Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Nå er det Molde som spiller den fineste fotballen

Nye RBK trenger tid for å komme opp på samme nivå.

 NATURLIGVIS BEST:  Fattet feiring mot Heerenveen. Denne Molde-gjengen vet hva den er god for. FOTO:  EPA/Jerry Lampen.
NATURLIGVIS BEST: Fattet feiring mot Heerenveen. Denne Molde-gjengen vet hva den er god for. FOTO: EPA/Jerry Lampen. Vis mer

MENS Tore Reginiussen lå på ryggen foran sitt eget mål på Lerkendal og ganske intetanende reddet fortsatt spill i Europaligaen for Rosenborg, lekte Molde seg videre på bortebane mot en motstander fra den nederlandske Æresdivisjonen. Stort tydeligere kan ikke tetskiftet i norsk klubbfotball forklares:

•• Nå er det Molde som spiller den angrepsfotballen hele Fotball-Norge kommer til å glede seg over.

På en kveld der mye av motgangen i den hjemlige fotballen snudde, er det Ole Gunnar Solskjærs offensive stil som viser veien framover til enda mer moro.

MEN først og fremst er det fint at de to rivalene får spille mer i Europa. Det gir muligheten til utvikling for to sterke fotballmiljøer som begge er i stand til å gripe sjansen, og det tilfører ekstra kapital til å skille ut et par naturlige norske topplag.

Slik er det bare bra at Molde og RBK kan stikke fra konkurrentene ved hjelp av seks ekstra kamper i Europaligaen, men aller best om flest mulige med påvirkningskraft i sporten ser hvordan Solskjær på ganske kort tid har fått fram et bevisst offensivt norsk klubblag.

Akkurat det må til om denne høsten skal gi en langvarig framgang.

SELVSAGT er det vrient å sammenligne kvaliteten på de ulike motstanderne. Heerenveen har holdt et bra nivå i nederlandsk Eredivisie, men sliter med å erstatte stjernespissene fra sist sesong. Likevel holdt laget nylig Feyenoord til 1 - 1 borte. Da er det oppsiktsvekkende å bli spilt ut av lille Molde i en avgjørende hjemmekamp.

Legia Warzawa er et polsk storlag. Seinest i fjor gikk klubben videre fra gruppespillet i Europaligaen. Sånt sett virker RBKs avansement hakket bedre rent resultatmessig.

Men på banen så det ikke slik ut.

FOR der hjemmelaget heroisk kjempet seg tilbake på Lerkendal og til slutt litt heldig fikk beholde 2 - 1 ledelsen sin i sluttsekundene, hadde Molde offensive ferdigheter som kjapt sikret laget full kontroll.

Svakhetene fra det første opgjøret på Aker Stadion var forsvunnet. Der klarte ikke Molde å holde de gode periodene sine lenge nok. Nå presset laget høyt i banen fra start; viste klart at de både individuelt og kollektivt holdt et høyere nivå enn nederlenderne, og brukte all denne selvtilliten til å avgjøre kampen etter pause.

MÅTEN det skjedde på før 2 - 0 forteller hva som er i ferd med å skje hos Norges klart beste fotballag. I nesten to minutter holdt Molde ballen i midtbaneleddet, slo de trygge pasningene fram og tilbake mellom leddene og viste Heerenveen-spillerne hvor vrient det ville være å snu resultatet selv på deres egen hjemmebane:

•• Ærlig talt: når så du sist nederlandske toppspillere på eget gress forgjeves løpe etter norske fotballgutter?

Det var ganske ofte kampbildet her, og da var det naturlig at scoringen kom rett etter dette spesielt langvarige ballholdet. Enda en tabbe fra usikre nederlendere, en gjenvinning fra Pape Pate Diouf og norsk klubbfotball hadde på nytt spilt seg videre i Europa takket være egne offensive ferdigheter.

DET var jo slik Nils Arne Eggens Rosenborg etter hvert herjet fra midt på 1990-tallet. Ole Gunnar Solskjærs Molde-variant har slett ikke den samme gjenkjennelige og effektive stilen. Det er langt igjen for at noe norsk lag klarer å kopiere det historiske RBK. Sannsynligvis skjer det aldri, men troen på egne ballferdigheter må uansett kopieres for at vi i hvert fall skal vinne noen kamper igjen på dette høye nivået.

Viljen og ferdighetene til å gjøre dette skiller for tida Molde fra resten av de norske klubbene. På halvannen sesong har Solskjær fått inn forståelse og pasningstrygghet som gjør laget hans til en farlig motstander også for gode utenlandske klubber. Der Jan Jönsson må spille inn en fornyet midtbane i RBK for å prege de europeiske kampene like tydelig, har Molde allerede tatt et stort felles steg.

Det gjør laget til det klart viktigste norske bidraget i Europaligaen.

Esten O. Sæther er landslagsjef i futsal (innendørsfotball) og kommentator i Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media