- Nå er han blant de beste

Magnus Carlsen (15) er sikret en plass blant de 10. beste i verden i sjakk-VM. - Helt fantastisk, sier Simen Agdestein.

(Dagbladet.no) I dag gikk 15-åringen seirende ut av duellen mot Vladimir Malakhov. Magnus vant det første av to lynsjakkpartier, og kontrollerte inn en remis (uavgjort) i det andre.

- Det er en fantastisk idrettsprestasjon, uansett om han hadde vært 30 år, sier Simen Agdestein.

Han er svært imponert over fighteregenskapene til Magnus.

- Det å komme tilbake gang på gang er utrolig sterkt. Det er et vanvittig press. De har holdt på i over to uker med matcher hver eneste dag, og det er ikke lett å sove når du jobber med åpninger og sånt. Jeg var helt utslitt etter fire dager med matcher mot Magnus, sier Agdestein

Han har kjent Magnus siden han begynte å spille sjakk som 8-9-åring, som Agdestein mener er relativt sent til en som er med i toppen i VM i en alder av 15.

Magnus skal nå spille om 9. plassen i VM mot Gata Kamsky.

De 10 beste fra sjakk-VM går videre til kandidatmatchene hvor de de beste rangerte sjakkspillerne i verden også kommer inn, slik at de totalt blir 16 spillere igjen som skal kjempe om VM-tittelen.

- Det er et komplisert system og en god del gammeldagse privilegier. Men de forsøker å samle verdensmesterskapstittelen til en tittel, sier Agdestein til Dagbladet.no.

IMPONERT:  Simen Agdestein er imponert over at Magnus Carlsen har klatret opp fra en veldig god sjakkspiller til verdenseliten. Her fra NM i sjakk. Foto: SCANPIX
IMPONERT: Simen Agdestein er imponert over at Magnus Carlsen har klatret opp fra en veldig god sjakkspiller til verdenseliten. Her fra NM i sjakk. Foto: SCANPIX Vis mer

Han mener Magnus nå har oppnådd målet.

- Det er ikke så viktig hvordan det går videre nå. Nå er han blant de beste. Han har tatt et kvantesprang i høst, sier Agdestein.