Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Nå er det slutt på dette, og kvinnene er rasende

- Det er ingen som tvinger oss. Det er vårt eget valg.

GRID GIRLS: De nye eierne av Formel 1 har bestemt at det nå er slutt på tradisjonen med grid girls. Det har fått flere til å reagere kraftig. Foto: AP Photo / Daniel Maurer / NTB Scanpix
GRID GIRLS: De nye eierne av Formel 1 har bestemt at det nå er slutt på tradisjonen med grid girls. Det har fått flere til å reagere kraftig. Foto: AP Photo / Daniel Maurer / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere denne uka ble det klart at de nye eierne av Formel 1-sirkuset, Liberty Media, akter å gjøre endringer i hvordan konkurransene avvikles.

TV-selskapet kjøpte rettighetene til å vise motorsporten for svimlende 36 milliarder kroner, og et av grepene som nå gjøres er at «grid girl»-ordningen blir historie.

Direktør Sean Bratches sier at han forstår at dette er en lang tradisjon, men at det likevel er på tide å sette en strek for de lettkledde jentene.

- Det er ikke forenlig med våre verdier og er helt klart ikke i tråd med moderne sosiale normer. Vi synes ikke denne praksisen er passende, og den er heller ikke relevant for Formel 1-fans.

Dette har fått flere til å tenne på alle pluggene.

- Tatt jobbene fra oss

Den kvinnelige sjåføren Alice Powell trekker fram at «de jentene hun kjenner i yrket liker jobben sin som grid girl», og nå har en av kvinnene som mister jobben sin også tatt til orde.

På Twitter skriver en forbanna Lauren Jade at «feministene har kostet henne jobben», og at hun bestandig har vært glad i jobben sin. Hun deler også en rekke andre meldinger fra kvinner som etter denne ukas kunngjøring må se seg om etter annet arbeid.

- Få meg i studioet til «This Morning» (britisk TV-program journ.anm.), så skal jeg forsvare grid girls. Det er feministene som har tatt jobbene fra oss. Jeg har vært grid girl i åtte år, og har aldri følt meg utilpass, sier hun.

Hun vil også ta et oppgjør med de som gir inntrykk av at dette er noe kvinnene har blitt tvunget til å gjøre.

- Jeg elsker jobben min, og jeg hadde ikke gjort dette om jeg ikke var komfortabel med det. Det er ingen som tvinger oss. Det er vårt eget valg.

Bryr seg ikke

Det er ikke bare kvinnene som nå mister jobben som har kommet med sin mening om avgjørelsen til Liberty Media. Også enkelte av Formel 1-førerne har følt for å dele sitt synspunkt.

En av dem er franske Romain Grosjean som kjører for Haas sammen med danske Kevin Magnussen.

Han gjorde det klart at han «ikke bryr seg om avgjørelsen for han er allerede gift med den nydeligste jenta i verden».

Flere har latt seg sjarmere av franskmannens kjærlighetserklæring til sin utkårede, men mange påpeker også at dette er med på å objektivisere og seksualisere kvinnekroppen.

Flere idretter

Avgjørelsen til Liberty Media kommer bare dager etter at Det profesjonelle dartforbundet annonserte at de vil slutte å bruke jenter som går ved siden av spillerne til scenen. Dette var er beslutning som ble presset gjennom av TV-selskapet som sitter på rettighetene til sporten.

I boksing er det jenter som holder opp plakater med informasjon om hvilken runde det er.

Boksepromotoren Eddie Hearn, som blant annet har vært med å føre Anthony Joshua til verdenstoppen, har reagert på dartforbundets avgjørelse. Han mener at jentene i boksing gjør en verdifull og informativ jobb, og sier at det er uaktuelt å følge i fotsporene til dart og Formel 1.

- Kommer vi til å fjerne «ring card»-jentene fra boksing? Nei. De vises ikke på TV og de er der for å gjøre en jobb.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!