Nå er det Bjørnars tur

Bjørnar Andersen (27) fikk sprut på flaska. Og nå skal Robert Sørlie og «hjernen» sørge for mer sprut om ett år.

HANÅA (Dagbladet.no): I dag kom Robert Sørlie (47) og Bjørnar Andersen (27) hjem fra Alaska etter seieren og fjerdeplassen i Iditarod - verdens lengste hundeløp.

Men neste år tar dobbeltvinner Robert Sørlie pause, for da skal nevøen Bjørnar stå øverst på pallen. For med støtte fra verdens beste hundekjører og «hjernen» skal det bli gull.

- Jeg kommer til å trene fire hunder for ham, mens Kjetil Bakken skal legge opp taktikken. Han kommer til å ha med seg tidenes beste spann fra Norge, sier Robert Sørlie.

- Enkelt å si!

Og Kjetil Bakken er mannen som med kunnskap og kløkt har rundlurt amerkanske konkurrenter de to årene Sørlie har vunnet.

- Da er det bare opp til ham å vinne, gliser Robert som tar pause neste år.

- Det er enkelt for deg å si, det! kommer det fra Bjørnar, som vet at han har alle muligheter til å vinne om ett år.

I motsetning til sine amerikanske konkurrenter jobber de norske gutta ved siden av å drive en av verdens hardeste idretter. Og når man har dårligere vilkår enn konkurrentene, må man som kjent være bedre på noe annet. Og dette annet er taktikken til Kjetil - og kjærligheten og kontakten med hundene.

- Jeg er sammen med hundene mine åtte timer hver dag, sier Bjørnar, som har hundene like utenfor soveromsvinduet.

- De blir som barna mine, og når jeg er ute og kjører i dager og uker i strekk lurer alle på om jeg blir ensom. Men jeg blir jo aldri det, jeg snakker med dem, og de forstår alt jeg sier, forteller Bjørnar.

Mens hundene han har kjørt knallhardt i 180 mil gjennom Alaska, bare har lyst til å kose.

Mangler sponsor

Kjetil Bakken, som har lagt opp taktikken til gutta, ønsker naturlig nok ikke å si noe om hvorfor to norske amatører kjører fletta av amerkanske konkurrenter.

- Det er nok en hemmelighet, smiler Bakken, som likevel kan si litt.

- De følger en kjøreplan til punkt og prikke. Selvsagt er de rutinerte hundekjørere, så de gjør små justeringer underveis. Men i all hovedsak er løpet lagt opp flere måneder i forveien.

Og der ligger noe av hemmeligheten bak suksessen. De norske gutta kjører sitt løp - og da må nesten konkurrentene gjøre deres løp.

Nå håper Bjørnar Andersen at de norske sponsorene kjenner sin besøkelsestid.

- Jeg kunne vært proff i USA og levd av dette. Men det er i Norge jeg er hjemme, sier kjølemekanikeren, som likevel ikke hadde takket nei til en feit sponsorkontrakt.

- Det hadde ikke gjort noe det, nei, ler den sympatiske 27-åringen.

I CAN BOOGIE: Boogie (t.h.) var løpets beste hund for Bjørnar Andersen, mens Dixie dro 27-åringen over mål.
MOR OG MONSEN: Arna Sørlie, moren til Robert, i hyggelig samtale med villmannen Lars Monsen.