KCNA / NTB Scanpix
VENNER: Dennis Rodman omtalte diktatoren Kim Jong-un som sin venn under sitt forrige besøk i Nord-Korea. Foto: REUTERS / KCNA / NTB Scanpix Vis mer

- Jeg reiser ikke til Nord-Korea for å diskutere en løslatelse av Kenneth Bae. Jeg skal bare dit på nok en basketball-tur, sier Dennis Rodman til Reuters, ifølge NY Times.

Rodmans første tur til Nord-Korea skjedde mens forholdet til USA og Sør-Korea var veldig kaldt, på grunn av at det isolerte landet prøvesprengte en atombombe tidligere i februar.

Og det at Kim Jong-un holder mellom 150 000 og  200 000 nordkoreanere i fangeleire hindret ikke Dennis Rodman fra å kalle statslederen en «flott fyr».

I går ble han tatt i mot på flyplassen i Pyongyang, hvor han ble tatt i mot av viseministeren for fysisk kultur og sport, Son Kwang Ho. Men amerikaneren håper han også får møte den øverste lederen under sitt fem dager lange besøk.

- Jeg har kommet hit for å treffe min venn. Jeg ønsker bare å snakke om basketball, forteller 52-åringen om bakgrunnen for hans nye besøk til Nord-Korea.

 BASKET:  Dennis Rodman dro til Nord-Korea i februar for å fronte basket, noe han sier er agendaen også ved dette besøket. Her fra da amerikaneren og Kim Jong-un så på kamp sammen. Foto: AP Photo / VICE Media / NTB Scanpix
BASKET: Dennis Rodman dro til Nord-Korea i februar for å fronte basket, noe han sier er agendaen også ved dette besøket. Her fra da amerikaneren og Kim Jong-un så på kamp sammen. Foto: AP Photo / VICE Media / NTB Scanpix Vis mer