Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ida Eides begravelse:

- Nå er det jeg som må klare meg uten deg

Ida Eide begravet fra Lidar kirke.

BEGRAVELSE: Langrennsløperen Ida Eide begraves ved Lidar kirke i Øystre Slidre. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
BEGRAVELSE: Langrennsløperen Ida Eide begraves ved Lidar kirke i Øystre Slidre. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ØYSTRE SLIDRE (Dagbladet): Den tidligere langrennsløperen Ida Eide (30) døde under et mosjonsløp for snart to uker siden. I dag ble hun begravet fra Lidar kirke i Øystre Slidre kommune i Oppland.

Både far og søster hold minneord inne i kirken:

- Livets gang skulle vært slik at det var jeg som lå i denne kista og så skulle Ida stått her som 60-åring og så skulle hun sagt at jeg var tilgitt for de dårlige skiene jeg hadde smurt og dårlige fotballtreningene jeg hadde ledet og så skulle man ledd litt, selv om det føltes sårt. Derfor føles det helt feil å stå her og prate om livet ditt som stoppet så altfor tidlig, sier far Bjørn Eide.

Far Eide snakket også om kjæresten og samboer Nils-Ingar Aadne.

- Til sjuende og sist handler det om de man er med. Dere. Ikke minst: En mann vi umiddelbart tok til oss. Vi gledet oss til utsiktene. I stedet for bryllup er det nå begravelse og det er dypt tragisk å stå her i dag. Samtidig er det godt å tenke på at det nå er seks mennesker som lever bedre av henne som organdonor. Jeg tenker at hvis hun kunne ta telefonen, så ville hun sagt som hun gjorde på løpet: «Heia, heia, stå på!». Så om du står overfor noe tøft, tenk på Idas siste ord: «Heia, heia, stå på!», sier Bjørn Eide i sine minneord.

Søster og langrennsløper Mari Eide sa følgende:

- Kjære storesøster. Ord strekker ikke til i denne situasjonen og de strekker heller ikke til for å beskrive deg. Du tråkker opp. Vi står her rådville igjen. Du var en søster som alltid forsto og alltid var der for oss. Alt vi ville var å være som deg. Mitt store mål i livet var å bli like god som deg. Du er storesøstera som vi elsket så høyt, vi skulle oppleve så mye sammen. Jeg trodde du skulle være med oss for alltid og vi skulle ha mange gode stunder framover, sier Mari Eide.

Lidar kirke var helt full - med flere ekstra stoler tilgjengelig utenfor kirkeveggene.

SAMBOER: Nils-Ingar Aadne i begravelsen. Foto: Andreas Fadum
SAMBOER: Nils-Ingar Aadne i begravelsen. Foto: Andreas Fadum Vis mer

Therese Johaug, Marit Bjørgen, Astrid Uhrenholdt Jacobsen og flere fra kvinnelandslaget var på plass i begravelsen. Også mange herreløpere var til stede. Ida Eides samboer Nils-Ingar Aadne ville også si noen ord:

- Alt er vanskelig nå, alt er uvirkelig nå. For fire uker siden skrev jeg et dikt til deg i 30-årslaget, for to uker siden var du på premieren min. Alt er vanskelig nå. Jeg gikk fra den beste tida i livet mitt til den vanskeligste på et døgn. En så livsglad, sprek og flott jente som deg som helst skulle være på flere ting samtidig, så du ikke gikk glipp av noe. For to og et halvt år siden er jeg glad du ble med Anders og Mari på stand up. Vi snakket nesten ikke sammen den kvelden, men jeg er så glad jeg klarte å kapre deg. Tida med deg er den beste i livet mitt. Når jeg var treig dro du meg med, vi var på turer. Jeg hadde endelig funnet den perfekte jenta. Du hadde noen ting du ofte sa: En av tingene var ofte da vi hadde lagt oss. Du sa: «Jeg vet ikke hvordan jeg skulle klart meg uten deg». Nå er det jeg som må klare meg uten deg. Du sa; «Tror du vi kommer til å gifte oss?» Jeg sa ja, men ikke for hardt. Jeg ville jo ikke dele planene mine med deg. Vi skulle bare flytte inn først, det var ingen hast. Vi hadde planene klare, livet foran oss, det var oss to. Nå er det bare de fine minnene igjen. Alt er vanskelig nå, utenom å si: «Jeg elsker deg», sier Nils-Ingar Aadne.

KIRKE: Begravelsen fant sted ved Lidar Kirke. Foto: Andreas Fadum
KIRKE: Begravelsen fant sted ved Lidar Kirke. Foto: Andreas Fadum Vis mer

Hjertestans

Eide ble funnet livløs av forbipasserende et stykke utenfor løypa der Norgesløpet på Jessheim gikk lørdag 1. september.

Hun var bevisstløs og pustet ikke da hun ble funnet. Seinere døde 30-åringen på sykehus. Ida Eide var søster av landslagsløperen Mari Eide (28). Hun var også samboer med den kjente komikeren Nils-Ingar Aadne (35). Ida Eide var god venninne med Therese Johaug og flere av de aktive på landslaget.

I SJ0KK: Tidligere langrennsløper Ida Eide døde på sykehus etter å ha fått hjertestans under et mosjonsløp. Ingvild Flugstad Østberg møtte pressen for å snakke om sjokket som har rammet langrennsjentene. Video: Heiko Junge / NTB Scanpix Vis mer Vis mer

«Det er med dyp sorg vi bekrefter at Ida Eide døde på Ullevål sykehus i går (søndag 2. september) som følge av at hun fikk hjertestans under et mosjonsløp på Jessheim lørdag. Familien er svært takknemlig for all den støtten vi har fått i denne uvirkelige situasjonen og ber om forståelse for at vi ønsker å bruke tiden framover sammen med våre nærmeste. Med hilsen familien og samboer».

Talent

Eide var den eldste av i alt tre søstre. Lillesøstrene Mari og Hilde er begge fortsatt aktive i idretten. Mari fikk plass på kvinnelandslaget i langrenn foran den kommende VM-sesongen, mens Hilde Eide blant annet har gjort seg bemerket i skiskyting.

Ida Eide tok blant annet en bronsemedalje i sprint under junior-NM for en del år tilbake. Hun var bosatt på Fornebu og jobbet for Aker BP.

Foto: Andreas Fadum
Foto: Andreas Fadum Vis mer
VENN: Therese Johaug i begravelse. Foto: Andreas Fadum
VENN: Therese Johaug i begravelse. Foto: Andreas Fadum Vis mer
VENNINNE: Marit Bjørgen i begravelsen til Ida Eide. Foto: Andreas Fadum
VENNINNE: Marit Bjørgen i begravelsen til Ida Eide. Foto: Andreas Fadum Vis mer
Hele Norges coronakart