<strong> EN GLAD, VILL NATT I BERLIN:</strong> Morsommere blir det ikke med fotball enn når Tyskland vinner tidenes beste VM. FOTO: Reuters/Fabian Bimmer .
EN GLAD, VILL NATT I BERLIN: Morsommere blir det ikke med fotball enn når Tyskland vinner tidenes beste VM. FOTO: Reuters/Fabian Bimmer . Vis mer

Nå er det bare å feste med dette flotte tyske landslaget

Tidenes morsomste VM ble vunnet av turneringens desidert beste fotballspillere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BERLIN (Dagbladet): Tutende biler, dumpe smell fra fyrverkeriet og gledeshyl. Utenfor vinduet mitt er det en gjennomtrengende lyd av den største bragden i tysk idrett noensinne:

•• Det flotteste verdensmesterskapet i fotball som er blitt spilt, er nettopp blitt vunnet av det desidert beste laget.

Finere kan det ikke bli i en fotballnasjon der denne sporten betyr mer enn i noe  annet land.

<strong> EN GLAD GJENG:</strong> Den virkelige festen. Et helt tysk lag forsøker å klemme hverandre samtidig på Maracana. AFP / Odd Andersen.
EN GLAD GJENG: Den virkelige festen. Et helt tysk lag forsøker å klemme hverandre samtidig på Maracana. AFP / Odd Andersen. Vis mer

OK; vi har sett tyskerne spille vakrere fotball tidligere i turneringen. Det harde kampprogrammet gjorde finalen til en siste sugende kraftanstrengelse. Etter hvert var det som to jevnbyrdige tungvektere som kjente hverandre for godt fra gamle slåsskamper til å få inn det avgjørende slaget. Sånn ble det lange tyske angrep som stanget uten kraft mot den argentinske forsvarsmuren, avbrutt av søramerikanske kontringer rundt korte glimt av den magien som gjorde at Messi mest på navnet ble kåret til VMs beste spiller.

Til slutt lente tungvekterne seg bare mot hverandre for å få minuttene til å gå mot straffesparkkonkurransen.

Da kom det siste peket fra et VM fylt av overraskelser:

<strong> VÅGET MEST :</strong> Den tyske treneren Joachim Löw var den dristigste fra sidelinja turneringen igjennom. Det ga gull og et svært populært landslag. FOTO:AP/Matthias Schrader.
VÅGET MEST : Den tyske treneren Joachim Löw var den dristigste fra sidelinja turneringen igjennom. Det ga gull og et svært populært landslag. FOTO:AP/Matthias Schrader. Vis mer

••  Mario Götze løp ut av tussmørket bak den argentinske forsvarskjeden, dro ballen med seg på brystet og dunket inn VM-gullet.

En av tyskernes minst markante VM-spillere, ble likevel helten.

FOR den nye Bayern-yndlingen hadde reist til VM med det som så ut som alt for store forventninger:

<strong> TRANGT I BERLIN:</strong> De var noen hundre tusen, men hørtes ut som en million. Tidenes fotballfest i den tyske hovedstaden. FOTO: AFP / John MacDougall.
TRANGT I BERLIN: De var noen hundre tusen, men hørtes ut som en million. Tidenes fotballfest i den tyske hovedstaden. FOTO: AFP / John MacDougall. Vis mer

- Han er Tysklands Messi, sa Franz Beckenbauer da den tyske fotballkeiseren for noen uker siden fortsatt hadde mye å si i sporten:

- Mario Götze har den samme forståelsen og teknikken. Dessuten er han som Messi , en spiller som bare handler på instinkt, forklarte Beckenbauer, og satte den lista som Götze egentlig helst har revet under Brasil-oppholdet.

Men ikke den siste VM-natta. For nå blir Mario Götze stående som symbolet på strømmen av unge,teknisk begavete spillere som siden 2006 litt etter litt har løftet Tyskland tilbake som verdens beste fotballnasjon

<strong> TYSK FLAGGFEST:</strong> Den tyske fotballframgangen har gjort det greit å være nasjonalist igjen. For moro skyld. FOTO: AFP / John Macdougall.
TYSK FLAGGFEST: Den tyske fotballframgangen har gjort det greit å være nasjonalist igjen. For moro skyld. FOTO: AFP / John Macdougall. Vis mer

Og som den gladeste.

HUMØRSKIFTET kom allerede da tyskerne selv arrangerte VM for åtte år siden, og mesterskapet underveis ble til en eneste løssluppen fest:

•• For første gang etter andre verdenskrig føltes det greit for hvem som helst å pynte bilene med flagg, danse gatelangs i tyske farger og kaste seg ubekymret ut i en uhemmet nasjonalisme.

<strong> TYSK TV-KOS:</strong> Verdensmesterskapet i Brasil har slått alle tyske TV-rekorder. Her fra TV-kosen på Brandenburger Tor i Berlin. FOTO: REUTERS/Fabian Bimmer.
TYSK TV-KOS: Verdensmesterskapet i Brasil har slått alle tyske TV-rekorder. Her fra TV-kosen på Brandenburger Tor i Berlin. FOTO: REUTERS/Fabian Bimmer. Vis mer

Det unge, offensive tyske landslaget under den samlende Jürgen Klinsmann med systematikeren Joachim Löw som assistent og garantist for tradisjonelle nasjonale sportsdyder, åpnet slusene for det som lenge var innestengt. Endelig ble det lov å gi seg over i en nasjonal rus. Dag etter dag vokste begeistringen og endte med å skylle over Berlin denne seine, varme lørdagskvelden da hjemmefavorittene vant bronsefinalen.

Villere er aldri tapernes finale blitt feiret.

Og i natt gjaldt det vinnernes.

FOR å skjønne hvor stor og samlende fotballsporten er blitt i Tyskland, er det bare å ta en titt ut fra hotellvinduet mitt. Der borte i parken mot Brandenburger Tor feirer fortsatt et par hundre tusen tyskere VM-gullet sitt. De høres ut som en million.

Underveis hadde hjemmefansen den norske suksessduoen Nicko&Vinz som pauseunderholdning fra plattformen ved de ti gigantiske TV-skjermene. Det får være vårt lille lokale bidrag til moroa; i tillegg til at Madcon kvelden før var hovedattraksjonen på det største vorspielet her i byen. Rapperne skinner blant musikkstjernene i Tyskland for tida, men sliter kanskje som resten av oss litt med å fatte hvilke gigantiske nasjonale sportshelter de opptrer for.

I våres var nettopp Madcon plukket ut som underholderne da Bayern München skulle ha en liten, privat feiring av sesongen sin. Halvparten av VM-vinnerne er jo fra den klubben, og de synes det var så stas med de norske rapperne at det ble mange selfies og oppstilte bilder utover kvelden.

Særlig en liten kar var ekstra ivrig. Han ville gjerne ha bilder av Yosef fra Madcon med sin egen kone,  Yosef og ham, pluss en smilende Yosef både med  kona og ham i alle mulige vinkler. Det tok sin tid, men den norske rapperen var så sosialt smart at han ble med på den endeløse knipsingen uten helt å skjønne hva som var vitsen.

Rett etter skulle Bayern München-gutta opp på scenen for å ta eget lagfoto, og da var jammen denne fremmede fyren i ferd med å snike seg inn på bildet der også:

- Hva er det for en type, spurte Yosef sidemannen og pekte på den lille tyskeren blant de mer kjente Bayern-spillerne.

<strong> TOPP MESTERSKAP:</strong> En måneds moro endte i tysk fest i Berlin. FOTO: EPA/Britta Pedersen.
TOPP MESTERSKAP: En måneds moro endte i tysk fest i Berlin. FOTO: EPA/Britta Pedersen. Vis mer

- Det er Philip Lahm. Han er tysk landslagskaptein, lød svaret.

I NATT  var den samme Lahm oppe på podiet på Maracana og tok imot VM-pokalen. Etter dette mesterskapet blir både han og  resten av det tyske landslaget gjenkjent greit nok også utenfor hjemlandet.

For nå er det på tide å glemme all den gamle praten om tysk systemfotball og solid, traust maskineri; i Brasil vant det laget som kamp etter kamp kom på banen med de beste enkeltspillerne. I finalen var de blitt så mange at de også mestret selv Messi i godt slag.

FOTBALL-VM BRASIL 2014:

•• 2,7 mål pr. kamp
Flest mål: TYSKLAND 18
Flest angrep: BRASIL 111
Beste pasningslag: TYSKLAND 4157
Løp mest: THOMAS MÜLLER, TYSKLAND, 83 957 meter.
Scoret mest: James Rodriguez, COLOMBIA, 6 (17 skudd)
Passet best: PHILIP LAHM. TYSKLAND, 86,3 % vellykkete av 562 pasninger.
Flest redninger: MANUEL NEUER, TYSKLAND, 25 (4 baklengsmål)


Men først og fremst har tyskerne gjennom hele turneringen tatt det stadig mer populære verdensspillet enda et steg framover:

•• For dette var gjengen som skapte den morsomste fotballen; de som turte å bruke ballen mest og som hadde tryggheten til å være seg selv uansett hva som skjedde på banen.

Det var derfor trener Joackim Löw sendte innpå to unge angrepsspillere etter hvert som finalen stivnet til. Den angrepsviljen avgjorde kampen. For det var den første  innbytteren Andre Schürrle som stormet forbi tre argentinere langs venstrekanten, og slo det innlegget som Mario Götze, innbytter nummer to, forvandlet til VM-gull.

Og så var alt i Tyskland bare en eneste gledesfest.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer