Newcastle-oppkjøpet

- Nå er det slutt

TV 2s sportsanker Fin Gnatt (61) er ferdig som Newcastle-supporter etter det nylige oppkjøpet.

OVER OG UT: TV 2s sportsanker Fin Gnatts tid som Newcastle-supporter er over. Foto: Håvard Solem/TV 2
OVER OG UT: TV 2s sportsanker Fin Gnatts tid som Newcastle-supporter er over. Foto: Håvard Solem/TV 2 Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Nå er det slutt. Jeg har holdt med Newcastle i nesten 30 år og synes det er forbanna trist at det er over, men klubben kjøpes opp av de verste i klassen, sier Fin Gnatt til Dagbladet.

Årsaken er det hardt kritiserte oppkjøpet av Premier League-klubben Newcastle United som fikk klarsignal til å gjennomføres torsdag forrige uke.

The Saudi Fund (PIF) ledes av Prins Mohammed bin Salman. Han vil sitte med 80 prosent av klubbens aksjer. Finanskvinnen Amanda Louise Staveley (via firmaet PCP Capital Partners) vil få ti prosent, mens de resterende ti prosentene vil eies av milliardær-brødrene David og Simon Reuben.

- Oppkjøpet Mohammad bin Salman og Saudi-Arabia nå gjør, er et direkte forsøk på å lede fokus bort fra grove menneskerettighetsbrudd, som bruk av dødsstraff, grove angrep på minoriteter og nærmest forbud mot ytringsfrihet i landet, sa John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty Norge i en pressemelding sendt blant annet til NTB.

Mohammed bin Salman og The Public Investment Fund spiller en helt sentral rolle i «nye Newcastle United». Vi forklarer. Video: Ljosland / Hageskal / Løkås Vis mer

- Helt forferdelig

Flere personer har rast mot oppkjøpet og TV 2s Fin Gnatt har nå sluttet seg til rekkene.

- Det er så innmari direkte at de som styrer dette er skrekkregimet som jeg kaller Saudi-Arabia. De er så direkte knyttet til dette oppkjøpet og jeg synes det er helt forferdelig. Jeg var glad de andre gangene det ikke ble noe av, samtidig regnet jeg med at de ville finne en måte å få det gjennomført på til slutt, sier Gnatt og fortsetter:

- Jeg heier ikke på Newcastle lenger. Jeg tilhører ikke de som jubler i gatene, men de som synes dette er det verste steget som er tatt i denne hyperkapitaliseringen av Premier League. Dette er den verste eieren hittil.

The Guardian meldte at sinte klubber har klaget til Premier League på oppkjøpet av Newcastle United og presset på for et hastemøte.

- Det er mange som går ut mot meg og sier hvor var du med disse synspunktene da Man City, Chelsea og alle andre ble kjøpt opp av liknende hyperoljefond eller oljestater. For meg er dette en emosjonell greie, en klubb jeg har forelsket meg i og som jeg har støttet i mange år, sier Gnatt.

Finanskvinnen Amanda Staveley forteller at hun «tar på alvor» bekymringene fra menneskerettighetsgrupper angående den saudiarabiske ledelsen av Newcastle United, men insisterer på at «vår partner ikke er den saudiske staten».

- Veldig trist

Gnatt forteller videre at det blir et stort savn å støtte Newcastle United.

- Jeg har pleid å dra på turer til Newcastle sammen med sønnen min. Vi liker byen og supporterne veldig godt, samtidig som det har vært karakterbyggende å holde med et lag som gjør det så dårlig. Vi er ikke der for å hente pokaler, men det har betydd mye for oss. Jeg synes dette er veldig trist, forteller Gnatt.

OLJEPENGER: Fotballklubben Newcastle United har fått nye eiere fra Saudi-Arabia. Programleder: Christian Fjermeros. / Dagbladet-journalist: Audun Hageskal Vis mer

Han er ikke på jakt etter et nytt favorittlag.

- Jeg har investert såpass mye lidenskap og kjærlighet til den klubben at jeg aldri kunne holdt med noen andre.

Prislappen på klubben skal ligge på 305 millioner pund (rundt 3.5 milliarder kroner) og Staveley melder at hun har «store ambisjoner» for klubben, som kjøperne ser på som et langtidsprosjekt. Gnatt tror det vil ta lang tid før klubben kjemper i toppen.

- Selv om klubben får mye mye mer midler enn de hadde tidligere, så vil det ta ganske lang tid å bygge et topplag. Jeg tror det kommer til å bli frustrasjon og utålmodighet hos den gjengen som tror det bare er å knipse med fingrene og bruke masse penger.

Forlovet raser

I 2018 ble journalisten Jamal Khashoggi drept inne på det saudiske konsulatet i Istanbul. Drapet vakte enorm internasjonal oppstandelse og ble fordømt verden over.

Khashoggi jobbet for Washington Post og var bosatt i USA og var kjent for å ha vært kritiske mot det saudiske regime.

Khashoggis forlovede, Hatice Cengiz, raste mot at det samme regimet nå kjøper klubben.

- Det er så trist. Det er en skam for Newcastle og for engelsk fotball, sier hun i et intervju med Sky News.

Cengiz kjøper ikke forklaringen om at det ikke er regjeringen i Saudi-Arabia som skal kontrollere klubben.

- Det gir ikke mening fordi alle vet at regjeringen kontrollerer alt i Saudi-Arabia. Det nåværende saudiske regimet har en kronprins som kontrollerer alt i landet, forteller Cengiz.

- Poenget er dette: Hvordan godtar spillerne, fansen og direktøren for Newcastle denne situasjonen? Jeg er virkelig trist over dette. Jeg antar at penger er viktigere enn noe annet her i livet, avslutter hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer