Charlotte Kalla er den store OL-favoritt

Nå er det hun som lærer Norge å gå fort på ski

Et klasseløp av en klasseløper

ET VAKKERT SYN: Charlotte Kalla i strålende stil til seier på Lillehammer. FOTO: Terje Bendiksby / NTB scanpix
ET VAKKERT SYN: Charlotte Kalla i strålende stil til seier på Lillehammer. FOTO: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

MENS Marit Bjørgen og Therese Johaug de siste sesongene har herjet som verst med alle andre jenter i løypa, har det vært lett å glemme hvor effektivt og flott Charlotte Kalla egentlig går på ski. Etter eventyrdagen på 10 km fri i Vancouver-OL 2010 har hun som regel vært langt bak, og bare dukket opp de få gangene de norske mesterne har smurt seg bort.

Egentlig har det vært klasseforskjell ned til Charlotte, men sånn er det ikke lenger:

  • Nå er det en 30 årige svenske som lærer de beste norske skijentene hvordan det er best å gå på ski.

På Lillehammer så det ut som en vel brutal læring, men for langrennssporten kan det ikke bli bedre.

FOR Charlotte Kalla er ikke bare sterkere enn noen gang. Hun er også klokere. I dag ble den kombinasjonen til hennes første internasjonale seier på 15 kilometer med skibytte.

Rykket opp den lange, sugende bakken ovenfor skistadion var utspekulert. Hele tida hadde hun latt Heidi Weng holde farten i de tunge partiene, mens hun selv dro de to bort fra feltet hver gang det ble flatt og lett.

Den taktikken ga maks kraft da Kalla på et par hundre meter distanserte Weng på rå styrke og nydelig teknikk. Sjelden har dobbeldansen vært så troløs vakker som den Charlotte inviterte til denne søndagsformiddagen. For her skulle svensken definitivt danse alene.

Selv kondisjonsfenomenet Heidi Weng; jenta som i årevis har løpt fra de fleste opp det som er av norske motbakker, ble borte. Søkk borte.

KANSKJE hadde ingen norsk skijente der og da klart å holde ryggen til Kalla? Det er uansett et spørsmål vi ikke trenger noe svar på. Den svenske veteranen er utvilsomt blitt bedre på ski enn hun noengang har vært. Så får det være opp til de norske jentene å svare. Men ikke før i OL.

Det var vel derfor Heidi Weng over mål jublet like mye som vinneren. For Heidi var denne andreplassen bekreftelsen på at formen er på plass etter flere uker med en uggen kropp og tunge tanker om for hard trening.

ENDA tryggere virket Marit Bjørgen etter å ha blitt distansert fra start. Sånn slapp hun å tape en ny duell med Kalla, og kunne konsentrere seg om å presse ut det maksimale av en tung kropp.

- Det er vel i februar det gjelder, sa Marit.

For de fleste ville en så avslappet påminnelse bare vært en billig trøst, men ikke her. Siden 2010 har ingen vært så trygge som Marit Bjørgen på det å komme til mesterskap i sin absolutt beste form.

DA er Charlotte Kallas oppvisning bare en glede. Langrenn som konkurransesport, har alltid vært en nordisk tvekamp om å finne den mest effektive teknikken. Det er disse duellene som over tid har gjort oss bedre.

Sånn er det bra å ha en svensk jente som lærer oss å danse vakkert på ski.

Men det store ballet er fortsatt i februar.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer