- Nå er gruppa helt åpen

Asamoah Gyan og Ghana sørget for fornyet spenning i en dramatisk kamp mot Tsjekkia. Hvem av spillerne synes du var best?

(Dagbladet.no): Ghana-Tsjekkia 2-0. Etter Tsjekkias oppvisning mot USA i deres første VM-kamp, var det nok få som forventet at Ghana kunne by på trøbbel i dag.


Afrikanernes 2-0-tap for Italia
i første kamp tydet heller ikke på det.

Sjokkåpning

Men ett minutt ut i kampen viste Asamoah Gyan at den antakelsen var feil:

Spissen lurte Tsjekkias offsidefelle trill rundt, før han satte ballen kontrollert nede til venstre for Petr Cech med venstre bein.

- Nå er gruppa helt åpen. Vi må konsentrere oss om den neste kampen og yte vårt beste. Hvis vi vinner, er vi kvalifisert, og det er viktig for oss, sa Gyan til nyhetsbyrået Associated Press (AP) etter kampslutt.

Og at Ghana kan gå videre fra gruppespillet, er få som er i tvil om etter å ha sett dagens kamp. Inspirert av den tidlige scoringen fortsatte ghaneserne nemlig å jobbe knallhardt over hele banen. Selv om Tsjekkia begynte å vise mer tenner etter hvert, var Ghana hele tida farlig på kontringer.

Rundt det 30. minutt fikk lagene hver sine sjanser. Først da Karel Poborsky gikk på et av sine raid på høyrekanten, før han bestemte seg for å avslutte. Skuddet gikk like utenfor venstre stolpe fra spiss vinkel.

Deretter kom målscorer Asamoah Gyan igjen alene med keeper, men skuddet gikk rett på Petr Cech - ikke for siste gang i kampen, skulle det vise seg.

- Nå er gruppa helt åpen

Fantastisk spill

Om første omgang var preget av høyt tempo, store sjanser og mye fint spill, sto ikke den andre halvdelen mye tilbake.

Ghana gikk ut i hundre, og i det 51. minutt kom Asamoah Gyan atter en gang alene med Petr Cech.

Igjen gjorde Chelsea-keeperen en strålende redning, som holdt Tsjekkia inne i kampen.

Fire minutter seinere var det Tsjekkias tur til å få sjansen igjen, denne gangen ved Jaroslav Plasil. Han fikk ballen på bakre stolpe etter et flott tsjekkisk angrep, men skuddet ble for dårlig.

Utvisning og straffe

Spillet fortsatte å bølge fram og tilbake, men på en dag da de tsjekkiske stjernespissene var ute med skader, var det Ghana som så farligst ut.

I det 64. minutt dro Stephan Appiah ballen med seg gjennom Tsjekkia-forsvaret med en flott førsteberøring. Tsjekkias Tomas Ujfalusi kunne ikke annet enn å forsøke å takle - og det gikk galt.


Stopperen ble utvist, og Ghana ble tildelt straffespark. Asamoah Gyans første forsøk fra ellevemeteren gikk i mål, men da fikk han et gult kort for å ha tatt straffen for tidlig.

Forsøk nummer to var langt fra å være like godt, og ballen smalt i den høyre stolpen. Dermed var Tsjekkia fortsatt med i kampen.

Sjanser på løpende bånd

Men det varte ikke lenge, for mot slutten av omgangen skrudde Ghana opp tempoet noe helt enormt.


I det 71., 73., 77. og 78. minutt kom Ghana-spillere etter tur alene med Petr Cech, som ved samtlige anledninger viste at han er verdens soleklart beste målvakt.

I det 81. minutt måtte superkeeperen likevel kapitulere. Sulley Muntari knallet ballen i høyre kryss etter et fantastisk angrep av Ghana.

Etter dette var det nesten for mye å be om at det skulle oppstå flere sjanser, men på overtid hadde Tsjekkia to ganger muligheten til å sette ballen i mål.

Ved begge disse anledningene så det ut til at Ghanas keeper Richard Kingston hadde studert kollegaen på motsatt side.

Resultatet ble dermed 2-0 til Ghana, noe som gjør at alle lagene i gruppe E nå har muligheten til å vinne - og til å bli utslått.

Si din mening

•Hvor god er Ghana?

FLOTT SCORING: Asamoah Gyan lurte Tsjekkias offsidefelle, og satte ballen i mål til venstre for Petr Cech.
1-0: Petr Cech måtte plukke ballen ut av nettet etter bare ett minutt.