Nå er det ingen som vant Tour de France mellom 1999 og 2005

Dommen mot Lance Armstrong ble godtatt av UCI i dag.

• Her kan du lese hele USADA-rapporten om Lance Armstrong

(Dagbladet): 24. august annonserte Lance Armstrong at han gir opp kampen mot Det amerikanske antidopingbyrået (USADA), som dermed kunne utestenge ham fra all idrett på livstid og frata ham de sju Tour de France-triumfene han tok mellom 1999 og 2005. 

I etterkant har de presentert en mengde bevis mot amerikaneren, der blant andre 11 tidligere lagkamerater står fram som vitner på at Armstrong dopet seg.

Merkelig nok har Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) forholdt seg tause etter at den 1000 sider lange dommen ble sluppet.

Men på en pressekonferanse i dag ratifiserte de dommen fra USADA, slik at den nå er formelt gyldig.

Det betyr at samtlige Tour de France i tidsrommet 1999 - 2005 nå blir stående uten vinner.

- Vi utestenger Lance Armstrong fra all sykling, og han mister alle sju titlene. Han har ikke lenger noe navn i sykkelverden. UCI skal møtes og finne ut hvordan vi skal unngå lignende saker i framtida. Dette må aldri skje igjen, sier UCI-president Pat McQuaid.

- I all sport, er stjerner en viktig del av sporten. I denne saken er stjernen en jukser. Det er trist.

- Fortjener ikke å bli husket
USADA konkluderte med at Armstrong hadde en hovedrolle i det mest sofistikerte, profesjonaliserte og suksessrike dopingprogrammet som noensinne har vært utført i idretten.

UCI er blitt beskyldt for å dekke over flere positive dopingprøver for Armstrong, både i 1999 og 2002. Nederlandske Hein Verbruggen var president da Armstrong overførte 100 000 dollar til organisasjonen i 2002 - som angivelig skulle brukes på dopingbekjempelse i sykkelsporten.

Men nå er det ingen i UCI som beskytter amerikaneren.

- Vi vil ikke anke til CAS. Vi vil anerkjenne USADAs sanksjoner, sier McQuaid.

- Vi må se framover, og alle slåss mot doping. UCI bruker masse ressurser i kampen mot doping. Jeg kan bare snakke for min periode som sjef. Jeg er lei meg for at ikke alle er dopere er tatt.

- Hvordan bør Armstrong bli husket?

NÅ ER DET SLUTT: Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) har gjennom en årrekke blitt beskyldt for å dekke over Lance Armstrongs dopingmisbruk, men i dag er uttalelsene fra UCI-president Pat McQuaid nådeløse. Foto: (AP Photo/Laurent Rebours, File)
NÅ ER DET SLUTT: Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) har gjennom en årrekke blitt beskyldt for å dekke over Lance Armstrongs dopingmisbruk, men i dag er uttalelsene fra UCI-president Pat McQuaid nådeløse. Foto: (AP Photo/Laurent Rebours, File) Vis mer

- Som jeg sa tidligere, han har har ikke noe navn i sykkelsporten, og fortjener ikke å bli husket, sier UCI-presidenten.

Kvalm av Zabriskies historie
Han sier han nærmest ble fysisk uvel av å lese rapporten fra USADA.

- Jeg må innrømme at jeg ble kvalm av det jeg leste. Historien om hvordan (David) Zabriskie ble overtalt, og delvis tvunget til å dope seg, er ufattelig, sier han.

Med Armstrongs navn formelt strøket vekk fra resultatlistene ligger det an til noen interessante søksmål i tida som kommer. Forsikringsgiganten SCA Promotions betalte ut en bonus på over 40 millioner kroner til Armstrong i 2004, etter at han hadde satt rekord i antall sammenlagttriumfer.

De forsøkte å holde utbetalingen tilbake da rykteflommen om dopingbruk toppet seg med utgivelsen av boka «LA Confidentiel», men etter voldgiftsforhandlinger, inngikk partene i 2006 et forlik på 7,5 millioner dollar.

Det beløpet inkluderte renter og Armstrongs advokatutgifter. Nå vil SCA ha pengene sine tilbake, for i USADA-rapporten kommer det fram at Armstrong begikk mened under voldgifstforhandlingene ved å lyve under ed om egen dopingbruk.

- Han sa i realiteten at vi var avskum og spurte oss om hvordan vi våget å kritisere ham. Så det er med en viss grad av lettelse at vi nå kan si at han ikke slapp unna med det for evig, og forresten: «Du skylder oss 7,5 millioner dollar», sa advokat Jeffrey M. Tillotson tidligere denne måneden.

Strippes for nesten alt
Foruten de sju sammenlagttriumfene i Tour de France blir Armstrong strippet for en tredjeplass og 24 etappeseirer (inkludert fire i lagtempo).

Han vil også miste OL-bronsemedaljen i temposykling fra Sydney i 2000.

Det Armstrong står igjen med er en VM-tittel fra Oslo i 1993, to etappeseirer i Tour de France (1993 og 1995) og et par klassikerseirer.

Wada kan anke saken til CAS om de er usikre på om flere bør straffes og utestenges som følge av USADA-saken. De har 21 dager på seg til å ta avgjørelsen. Men de vil ikke anke selve skyldspørsmålet i Armstrongs tilfelle.