SÅNN PASSE ÅPNE:  FIFAs nye presidentrådgiver Kjetil Siem med sjef. Mens Gianni Infantino har sine høyst personlige grunner til å fortelle hva presidentlønna blir, velger Siem klok av skade å holde beløpet hemmelig. FOTO: FIFA.
SÅNN PASSE ÅPNE: FIFAs nye presidentrådgiver Kjetil Siem med sjef. Mens Gianni Infantino har sine høyst personlige grunner til å fortelle hva presidentlønna blir, velger Siem klok av skade å holde beløpet hemmelig. FOTO: FIFA.Vis mer

Nå er disse to FIFA-bossene uenige om lønn

FIFA-president Infantino vil fortelle hva han tjener. FIFA-rådgiver Siem sier nei.

ironisk vis har den norske debatten om åpenhet i idretten viklet seg inn i det store oppgjøret om hvem som skal bestemme over den internasjonale fotballen. Mens Fotballforbundets avtroppende generalsekretær Kjetil Siem på vei til jobb som personlig rådgiver for FIFA-president Gianni Infantino nekter å fortelle hva han kommer til å tjene i sin nye stilling, sier Infantino selv at det med lønna skal være helt åpent.

- Etter det jeg har vært igjennom nå, så vil jeg ikke si noe om det, svarte Siem nylig på VGs spørsmål om hva FIFA hadde å tilby sin nye rådgiver. Hemmeligholdet begrunnet han med VGs langvarige kampanjejournalistikk for å presse fram fullt offentlig innsyn i pengebruken sentralt i norsk idrett:

- Jeg la sammen alle utgiftene mine og sa ja til alt, men hang to måneder i galgen. Den åpenheten var ikke noe lur. Den ble brukt mot meg, sa Kjetil Siem.

Det sier samtidig noe om om hvordan honnørordene brukes og misbrukes i det maktspillet som pågår om kontrollen over fotballsportens mange milliarder. For når idrettsledere vurderer om åpenheten i økonomiske forhold lønner seg for dem personlig, er de allerede i ulendt terreng.

DER befinner også FIFA-president Gianni Infantino seg selv om han i en kronikk i Neue Züricher Zeitung i går under tittelen «Fakta i stedet for spekulasjoner» forklarte at det hele tida har vært naturlig for ham å fortelle omverdenen hva han tjener i sitt nye verv som reformator av den skandaliserte fotballsporten:

- I den store sammenhengen, er lønna mi ikke viktig. Jeg skal offentliggjøre den så fort den er fastsatt, lovet Infantino.

Han har muligens grunn til det. Enkelte kritikere mener det er en sammenheng nettopp mellom Infantinos lønnskrav og den utvidelsen av  presidentens makt som ble gjennomført på FIFA-kongressen i Mexico sist helg.

DA fikk Infantino en tilnærmet enstemmig kongress (186 mot 1) med på et hastevedtak som gir det nye FIFA-rådet makten over flere uavhengige reformkomiteer. Presidentens begrunnelse for vedtaket var at FIFA i den kommende reformperioden selv må ha kontroll over hvilke personer som skal passe på dem. Dette angivelig for å kunne ta bort flere råtne egg i fotballkurven.

Problemet er bare at den jobben det siste året nettopp er gjort med flid av disse før uavhengige komiteene, og at vedtaket i Mexico totalt forandret maktfordelingen til fordel for Infantino selv:

- Både måten vedtaket ble gjort på og den effekten det får, er et svik mot alle de som trodde at de stemte for forandring, åpenhet og reformer, sa den jordanske prinsen Ali til Telegraph Sport. Han var riktignok en av Infantinos motkandidater under presidentvalget i februar, men også en av få sentrale fotballpolitikere som konsekvent har krevd større åpenhet i sporten.

Nå får prins Ali full støtte av Transparency International som i en erklæring peker på at nettopp uavhengigheten til disse komiteene var et steg i riktig retning:

- Å ta vekk denne uavhengigheten er et tydelig signal både i måten det ble gjort på og den beskjeden dette gir. Om FIFA-presidenten vil fjerne enkelte personer fra disse komiteene, kunne han ha gjennomført det på et mye mindre eneveldig vis, mente Transparency International som i flere år har vært en pådriver for mer åpenhet i fotballen.

VEDTAKET medførte da også at lederen av FIFAs kontrollkomite Dominic Scala umiddelbart trakk seg fordi han ikke kunne være med på at de fotballpolitikerne han skulle kontrollere, plutselig overtok makten over vokterne:

- Jeg er bekymret over denne avgjørelsen fordi den underminerer en sentral pilar for medlemmenes styring av FIFA, sa Scala, som selv har utformet de nye reformplanene som skal forandre ledelsen av internasjonal fotball.

Men han ledet også det FIFA-utvalget som fastsetter det interne lønnsnivået . Der skal Scala de siste ukene ha advart mot den nye FIFA-presidentens lønnskrav. Ifølge Mail on Sunday er en lønnskontrakt på 2 million dollar blitt liggende usignert fordi Infantino synes vilkårene er for dårlige.

Selv lover Gianni Infantino at han i hvert fall skal tjene mindre enn forgjengeren Sepp Blatter. Den ekskluderte og skandaliserte  Blatter tjente som FIFA-president tre  millioner dollar; litt over 24 millioner kroner i året.

Så det med åpenhet lønner seg kanskje ikke likevel..........

I

Lik Dagbladet Sport på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.