IOC-president:  Thomas Bach. Foto: NTB Scanpix
IOC-president: Thomas Bach. Foto: NTB ScanpixVis mer

Nå er det offisielt. Oslo én av tre OL-kandidater i 2022

Bestemt i dag.

Oslo ble mandag som ventet valgt ut som én av tre kandidatbyer til å arrangere OL i 2022.

De andre er Almaty og Beijing.

- Det er viktig at hver og en av søkerbyene reflekterer over egne visjoner og hvordan de kan sørge for en bærekraftig utvikling for anleggene etter at OL er over. Det har Almaty, Beijing og Oslo gjort, sier IOK-president Thomas Bach på dagens pressekonferanse.

Ingen overraskelse Dagens avgjørelse kommer ikke som noen overraskelse, all den tid ukrainske Lviv trakk sin søknad forrige uke.

- Som kandidatby får man lov til å bruke de olympiske ringene. Ut over høsten vil de tre landene også ha lov til å inngå samarbeidsavtaler og begynne å markedsføre seg selv i utlandet i større grad enn tidligere, forklarer kommunikasjonssjef i idrettsforbundet, Per Tøien, til NRK.

Forrige uka sa Oslos OL-direktør Eli Grimsby til Dagbladet at det ikke er noen automatikk i at alle de tre gjenstående byene ble kandidatbyer. Uansett mener hun Oslos søknad står seg sterkt.

- Jeg tror vår søknad står veldig sterkt uansett. Vi har et grundig arbeid bak oss, og vi har et klart inntrykk av at det er oppfatningen internasjonalt. Nå er det Vest-Europas tur til arrangere. Lillehammer har et godt ord på seg fra før, mens Oslo arrangerte ski-VM på en bra måte i 2011, samtidig som Holmenkollen er et kjent anlegg verden rundt, sa Grimsby forrige uke.

Bestemmes i høst Den endelig beslutningen om hvem som skal få arrangere lekene tas i Malaysia 31. juli neste år. Fra før har Kraków/Jasná (Polen/Slovakia) og Stockholm (Sverige) trukket sine søknader, mens München (Tyskland), Barcelona (Spania) og St. Moritz/Davos (Sveits) takket for seg allerede før den offisielle prosessen startet.

- Vi har godkjent de tre byene som kandidater til OL i 2022, og vi er sikre på at OL i 2022 blir en suksess. Gratulerer, og lykke til videre, sier Bach.

Til høsten skal Stortinget ta stilling til om Oslo-OL får statsgaranti, mens en eventuell endelig søknad sendes inn i januar neste år.

- Det neste blir å jobbe med opinionen og skape positivitet rundt et OL i Norge. Vi vil vise hva dette kan bety av inntekter for næringslivet, sier idrettspresident Børre Rognlien til NTB.