Nå er det nok, dommer!

Viktigste mann i åttedelsfinalen mellom Italia og Sør-Korea:Byron Moreno fra Ecuador. Det sendte Italia ut av VM og forsterket inntrykket av et sluttspill preget av dommerskandaler.

MORENO er en av 36 VM- dommere. Dommerne er blitt VM-sluttspillets mest sentrale aktører. Stikk i strid med fotballspillets idé. En god dommer skal knapt merkes. I dette sluttspillet har de spilt hovedrollene. I går var det Morenos tur.

HAN ER INGEN dårlig dommer. Sannsynligvis en av de beste. Derfor er det også all grunn til å bruke ham som nok et eksempel på at dommernes virkelighet er i ferd med å bli så vanskelig og preget av tilfeldigheter og synsing at Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) må vurdere radikale endringer både i forhold til regelverket og til dommerfunksjonen.

HER ER TRE FORSLAG:

  • Videodømming. I de største mesterskapene og viktigste kampene. I første omgang VM- og EM-sluttspill, Champions League, samt de store mesterskapene på de forskjellige kontinentene.
  • Kondomdrakter. Dagens vide plagg er en invitasjon til trøyeholding. Tettsittende, glatte trøyer vil eliminere dette umiddelbart.
  • Tøffere sanksjoner i etterkant av kampene. Rivaldo fikk under en halv dagslønn i bot etter det usympatiske skuespillet i Brasils åpningskamp mot Tyrkia. En pinlig reaksjon fra FIFA, som i forkant av VM ga dommerstanden klar instruks om å slå hardt ned på filming og usportslig oppførsel. Her hadde FIFA en utmerket mulighet til å statuere et eksempel.

I stedet signaliserer de både overfor fotballverdenen og dommerstanden at instruksen mest var en teoretisk størrelse.

MORENOS TRE KONTROVERSIELLE avgjørelser i åttedelsfinalen belyser dommernes problemer på en utmerket måte:

  • Han dømte straffe til Sør-Korea etter fem minutter for trøyeholding. Korrekt nok. Men i VM har vi sett utallige liknende situasjoner der dommerne ikke engang har reagert.
  • Han ga italienske Totti gult kort for filming. Tottis andre i kampen. TV-bildene viste at mistanken mot Totti var ubegrunnet. Følgelig var utvisningen helt gal.
  • Og han annullerte en italiensk scoring i andre ekstraomgang. Offside, signaliserte linjedommeren - og Moreno gjorde som han måtte. TV-bildene avslørte at det ikke var offside. Hårfint, men like fullt en feil.

DEN KOSTET ITALIA plassen i kvartfinalen. Akkurat som minst én - kanskje to - feilannullerte italienske scoringer mot Kroatia holdt på å sende Italia ut av VM allerede for snart ei uke siden. Og det finnes mange tilsvarende eksempler med andre nasjoner og andre dommere. For mange.

FOTBALL ER EN TRADISJONSRIK idrett. Og de som styrer fotballen på høyeste politiske nivå er meget opptatt av at spillets grunnleggende identitet skal opprettholdes og dyrkes. Det er en holdning fotballinteresserte flest mener er både riktig og viktig.

DERFOR ER ANTALL spillere fortsatt 22, selv om spillet er blitt så fartsfylt og spillerne så løpssterke og allestedsnærværende at det knapt er mulig å hvile øynene på en ledig flekk med gress. Og derfor er målene fortsatt like brede og høye, selv om en gjennomsnittlig keeper har vokst noen centimeter nærmere tverrliggeren.

OG DERFOR FINNES det også mange fornuftige argumenter mot videodømming - og for eksempel en overdommer eller et sekretariat som dommeren kan henvende seg til i spesielle tilfeller, eller som til og med kan overprøve dommeren i ekstreme situasjoner. Fordi en slik utvikling også ødelegger noe av fotballspillets grunnleggende idé:

  • Det enkle og folkelige.

FOR EKSEMPEL historien om den barbeinte guttungen fra Buenos Aires som ble verdens beste fotballspiller. Som brukte Guds hånd til å senke England, og som aldri ble straffet for annet enn det han i etterkant sniffet i seg.

Hvis Maradona og andre plutselig skal dømmes via en skjerm fra Philips eller gjennom et kamera fra Canon, så forsvinner også den menneskelige dimensjonen ved fotballen som gjør den tilgjengelig i alle deler av verden - og på alle nivåer. De fleste fotballkamper i verden spilles faktisk uten dommer i det hele tatt.

MEN RENT TEKNISK er det fullt mulig med videodømming. Og i store mesterskap som EM og VM kan jeg ikke se annet enn at en slik løsning både øker spenningen og - viktigst av alt - rettferdigheten. Dessuten åpner det for en rekke nye og kommersielt sett viktige aktører - til glede for Sepp Blatter og hans profittjagende venner i FIFA.

SÅ FÅR DE nasjonale særforbundene etter hvert vurdere om liknende tiltak er praktisk og økonomisk forsvarlige på nasjonalt nivå. For eksempel i norsk Tippeliga. Det overordnede må uansett være at utfallet av fotballkampene blir så rettferdig som mulig. Og det har ingen ting å gjøre med at Dagbladets VM-favoritt røyk ut i går.