VM-FINALE: De norske jentene jubler etter at finaleplassen er sikret. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
VM-FINALE: De norske jentene jubler etter at finaleplassen er sikret. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer

- Nå er det bare gull som gjelder

Norge klar for VM-finale etter Lunde Haraldsen-show.

SÃO PAULO (Dagbladet): Norge - Spania (16-9)

Norge er klare for finalen i håndball-VM på søndag etter å ha smadret Spania med åtte mål i semifinalen i kveld.

En rå kamp av Katrine Lunde Haraldsen i målet, massevis av kontringsangrep og flere spillere som sto fram, gjorde oppgaven umulig for spanjolene: I kveld var Norge kort og godt for gode for dem.

- Makan til målvakt skal du lete lenge etter. En målvakt som er absolutt verdenstopp, sier landslagssjef Thorir Hergeirsson til TV2 etter kampen.

HELT RÅ: Katrine Lunde Haraldsen reddet 17 av 39 skudd ifølge den offisielle statistikken - og noen til i følge uoffisielle tellinger. Det ga Norge sjanser i bøttevis på kontringer. Til slutt ble det åttemålsseier i semifinalen mot Spania. Foto: Bjørn Langsem, Dagbladet
HELT RÅ: Katrine Lunde Haraldsen reddet 17 av 39 skudd ifølge den offisielle statistikken - og noen til i følge uoffisielle tellinger. Det ga Norge sjanser i bøttevis på kontringer. Til slutt ble det åttemålsseier i semifinalen mot Spania. Foto: Bjørn Langsem, Dagbladet Vis mer

I finalen søndag venter et sterkt fransk lag på Thorir Hergeirssons lag.

- Frankrike blir en veldig tøff motstander. Men vi har så mye selvtillit at vi kan slå alle. Nå er det bare gull som gjelde, sa Kathrine Lunde Haraldsen til TV 2 Sporten etter kampen.

Og Thorir Hergeirsson var selvfølgelig storfornøyd med finaleplassen.

- Det er en fantastisk gjeng med spillere som har jobbet og slitt i hele år. De har forpliktet seg til de målene vi har satt sammen, og hver og en på sine utviklingsmål, sa landslagssjef Thorir Hergeirsson til TV 2 Sporten

JUBEL: Den norske benken jubler for scoring. Foto: Bjørn Langsem  /Dagbladet
JUBEL: Den norske benken jubler for scoring. Foto: Bjørn Langsem /Dagbladet Vis mer

- Vi har kommet lengre enn vi kanskje turte å håpe på. Vi visste at dersom vi lyktes maksimalt, fikk ut utviklingen gjennom mesterskapet, bygget stein på stein, og spilte godt på våre ting, så kunne vi slå alle lagene vi møter, sa han.

Pangstart Norge spilte et fyrverkeri av en førsteomgang. Før det var gått ett minutt hadde Katrine Lunde Haraldsen reddet to ganger og tvillingsøster Kristine Lunde-Borgersen scoret ett mål.

Karoline Dyhre Breivang startet kampen fenomenalt, og det stemte bedre offensivt for Marit Malm Frafjord enn i kvartfinalen på onsdag.

Likevel ble Heidi Løke satt inn offensivt utover i omgangen, og fortsatte der hun slapp i de to siste kampene.

Lin Jørum Sulland var den av de norske som skuffet mest i forhold til tidligere i mesterskapet. Hun ble erstattet av Tonje Nøstvold. Etter at Byåsen-spilleren misset på sine to første skuddforsøk løsnet det for henne, og de to neste suste i mål.

Katrine Lunde Haraldsen fortsatte storspillet i mål, noe som ga Norge flere mål på de klassiske hurtige kontringene. Norge ledet med hele sju mål til pause.

Holdt unna Tidligere i høst har Norge rotet bort noen slike ledelser. Blant annet mot Spania i Møbelringen cup, der en tidlig seksmålsledelse endte med uavgjort og straffekonk.

Men fra starten av andre omgang nå klarte Norge å holde trøkket oppe. Katrine Lunde Haraldsen fortsatte å redde, og satte i gang kontringer. Norge sløste riktignok bort tre av fire kjappe kontringer - to ved Løke og en ved Kari Mette Johansen - men de produserte likevel nok til å holde avstanden.

Med 12 minutter igjen å spille, var Norge åtte mål foran på ledelsen 24-16.

Spania er kjent for aldri å gi seg, og kjempet febrilsk for å redusere ledelsen. De kom inn på seks måls avstand, men mot slutten ble satsingen deres for ivrig, og de blottla seg for norske kontringer.

KNALLGOD: Heidi Løke var igjen meget god for Norge. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
KNALLGOD: Heidi Løke var igjen meget god for Norge. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

Dermed ble det norsk storseier - og VM-finale mot Frankrike på søndag.