Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Nå er det bare å se framover

Han forandrer norsk idrett.

DEN STØRSTE:  Alexander Kristoff  er blitt en av verdens beste syklister. Med det blir også norsk sykkelsport noe helt annet. FOTO: REUTERS/Francois Lenoir.
DEN STØRSTE: Alexander Kristoff er blitt en av verdens beste syklister. Med det blir også norsk sykkelsport noe helt annet. FOTO: REUTERS/Francois Lenoir. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ALEXANDER KRISTOFF så seg mye bakover de siste kilometerne i dag, men alt det er fortid. Der de andre konkurrentene aldri klarte å karre seg opp mens Alexander drev sitt fysiske spill helt foran med den nederlandske veteranen Niki Terpstra, blir ingen ting i denne idretten som før:

•• Nå kan norsk sykkelsport bare se framover.

Mens belgiere, franskmenn, nederlendere og andre kontinentale europeere har hatt sykkel som hovedidrett i mer enn hundre år, er vi nordmenn til slutt med.

Så stort er det å vinne en klassiker som Flandern Rundt.

DET er flere som skal ha æren for dette endelige gjennombruddet i mesterrekka fra Thor Hushovd og framover til Kristoff sin andre kassikertriumf, men det siste er uansett det største. For Norge har aldri hatt en så komplett syklist som Alexander Kristoff; en som lett følger feltet i 25 mil, blir med på det avgjørende bruddet og enda har igjen så mye spurtstyrke at den siste utfordreren bare gir opp rett før mål.

Sånt er det greit å se på resultatlistene der Kristoff er 2015-sesongens mestvinnende utøver, men enda viktigere er det å sjekke hvordan og hvorfor dette skjer:

•• Mens Thor Hushovd ble en av denne sportens første rene verdensmestere, kommer Alexander som et produkt av en norsk sykkelskole som stadig vokser seg sterkere.

La gå at den ennå er privat rundt Alexanders stefar og trener Stein Ørn, men tenkningen er til å kjenne igjen.

FOR Ørns systematiske utvikling av Alexander bærer først og fremst med seg det viktigste i den norske tenkningen om utholdenhetstrening og hva som gir den beste toppidretten:

•• Det er det langsiktige arbeidet som teller.

En slik parole blir mer enn en floskel for de som skal gjøre den daglige jobben; måned etter måned, år etter år. Etter seieren pratet Ørn selv om hvordan de begge var presset underveis av kravet til å prestere der og da. Sånt press er kanskje mulig å mestre for en ivrig voksen medhjelper, men kan bli i røffeste laget for en ung utøver med ekstreme treningsmengder som tilsynelatende ikke gir den rette effekten.

Nå går det an å se at noen trente riktig; og at andre tenkte feil.

 GA OPP:  Nederlandske Niki Terpstra prøvde aldri å utfordre Kristoff i spurten. Så overlegen var nordmannens styrke i Flandern Rundt.   REUTERS/Francois Lenoir.
GA OPP: Nederlandske Niki Terpstra prøvde aldri å utfordre Kristoff i spurten. Så overlegen var nordmannens styrke i Flandern Rundt. REUTERS/Francois Lenoir. Vis mer

BEGGE deler er viktig for utviklingen av norsk sykkelsport, selv om en individuell suksess i toppidrett ikke automatisk skal få danne en skole. Slik er det mest spennende i eventyrfortellingen om Alexander Kristoff sin framgang kanskje den åpenheten som både han og Stein Ørn har stått for de siste sesongene.

Det burde i seg selv ha gitt Ørn en nominasjon som Årets trener på siste Idrettsgalla, skjønt slike fortjente klapp på skulderen kommer uansett:

•• For dette er en sport som holder på å bli vår egen.

I dag er de tegnene ikke til å ta feil av.

DER den store mosjonsbølgen på sykkel flater litt ut, har selve konkurranseidretten satt seg. De siste årene har det gitt felt i juniorklassene opp mot de imponerende feltene i langrenn, og med det resultater som vil forandre idrettsvanene våre.

Gjennom TV2 sin Tour de France satsing er det blitt snekret sammen en plattform som Alexander Kristoff fører videre rett inn i hjertet av denne kontinentale europeiske sporten. Det er slike seiere som setter vårens mange klassikere på selve terminlista for det å være en vanlig idrettsinteressert nordmann.

Egentlig trodde jeg at dette skulle ha skjedd allerede for et par år siden med Edvald Boasson Hagen, men det gjennombruddet ble satt på vent av skader, sykdom og kanskje et nytt treningsmiljø i Sky som ikke passet ham perfekt. At Edvald nå også er tilbake hos sin norske trener Fredrik Mohn, gir bare ekstra styrke i den videre utviklingen av denne idretten hos oss.

OG om det fortsatt skulle være noen tvil:

•• Dette er en flott tid å bli god i internasjonal sykling.

I en sport som nær hadde ødelagt seg selv, er det bra krefter som ønsker endring. Alexander har selv vært blant de aller tydeligste der.

Heller ikke her har han noen grunn til å se seg tilbake.

 SIKKER VITEN:  Stein Ørn har tålmodig trent Alexander fram til enda en klassisk seier. Den utviklingen blir avgjørende for nors toppidrett framover. FOTO:Vidar Ruud / NTB scanpix.
SIKKER VITEN: Stein Ørn har tålmodig trent Alexander fram til enda en klassisk seier. Den utviklingen blir avgjørende for nors toppidrett framover. FOTO:Vidar Ruud / NTB scanpix. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!