Nå er det vår tur, pappa!

Brødrene Ørjan, Runar og Arild Berg og pappa Harald «Dutte» Berg er Norges heteste fotballfamilie. For mer enn 30 år siden reiste Dutte ut på fotballeventyr. Nå er alle sønnene på vei til nye klubber. Alt tyder på at bare pappa bor i Bodø neste år.

Dutte dominerte stort som stjerne på Bodø/Glimt, Lyn og i nederlandske FC den Haag på 60- og 70-tallet. Han ble kåret til Norges beste spiller av Dagbladets lesere i 1976. I dag er sønnene markante skikkelser i Tippeligaen:

  • Storebror Ørjan (30) dominerer på Bodø/Glimt. Han har proffopphold i Frankrike, Tyskland og Sveits bak seg. Nå ønsker seg utenlands igjen på tampen av karrieren.
  • Runar (28) er på vei til Venezia og italiensk serie A etter flere gode sesonger i Rosenborg.
  • Arild (24) ble kåret til Årets komet i Tippeligaen i fjor - etter et friår og et år i lavere divisjoner. Neste år spiller han sannsynligvis for RBK.

Dagbladet samlet kvartetten til en prat i Bodø. Det dreide seg naturlig nok mye om Runars overgang til Venezia og om Rosenborgs interesse for Arild Berg.

Tjener 15 mill

- Nå skal Runar ut i den store verden. Men jeg er sikker på at han vil klare seg bra i Italia. Putter man gode fotballspillere inn på gode lag, så går det som regel bra, sier Dutte.

For Runar blir det et nytt land, nytt språk, ny kultur - og nye medspillere.

- Jeg vet ikke hva jeg går til. Er helt blank. Men dette var et tilbud jeg ikke kunne si nei til, sier han.

Lønn vil han ikke snakke om, men sannsynligvis håver han inn rundt 15 millioner kroner på tre-års kontrakten med italienerne.

Brøyter vei

Steinar Nilsen spiller i Napoli i serie B. Petter Rudi var på utlån til Perugia i serie A. Ut over det har ikke Norge sendt spillere til Italia i nyere tid.

- Hvis Runar gjør det bra i Venezia, så er det nok store sjanser for at det blir et marked for norske spillere i Italia, sier Dutte.

Arild håper at Rosenborg slipper hans eldre bror nå, slik at Runar får med seg oppkjøringen i Italia.

- Det vil være en stor fordel for Runar. Jeg vet han er god nok til å briljere i Italia, men jeg vil bli mektig imponert hvis han gjør det om han kommer midt i sesongen. Han gikk jo ikke rett inn på Rosenborg heller, minner Arild om.

- Det sier du bare for å få komme raskere til Rosenborg, fleiper eldstebror Ørjan.

I går avslørte Arild i Dagbladet at han gjerne spiller for Rosenborg - neste år.

Ørjan vil ut

Ørjans kontrakt med Bodø/Glimt utløper etter inneværende sesong. På grunn av Bosman-dommen kan han skrive kontrakt med ny klubb allerede nå.

- Jeg kommer aldri til å få et tilbud som Runar. Det er av en helt annen verden. Men ja, jeg reiser gjerne ut igjen, sier Ørjan.

Fotballinteressen har alltid vært like stor som talentet.

«Dutte» forteller:

- Runar fulgte med Ørjan hele tida. Da han var seks år husker jeg han kom hjem og var skikkelig sint fordi han var for liten til å være med Ørjan på trening. På samme måte skulle Arild følge Runar hele tida. Alle tre spilte mot hverandre i hagen og hadde konkurranser om hvem som skjøt hardest, kunne trikse flest ganger og hvem som nikket best. Hele tida var det ett eller annet, minnes Harald Berg.

Norsk trio

Dutte er ikke uenig i en påstand om at sønnene sammen ville utgjort Norges beste midtbane.

- De utfyller hverandre bra. En midtbane med Runar som høyre indreløper, Ørjan på midten og Arild som venstre indreløper, sier «Dutte», som fortsatt spiller fotball sammen med andre Glimt-veteraner flere ganger i uka.

Men ingen av sønnene spiller på landslaget.

- Nå skal det sies at Norge har en del gode midtbanespillere i utlandet. Men det er nok flere enn meg som mener at Ørjan, Runar og Arild er i samme klasse som dem, sier Harald.