FÅR DELTA: IOC-president Thomas Bach (t.v.) og den russiske presidenten Vladimir Putin har et godt forhold til hverandre. Nå har IOC besluttet å la et flertall av de russiske utøverne å delta i Rio-OL. Foto: Barbara Walton/EPA
FÅR DELTA: IOC-president Thomas Bach (t.v.) og den russiske presidenten Vladimir Putin har et godt forhold til hverandre. Nå har IOC besluttet å la et flertall av de russiske utøverne å delta i Rio-OL. Foto: Barbara Walton/EPA Vis mer

Nå er det klart: 271 russere får delta i Rio-OL

IOC kunne utestengt hele den russiske OL-troppen etter dopingskandalen. Nå har de bestemt at 271 russere får delta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Seint torsdag kveld har Den internasjonale olympiske komité (IOC) kommet med sin endelige dom over Russlands OL-skjebne. 271 deltakere får delta i OL i Brasil, til tross for de oppsiktsvekkende opplysningnene om organisert russisk doping som har kommet fram de siste ukene.

Det melder IOC i en pressemelding.

IOC benyttet ikke muligheten, under forrige ukes konferansemøte, til å ta et standpunkt og utestenge hele Russland fra OL i Rio de Janeiro. I stedet bestemte IOC at de internasjonale særforbundene skulle få avgjøre om russiske utøvere får delta i OL eller ikke.

Et IOC-utnevnt panel hadde imidlertid siste ord når det gjelder hvilke utøvere som skal få delta i Rio. I natt har panelet, som består av tre personer, bestemt at 271 russiske utøvere får delta i Rio-OL.

- Jeg har ren samvittighet

IOC-president Thomas Bach understreket at hans samvittighet er ren, under en pressekonferanse i Rio de Janeiro torsdag kveld,

- Jeg kan se disse utøverne i øynene, for jeg har en helt ren samvittighet. Jeg vet at ikke bare jeg, men at alle eksekutivmedlemmene har veiet alle argumentene godt opp mot hverandre. Vi vet også at vi har støtte fra mange, mange utøvere, sier IOC-presidenten.

Pressekonferansen tok så en bisarr vending da en journalist fra statlig russisk fjernsyn stilte sitt spørsmål. Han takket Bach for at så mange utøvere får delta i lekene, og sa at det virket som om IOC-presidenten personlig hadde gått inn for å hjelpe Russland.

- Dette er ikke en beslutning som dreier seg om å hjelpe noen. Dette handler om rettferdighet. Vi må støtte oss på fakta, og det har vi gjort, svarte IOC-presidenten.

Hyllet av Heiberg

Torsdagens avgjørelse går stikk i strid med hva det norske IOC-medlemmet Gerhard Heiberg sa til Dagbladet etter avgjørelsen for ti dager siden.

- Jeg syns avgjørelsen er meget bra. Vi har i prinsippet utestengt alle russiske utøvere uansett hvilke idretter det dreier seg om. I prinsippet er alle russiske utøvere utestengt fra Rio, sa Heiberg til Dagbladet.

Heiberg mente IOCs beslutning om å la særforbundene bestemme var sterk kost.

- Det er kraftig lut. Vi ville vise at vi ikke bare prater, med å si at det er nulltoleranse ved å gå såpass sterkt frem, sa han.

Avslørte statlig organisert doping

Russland sendte i utgangspunktet inn 387 navn til OL, men over 100 utøvere har blitt utestengt etter McLaren-rapporten som avdekket statsstyrt doping i landet.

McLaren-rapporten som ble offentliggjort i juli avslørte den statlige organiserte dopingen i Russland. Som Dagbladet tidligere har skrevet, ble hele 643 positive dopingprøver i russisk idrett fjernet fra 2011 til 2015.

Allerede torsdag kveld sa Russlands OL-president Alexander Zjukov at 271 russiske utøvere får delta i OL i Rio de Janeiro.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer