Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Nå er det ingen som kaller Ighalo for «mammadalt» lenger

Henning Berg og Jo Inge Berget hyller tidligere Lyn-spiss.

RADARPAR: Tidligere Lyn-spiss Odion Ighalo danner et fryktet spisspar i Watford sammen med Troy Deeney (t.v.). Seks kamper ut i årets Premier League-sesong preger nigerianske Ighalo toppscorerlista i England. Foto: NTB Scanpix
RADARPAR: Tidligere Lyn-spiss Odion Ighalo danner et fryktet spisspar i Watford sammen med Troy Deeney (t.v.). Seks kamper ut i årets Premier League-sesong preger nigerianske Ighalo toppscorerlista i England. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Søndag spiller Odion Ighalo (26) og Watford hjemme mot Crystal Palace i Premier League. Med fire scoringer på de seks første kampene er den tidligere Lyn-spissen blant de heteste spissene på fotballøya for øyeblikket.

Blant de som gleder seg mest over det er tidligere Lyn-trener Henning Berg - som i dag er trener i polske Legia Warszawa.

Solgt med Jo Inge Berget - Det er gøy å se at skuddfinta funker i Premier League også, ikke bare i Tippeligaen, sier Henning Berg til Dagbladet.

Han hadde Igahlo under sine vinger i 2007 og fram til den nigerianske spissen og Jo Inge Berget ble solgt til den italienske klubben Udinese i en «pakkepris» på 24 millioner kroner i 2008.

Ighalo kunne ha endt opp i Brann da han forlot Lyn i 2008. Bergenserne skulle spille kvalifisering for Champions League etter seriegullet i 2007, og spissen ga uttrykk for at han gjerne reiste til Bergen.

Lånesoldat Men ferden gikk altså til Italia for både Ighalo og Berget, og siden har begge levd omflakkende fotballiv - men i dag nyter de stor suksess i henholdsvis Watford i Premier League og i svenske Malmö, med blant annet Champions League-spill med Åge Hareide.

Nigerianske Ighalo var på utlån i både Granada (Spania), Cesena (Italia) og i Watford, før overgangen til den engelse klubben ble permanent i 2014.

Mestscorende i 2015 Sist sesong dannet han Championships mest fryktede angrepsduo med Troy Deeney - som leverte 41 ligascoringer seg i mellom i den suksessrike opprykkssesongen (Deeney 21/Igahlo 20).

Med fire Premier League-fulltreffere allerede på samvittigheten i år, så er Odion Ighalo den fotballspilleren i de fire øverste divisjonene i England som har flest scoringer i kalenderåret 2015 (20).

- Ydmyk og lærevillig Henning Berg har fulgt med på Ighalos karriere siden han forlot Norge og Lyn i 2008, og gleder seg stort over at den tidligere Lyn-spissen nå gjør det stort i Premier League.

- Jeg koser meg hver gang jeg ser han score mål, og han fortjenter suksessen han nå opplever. Ighalo var en ydmyk og lærevillig unggutt med gode holdninger da han kom til oss. Det var aldri noe tull med han, sier Henning Berg til Dagbladet.

En annen som husker Ighalo godt er Jo Inge Berget. Malmö-stjerna spilte sammen med nigerianeren både i Lyn og Udinese.

- Jeg vet hvor bra han kan være. Vi spilte sammen i Lyn først, og så ble vi solgt sammen til Udinese. Han spilte ikke så mye i Italia, men gjorde det skikkelig bra i Granada. Det er dritgøy at han får det til i Premier League nå, sier Berget til Dagbladet.

Malmö-spilleren, som fikk sitt store landslagsgjennombrudd mot Kroatia, innrømmer at han er litt overrasket over hvor bra det har gått med Ighalo i England.

- Han er en skikkelig fin fyr og en god spiller, men at han er nummer én på scoringstoppen i 2015 er både stort og litt overraskende., sier Berget.

Superreserve Henning Berg brukte Ighalo mest som innbytter, og mener at han som en ung Lyn-spiller var klart best når han kom inn etter pause.

- Han tok ikke en «Lewandowski», og scoret fem hver gang, men Ighalo var best når han ikke startet. Han scoret som regel en eller to når han kom inn i andre omgang - når det begynte å bli mer strekk i motstanderlagene.

- Til å være mest brukt som innbytter så hadde han en ekstrem scoringsstatistikk, og det var nok den statistikken som overbeviste Udinese om å betale mange millioner for han, sier Berg.

Droppet Lyn-feiring - Så du at dette var en spiller som som også kunne hevde seg i større ligaer?

- Jeg tror nok at han spiller opp mot sitt toppnivå nå, men som alle ser, så er det høyt. Ighalo har en bra balanse og teknikk. Det er derfor han scorer så mye. Men jeg ser at han har kuttet ut «butterfly»-feiringen han hadde i Lyn, sier Henning Berg og ler.

Ble kalt «mammadalt» Ighalo forlot Nigeria til fordel for Lyn som 18-åring, og mener at tiden i kalde Norge bidro til å herde han mot suksessen han nå opplever.

GLAD PÅ IGHALOS VEGNE: Daværende Lyn-trener Henning Berg, som nå er trener i den polske toppklubben Legia Warszawa. Foto: EPA / NTB Scanpix
GLAD PÅ IGHALOS VEGNE: Daværende Lyn-trener Henning Berg, som nå er trener i den polske toppklubben Legia Warszawa. Foto: EPA / NTB Scanpix Vis mer

- Det endret mye. Hjemme i Nigeria pleide vennene mine å kalle meg mammadalt, for jeg likte å være med mamma og brødrene mine, har han sagt til BBC radio.

- I Norge måtte jeg venne meg til at mamma eller pappa ikke var hos meg. Jeg måtte jobbe hardt og måtte skape min egen tilværelse, sier mannen fra Lagos i Nigeria.

Samme eier - I Nigeria er det gjerne 40 varmegrader. I Norge kunne det være 23 minusgrader. Det var ikke lett for å en ung spiller uten familien rundt seg, men min store drøm var hele tiden å spille i Europa, sier Ighalo.

I likhet med Udinese og Granada, så er også Watford eid av den italienske Pozzo-familien. Det var slik han opprinnelig havnet i Watford i 2014 - hvor han ble en umiddelbar suksess.

Sender penger hjem Fotballsuksessen har også ført til at han kan støtte familien hjemme i Nigeria økonomisk.

- Om jeg ikke hadde tatt meg av mammaen min, hvorfor i all verden skulle jeg vært her? Etter Gud kommer mamma, og jeg gjør mitt beste for å gjøre henne lykkelig. Jeg vil ta vare på de som alltid har tatt vare på meg.

IMPONERT: Jo Inge Berget er både imponert og overrasket over Ighalos suksess i engelsk fotball. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
IMPONERT: Jo Inge Berget er både imponert og overrasket over Ighalos suksess i engelsk fotball. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!