HAN ER TILBAKE: Tarjei Bø var langt unna langrennsformen til de beste for litt under ei uke siden, men i dag moste han konkurrentene på sisterunden. Foto:  EPA/ANDREAS GEBERT
HAN ER TILBAKE: Tarjei Bø var langt unna langrennsformen til de beste for litt under ei uke siden, men i dag moste han konkurrentene på sisterunden. Foto: EPA/ANDREAS GEBERTVis mer

- Nå er det bare å slippe løs villdyret

Tarjei Bø tok inn 25 sekunder på to kilometer. Norge nummer to på stafetten.

(Dagbladet): Det er sjelden du ser skiskyttere juble når stafetten bare er halvgått, men det var ikke vanskelig å skjønne hvorfor Tarjei Bø slapp følelsene løs da han sendte Henrik L'Ábée-Lund først ut på tredjeetappen.

På grunn av virusinfeksjonen Twar måtte Bø vente helt til 5. januar med å gå sitt første verdenscuprenn i Oberhof, og da var langrennstiden hans milevis unna de beste.

Men mye kan skje på litt under en uke.

På dagens verdenscupstafett i Ruhpolding, der Norges ankermann Emil Hegle Svendsen gikk inn til annenplass etter å ha sviktet på siste stående, leverte Tarjei Bø en knallsterk annenetappe i sporet.

- Jeg hadde ikke ladet spesielt opp til den første konkurransen, men trent veldig masse. Hele november og desember og alt jeg gjør er siktet inn mot VM. Jeg trengte den gjennomkjøringen før jeg begynte å gå fort. Det går enda litt bedre enn jeg hadde trodd, sier Bø til Dagbladet.

- Det beste svaret han kunne få
Etter en feilfri liggende skyting måtte han bruke alle tre ekstraskuddene for å få ned blinkene på stående skyting, og passerte ut på sisterunden 24,8 sekunder bak ledende Andreas Birnbacher.

I tillegg vekslet USA, Frankrike, Sverige, Ukraina og Østerrike før Norge.

Men på sistesløyfen satte Bø på turboen, plukket løper på løper, og 400 meter fra mål passerte han like godt ledende Birnbacher i en motbakke.

Etter å ha gitt L'Ábée-Lund klappet på ryggen jublet Bø heftig i vekslingsområdet - tydelig lettet over egen prestasjon.

- Du greier ikke å gå på den måten med rusk i maskineriet. Dette var det beste svaret Tarjei, trenerne og legene kunne få på at det bare er å slippe løs villdyret, kommenterer NRK-ekspert Halvard Hanevold.

Tarjei Bø sier dette om jubelen:

- Det var mer en intern greie enn et seiersbrøl. Det var en intern seier for meg.

- Du var lettet?

- Det stemte veldig bra i dag. Det har vært en tung høst, og det har vært mange spørsmål om den lille treninga jeg har gjort er nok til å henge med i toppen. Jeg føler jeg har en ganske bra formkurve foreløpig.

På Northug-vis nektet han å dra en meter på førsterunden, for å spare krefter til sisterunden. Det var et smart trekk.

- Slik som løypa er her, ble det en skytekonkurranse. Hvis du går først henger bare alle seg på, så jeg bestemte meg for å ikke dra en meter før sisterunden. Jeg begynte å bomme på stående, så jeg trengte kreftene. Det var et veldig bra taktisk løp, jeg er godt fornøyd, sier Bø.

Trengte tre ekstraskudd på siste stående
Bøs etappe var ikke den eneste som gledet i dag sett med norske øyne: Lars Helge Birkeland leverte nok en sterk førsteetappe, der han skjøt feilfritt og vekslet som nummer tre, 2,6 sekunder bak.

Henrik L'Ábéé-Lund fulgte opp med en god tredjeetappe og gnistrende stående serie. Da han vekslet med Emil Hegle Svendsen var Norge nummer to, 4,5 sekunder bak Østerrike.

Vår ankermann har slitt med skytingen over en lang periode, særlig stående, og denne dagen var intet unntak.

Side om side med Martin Fourcade, Erik Lesser og Christoph Sumann begynte Svendsen bra og banket ned de fire første skuddene. Men der de andre også traff med det femte, trengte nordmannen alle tre ekstraskuddene.

Dermed forsvant seierssjansen, men Svendsen gikk i hvert fall Norge opp til en annenplass.

Fourcade gikk Frankrike inn til førsteplass.

- Det Emil gjør her er ikke godt nok. Han mistet et skudd og rotet litt med brillene i starten. Selv om det var klasse over de fire første skuddene, forplantet det seg litt usikkerhet som kanskje resulterte i den siste bommen, mener Hanevold om Svendsens siste serie.