NYTT NAVN: En ukjent sørafrikansk VM-stjerne titter fram, og dermed er det bare å øve seg på navnet Reneilwe Letsholonyane. FOTO: AP Photo/Themba Hadebe)
NYTT NAVN: En ukjent sørafrikansk VM-stjerne titter fram, og dermed er det bare å øve seg på navnet Reneilwe Letsholonyane. FOTO: AP Photo/Themba Hadebe)Vis mer

Nå er det bare Yeye blant venner

Det koster mye krøll på tunga å unne Sør-Afrika alt godt i VM.

||| OK; det kommer til å bli et problem hvis Sør-Afrika fortsetter sin suksess fra oppvarmingskampene og Reneilwe Letsholonyane i noen uker framover stadig må omtales blant blant VMs største navn.

Reneilwe; eller heldigvis bare Yeye blant venner, ble hjemmehelten mot Danmark i 1 - 0 kampen forleden, og skal historisk sett gjøre det godt utover i turneringen:

•• VM-arrangører blir aldri slått ut i første runde og i hver eneste turnering dukker det opp en frontfigur fra det endeløse, ukjente havet av verdens fotballspillere.

Så hvorfor ikke Reneilwe Letsholonyane eller for enkelhets skyld Yeye?

HAN blir i så fall et bra bilde på den fotballen hjemmelaget selv kommer med. Den snart 28 år gamle energisk jobbende midtbanespilleren har gått arbeidsveien via lokale klubber fram til en sein landslagsdebut, og det finnes ærlig talt ingen andre veier mot VM-suksess for dette sørafrikanske mannskapet:

•• Skal denne innledningspulja mot Mexico, Frankrike og Uruguay ende godt, må Yeye og lagkompisene selv drive opp den medgangsbølgen som tar dem videre.

Med en beskjeden 89.plass på FIFA-rankingen skal det mer til enn en serie ok treningskamper for å sette et sportslig stempel på deres egen turnering.

AKKURAT det er både spillerne og den importerte brasilianske veterantrener Carlos Parreira klar over. Få av VM-lagene har hatt mer samlingstid enn sørafrikanerne. Gjennom treningsleire i Brasil, Tyskland og på hjemmebane det siste halve året har fokuset hele tida vært på å bygge et kollektiv sterkt nok til å redusere avstanden opp til mer stjernespekkete motstandere.

Underveis har Parreira helst snakket om nødvendigheten av å få et eget tydelig spill:

- Du må ha spesielle kvaliteter i laget for å gå videre i VM. Vi kommer ikke til å ta noen av gruppemotstanderne på fysikken. For oss er det nødvendig å lage en felles teknisk plattform, sier han.

DET var nettopp dette byggverket det var mulig å ane konturene av i den siste treningskampen mot Danmark. Eller som byggmesteren selv lett ironisk uttrykte det etter seieren og Yeyes scoring:

- Nå kan spillerne mine slå ballen langs bakken, og det gjør meg glad.

Det skal altså mer enn en 1 - 0 seier over et dansk mannskap i ubalanse for å imponere en rutinert brasilianer. For Sør-Afrika er det snakk om å bruke hver eneste lille framgang ute på banen til byggestein for noe mer.

Dette er laget som må vokse underveis i turneringen for å følge opp framgangene til tidligere fotballmessig sett umodne VM-arrangører.

KOMMER den framgang, blir resten av historien desto sterkere.

For Reneilwe Letsholonyane er fra Soweto; den skjebnetunge bydelen i Johannesburg som nå er smykket med sportspalasset Soccer City til dagens fest, men som ellers ikke har vært til pynt hverken for innbyggerne eller Sør-Afrika.

Fra gatespillet her ble Reneilwe plukket opp av nettverket til Jomo Sono, selve kultfiguren i sørafrikansk klubbfotball, kjent under kallenavnet "Bra J" fra han spilte sammen med Pele i New York Cosmos på 1970-tallet. Som spiller, talentspeider, klubbeier og landslagsleder bærer Sono med seg den turbulente framveksten av fotball som det fargete Sør-Afrikas nasjonalsport. Det er pionerer som han som har gjort det mulig for gutter som Reneilwe Letsholonyane å spille seg til klengenavn som Yeye.

Ender det med suksess for de begge og hele Afrika i ettermiddag, er det en lykkestund mer verdt enn hvilken som helst fotballranking.

I mellomtida er det bare å krysse av for hjemmeseier med tunga.