Nå er det tid for Vidar Nisja

Dette er spillertypen som skal løfte Tippeligaen.

FREMTIDENS SPILLERTYPE: Vidar Nisja tilhører kategorien fotballspillere som skal løfte Tippeligaen, skriver Esten O. Sæther. Foto: Alf Ove Hansen / SCANPIX
FREMTIDENS SPILLERTYPE: Vidar Nisja tilhører kategorien fotballspillere som skal løfte Tippeligaen, skriver Esten O. Sæther. Foto: Alf Ove Hansen / SCANPIXVis mer

|||FOTBALLEN har sett større innhopp enn de drøyt tjue minuttene som Vidar Nisja fikk for Viking mot Brann, men dette er den type spillere du kommer til å få se mye mer av.

Det kan være greit nok.

Bare spør noen av forståsegpåerne på Viking Stadion som da akkurat satt og vurderte om de denne gangen skulle gidde å bli med favorittlaget sitt helt inn i elendigheten, og som ble sittende for så å gå ganske fornøyde hjem.
For det har sett verre ut med hjemmefotballen i Stavanger denne våren.

ETT AV de første bidragene fra Vidar Nisja var en sugende takling. En av den typen som hører eget gress til; som markerer revir:

•• På denne banen er det ett lag som regjerer.

Den ganske så nye Viking Stadion er dessverre ikke blitt slik for hjemmelaget. Flyttingen har kommet i en sårbar periode for klubben med noen sesonger der laget gjennomgående har savnet spilletyper som griper hjemmekampene og aldri slipper dem.

EN SLIK KAR er heller ikke Vidar Nisja, men denne kvelden fungerte det. Akkurat da Viking var i ferd med å fomle vekk nok en hjemmekamp på dårlig offensiv struktur, variabel innsats og en serie elendige pasningsvalg, ga Nisja litt mer mening.

Han taklet inn motet til å presse høyere, ga et klarere vingalternativ på høyrekanten og vips så fikk Viking sin første sjanse i kampen:

•• 79 minutter og hjemmelaget var endelig i nærheten av å lage mål med en Peter Ijeh-heading som ble stoppet på streken.

Er det rart at en og annen tilhenger som har sett et og annet Viking-mannskap spille fotball i Stavanger før, er noe utålmodig på klubbens vegne?

NEI, men selv i en klubb som slipper lettere fra finanskrisas herjinger i Tippeligaen enn de fleste av topplagene, må tilhengerne vende seg til at resultatene framover må skapes på en annen nåte.

De kommer med typer som Vidar Nisja; lokal gutt fra Jæren som startet hjemme på Vigrestad, tok det naturlige mellomsteget hos lillebror Bryne og så kom til det aller helligste inne i byen for et par sesonger siden.

Viking har allerede flere av disse spillerne enn de fleste av Tippeliga-klubbene. Det er også en av grunnene til at ikke alt rakner i den
nasjonale sponsorkrisa. Vidar Nisja og de andre lokale er ikke overbetalt. På lønningslista i Stavanger, som på de fleste andre listene, er det importen som drar de store summene.

er de lokale heller ikke strålende gode ennå.

Både uten og med Nisja skal du være mer enn positiv for å snakke om at Viking har noe på gang. Hjemmelaget presset et stillestående Brann før pause, men oppnådde ikke noe annet enn at gi raske Erik Huseklepp bakrom stort nok til å misse omgangens eneste målsjanse.

Etter pause var gjestene friskere og hjemmelaget om mulig enda mer planløse. Til slutt endte det med lange framspill mot en feilvendt Peter Ijeh langt unna Brann-målet og med en hel rødkledd backrekke mellom seg og farlig område.

Da var ikke Viking i nærheten av poeng.

OG KANSKJE er det et par enda bedre grunner enn Vidar Nisjas innhopp til at ikke denne kvelden endte med en ny trist fotballuke i Rogaland:

•• Som Branns dårlige vane med å slippe tak i kamper de kan vinne eller Brann-keeper Håkon Opdals noe ustabile formkurve.

Utligningen var en keepertabbe, men slikt kommer og går.

Det som derimot blir værende er kravet om å fylle hver eneste hjemmekamp på Viking Stadion med et eget, smart angrepsspill og ekstrem innsats.

Det var der Vidar Nisja ble kveldens reserveløsning. Han er i hvert fall en start på bedre fotballtider i Stavanger.