Nå er han en helt

På julaften våknet herretrener Carl Henning Gran til en hat-sms på mobilen, en av mange i vinter. Etter tremila gråt han en skvett av glede.

VAL DI FIEMME (Dagbladet): Med to TV-team og halve Presse-Norge i hælene var alt lagt opp til at tremila skulle bli skjebnerennet til Carl Henning Gran. Det var nesten vinn eller forsvinn. Og etter en vinter med motgang snudde alt på en dag.

- Jeg var rørt, jeg må innrømme det. Og det er litt rart, for jeg er en person som vanligvis har verken de høye topper eller de dype daler, ler Gran.

Man kan si mye om Gran. Men humør har han. På de svarteste dagene tidligere i vinter har han i alle fall hatt en selvironisk eller galgenhumoristisk kommentar på lur. Og når kritikken har rast som verst, er det nettopp det som har vært hans våpen for å stenge ting ute.

Sms-hat

- Jeg har bare vært nødt til å distansere meg fra det. Jeg har hatt tro på det jeg har gjort hele tida. Det har ikke vært lett, men hele teamet rundt meg har stått sammen og jobbet knallhardt.

Hans kontroversielle uttak, og de dårlige resultatene tidlig på sesongen, har gått hardt inn på mange norske skifanatikere. Etter en periode med mange oppringninger måtte han skaffe seg hemmelig privatnummer. For å skjerme familien.

- Jeg vil egentlig ikke si så mye mer om det.

Men han tør fortelle om en del av de mange sms-ene som har tikket inn.

- Det har vært så masse rart. Den jeg sjøl syntes var litt syk, var den som tikket inn på julaften om morran: «En riktig god jul til deg som har dratt norsk herrelangrenn ned i søpla.» Avsenderen var selvsagt ukjent, he-he.

- Ærlig talt. Du må jo ta deg nær av dette?

- Nei, hva skal man si. Jeg er en enkel sjel, så alt bare preller av, he-he-he.

- Men da må jo denne triumfen kjennes som en revansje?

- Nei, jeg tenker ikke sånn. Jeg forstår at vi har fått kritikk. Hadde jeg vært journalist hadde jeg tenkt likedan selv. Men, hva er det man sier - man får som man fortjener.

Samvittighet

Det verste for Gran har faktisk vært å være så vanvittig mye borte fra familien. Samboeren Marete og sønnen Michael (6 md.) har han ikke sett siden slutten av januar.

- Det er det verste med denne jobben. Man reiser rundt med konstant dårlig samvittighet. Samtidig har jeg støtte hjemmefra. Og det er viktig. Alle er innforstått med og enige om at det er dette denne jobben krever, sier Gran.

- Nå er du folkehelt. Hvis noen blir syke nå, så kan du vel ta ut Frode Andresen til femmila for å tilfredsstille folket hjemme?

- Jeg kan godt gjøre det. Men da er det ikke for at jeg skal tilfredsstille folket, men fordi jeg har tro på det selv.

HÅRFIN SUKSESS: Carl Henning Gran var et eneste stort smil i hele går. Etter et internt veddemål lot han håret falle direkte på NRKs TV-sending i går kveld. Gullvinner Thomas Alsgaard lot ikke akkurat til å mistrives med at treneren satt i saksa...