GULLGLISET:  Petter Northug da han fikk VM-medaljen torsdag. Foto: Hans Arne Vedlog
GULLGLISET: Petter Northug da han fikk VM-medaljen torsdag. Foto: Hans Arne VedlogVis mer

Nå er det bare gull som gjelder: - Jeg blir livsfarlig

Petter Northugs advarsel til rivalene.

• Følg VM direkte i Dagbladets VM-studio

FALUN (Dagbladet): 14:30 setter de norske håpene Sjur Røthe, Niklas Dyhaug, Didrik Tønseth og Petter Northug ut på dagens 30-kilometer med skibytte.

Petter Northug må finne seg i å være den store favoritten etter sprintgullet på torsdag.

Slo tilbake Northug var under et enormt press da han gikk inn til gull i VMs første distanse.

Han har vært med å bygge opp presset selv. 29-åringen har gjentatte ganger blitt sitert på at alt handler om VM. Det er da formen skulle komme. Signalene på Instagram til det hovedpersonen selv bare kaller «haters» har vært klokkerklar.

Men nå har Northug senket skuldrene. Gullet han skulle og måtte ha - er allerede trygt plassert inne på hotellrommet på Scandic Lugnet.

Den klassiske sprinten var nok ikke øvelsen Northug på forhånd hadde ansett som sin største gullsjanse.

Når han gikk hjem og vant den - tyder det på at formen er toppet.

Etter sprinten kom han med et skremmeskudd da Dagbladet spurte om han ble livsfarlig resten av VM:

- Ja, det blir jeg. Dessverre. He-he. Hvis jeg får senket skuldrene mine og har fått det individuelle gullet, da er jeg vanskelig å ha med å gjøre. For da kan jeg ta de sjansene underveis på en tremil som gjør at jeg bare går for gullet, og ikke går med så høye skuldre som jeg ville gjort om jeg jaget gullet, forklarte Northug.

Så nå kan han slippe seg løs, ta de sjansene som har gitt ham stor suksess tidligere og herje med rivalene.

Tror på Cologna Så hvem blir de største utfordrerne i dag nå Northug er i kjempeform og Martin Johnsrud Sundby ligger sjuk hjemme i Oslo.

Vi kastet ballen til den tidligere langrennsløperen Fredrik Aukland. Han har vært trener for nettopp Cologna - og TV 2-eksperten tror sveitseren blir farlig:

- Dario Cologna kan stoppe Northug. Han kan gå fort, er i god form og har forberedt seg som han skal. Jeg tror også vi får noen svenske overraskelser i (Marcus) Hellner og (Calle) Halfvarsson. De er på hjemmebane, og ofte utløser det en faktor som er vanskelig å beskrive. De er utøvere som kan være med å kjempe i en spurt - og det blir avgjørende her i dag, sier Aukland.

- Hvordan tror du løpet blir?

- Jeg tror det er flere i feltet som er interessert i fart fra start. For eksempel Niklas (Dyrhaug)  og Didrik. (Tønseth) Martin var tøff og turte å sette fart - så det kan hende det blir et annet løpsopplegg. Men samtidig så er en type som Dario Cologna nødt til å gå fort hele veien hvis han skal slå Petter. På grunn av Petters form ser jeg ikke hvem som skal slå ham i en spurt, sier TV 2-eksperten.