Nå er det alvor

I MORGEN kommer Fotballforbundet sannsynligvis til å forlate sine gamle partnere i NRK og TV2.  Det blir et dyrt brudd for deg som vil se Tippeliga-kampene hjemme i stua, men neppe dyrere enn at du følger med.

Den store fotballinteressen har gjort at forbundet nå mye friere kan velge TV-partner, og det er like greit.

I hvert fall hvis fotballederne bruker de nye millioninntektene til å forsterke fotballens plass som bred nasjonalidrett.

SELVSAGT er det en selgers drømmeposisjon å fortelle om et sensasjonelt 700 millioners bud på TV-rettighetene to uker før den egentlige budfristen skulle ha gått ut, men denne gangen er det ingen finte fra bakrommet på Ullevaal Stadion.

Når Norges Fotballforbund varsler om rekordbudet, varsler det en ny hverdag for fotballglade seere.

Nå må du betale for moroa.

HVOR MYE er fortsatt ikke bestemt. Det skulle bare mangle. Akkurat nå sitter ledelsen i Norges Fotballforbund med et tilbud for TV-rettighetene som er så stort at de nesten ikke tror det er sant:

Godt over 700 millioner kroner for fire år gir forbundet og toppklubbene et gigantisk økonomisk løft.

Beløpet er en dobling i forhold til det NRK/TV 2 nå betaler for de samme rettighetene, og den avtalen var fotballederne i sin tid så godt fornøyd med at den innleide spesialagent Rune Hauge fikk mangfoldige millioner bare for å ha samlet inn beløpet.

SIER Fotballforbundet ja innen kl. 14 i morgen, betyr det at ditt TV-tilbud vil se slik ut:

 Landskampene ser du gratis på TVNorge eller TV3.

Et nytt fotballmagasin seint på kvelden søndag er tilgjengelig på en av de nevnte kanalene på samme vilkår.

Tippeligakamper i hovedrunden søndag blir betal-TV på Canal+ eller Viasat.

Tippeligakamper på andre dager blir sannsynligvis betal-TV, men kan også sendes fritt om fotballsatsingen gjør TVNorge eller TV3 til den store nye publikumskanalen.

For denne avtalen vil forandre norske seervaner mer enn fotballvanene.

DET ER nettopp tryggheten på at fotballsporten står så sterkt i seg selv, som gjør at forbundet kan tenke seg å droppe de store riksdekkende kanalene NRK og TV 2.

Akkurat det er neppe noen falsk trygghet.

Gjennom rettighetene til Champions League har TV3 blitt en troverdig sportskanal, mens TVNorge hadde suksess i vinter med nyvinningen Royal League. I tillegg har eierne i SBS Broadcasting god betalingserfaring fra Canal+. Her har de allerede i et par sesonger produsert den beste fotballdekningen til betalingsvillige norske seere.

TIL SAMMEN gjør dette at Fotballforbundet nå kan ta sjansen på å la pengene bestemme alt i et spørsmål som egentlig ikke gjelder sportens hvite sjel.

Det gjør derimot bruken av alle de nye TV-millionene.