TREKKES FRAM: Kristen Skjeldal hadde den høyeste blodverdimålingen gjort av norske utøvere i 2001. Her er han på stafetten under OL i Salt Lake City året etterpå. Foto: Bjørn Langsem
.
Foto: Bjørn Langsem/DAGBLADET
TREKKES FRAM: Kristen Skjeldal hadde den høyeste blodverdimålingen gjort av norske utøvere i 2001. Her er han på stafetten under OL i Salt Lake City året etterpå. Foto: Bjørn Langsem . Foto: Bjørn Langsem/DAGBLADETVis mer

Nå er det Alsgaard, Skjeldal og Solbakken som blir hengt ut

Saltin gir seg ikke - sikker på at norske utøvere jukset.

(Dagbladet:) Det var i etterkant av «Debatt» på Sveriges Television i går kveld at den pensjonerte dopingjegeren Bengt Saltin (78) på nytt uttalte seg om norske langrennsløpere.

Rett før debattprogrammet - som handlet om «Uppdrag gransking» -dokumentaren kvelden i forveien, hvor blodverdier fra 90-tallets langrennselite ble presentert og problematisert - fikk Saltin se Dagbladets liste med hemoglobintall fra 2001.

Nye navn trekkes fram
For 12 år siden presenterte vi blodverdiene til de norske langrennsstjernene.

Saltin mener lista bekrefter hans teori om at norske utøvere ikke kan ha vært rene, ifølge Aftonbladet.

Av artikkelen framgår det at han spesielt synes blodverdiene til Thomas Alsgaard, Kristen Skjeldal og Håvard Solbakken gir grunn til uro.

- Kristen Skjeldal ville ha måttet befinne seg 3000 meter over havet i fem uker, og siden ta testen på samme høyde for å komme til de verdiene. Men ingen kan trene på den høyden, mener Saltin.

Mistenker «lavdose-EPO»
- Slår du sammen disse mennene, med de normalverdiene - det blir langt over de normale normalverdiene. Jeg tviler på det der er normalverdier. Det er langt over 14,5-15, som hadde vært normalt. Man har sikkert gjort noe. Det har man, det tror jeg, sier Saltin til Aftonbladet.

- Hva har man gjort?

- Det enkleste er lavdose-EPO. På den tida hadde man nettopp lært seg hvordan man skulle gjøre det. Ligger man der oppe på 17-17,5, opp mot 18 som noen her, da er det manipulert på ett eller annet vis, sier Saltin.

«Kjempeskuffet» Skjeldal
Med «opp mot 18» sikter Saltin trolig til de noterte maksnivåene alle løpere har oppgitt. Nærmest 18 fant vi den gangen Kristen Skjeldal med 17,6.

- Det jeg kan si er at jeg er fryktelig oppbrakt. Jeg er sint, og kjempeskuffet over Saltin, sier Skjeldal til Dagbladet.

- Det går på at jeg ikke kan fatte og begripe hvordan en sånn kapasitet - han går for å være en guru på området - kan uttale seg som han gjør. Alle mine verdier var helt normale for den som driver høydetrening, sier Skjeldal, og bedyrer:

- Jeg har aldri vært i nærheten av bruke blodmanipulerende midler noen gang, det har aldri vært aktuelt.

Skjeldal har ikke snakket med Saltin selv, men har alltid hørt om svenskens navn i antidopingsammenhenger.

- Hvordan kan en mann som skal vite så mye innenfor dette området, ikke vite bedre? Vi kunne tatt ti av dagens utøvere, som har et naturlig høyt blodverdinivå, latt dem kjøre samme høyderegime som oss, så ville alle sett hvor høyt de vil komme på de samme testene. Jeg skulle gjerne lagt fram alle prøver. Han tar fullstendig feil i sine slutninger, fastslår Skjeldal.

- Jeg har nesten ikke ord for hvor skuffet jeg er. Jeg kan forstå at finnene, som jukset selv, tror at også de som var bedre enn dem, må ha drevet med noe. Men at Saltin gjør det, forstår jeg ikke.

- Vil du forfølge saken?

- Nei, jeg føler ikke noe behov for det. Det er et uttrykk som heter å slåss med feieren. Jo mer du slåss, jo svartere blir du. Men jeg kan stå ansikt til ansikt med hvem som helst, se dem dypt inn i øynene, og si at jeg aldri har drevet med blodmanipulasjon, svarer Skjeldal.

Hva så med Jonsson?
I går brakte Aftonbladet et intervju med den tidligere svenske langrennsløperen Niclas Jonsson. Han ble også oppsøkt av dokumentarskaperne fra «Uppdrag gransking»-redaksjonen. Jonsson tok derfor, på eget initiativ, to blodtester nå - mange år etter at han la opp som utøver.

Den ene testen viste 16,6, den andre 17,5.

GULLSANKER: 
Thomas Alsgaard. Foto: Kristin Svorte
GULLSANKER: Thomas Alsgaard. Foto: Kristin Svorte Vis mer

- Og det er altså i dag, lenge etter at jeg har avsluttet karrieren, sa 42-åringen i går.

- Der har du et kjempeeksempel, sier Kristen Skjeldal.

- Det er kjempelett å komme til de verdiene der. Derfor stiller jeg meg veldig undrende til at Saltin kan uttale seg sånn.

HØYDEPUNKTET: Håvard Solbakken (t.v.) tok bronse under VM-sprinten i 2001. Tor Arne Hetland vant. Foto: Truls Brekke
HØYDEPUNKTET: Håvard Solbakken (t.v.) tok bronse under VM-sprinten i 2001. Tor Arne Hetland vant. Foto: Truls Brekke Vis mer