Nå er Hareide verst siden 1978

Norge sjanseløse mot Ukraina. Riise utvist for munnbruk.

DNEPROPETROVSK (Dagbladet.no): Ukraina - Norge 1-0.

2008 har vært et eneste langt fiaskoår for Norge. Bortemøtet med Ukraina var siste sjanse til å rette på litt av det stusselige inntrykket - men det var Norge aldri i nærheten av å gjøre.


Med 0-1-tap på Dnipro Arena går 2008 over i historien som året der Norge ikke vant en eneste landskamp, for første gang siden Tor Røste Fossen ledet landslaget i 1978.

Det er ille nok for Hareide i seg selv. Å se Norge være så sjanseløse som de faktisk var må likevel svi enda mer for landslagssjefen.

Bedre ble det ikke av at John Arne Riise fikk direkte rødt kort da 2. omgang bare var fire minutter gammel, angivelig for munnbruk mot linjedommeren. Riise slo måpende ut med hendene da han så fargen på kortet, og på vei inn i garderoben måtte han forklare seg for Hareide.

- Dette er latterlig. Jeg sa til linjemannen at dette var noe tull etter at vi ikke fikk en offsideavgjørelse med oss. Jeg sa «That\'s fucking shit», det var alt. Slikt blir sagt hundrevis av ganger under en kamp. Jeg har aldri opplevd noe lignende, sier Riise til Viasat 4.

- Nå må jeg ta en prat med dommeren for å se på dette. Jeg håper jeg slipper en utelukkelse, sier han.

Ut fra TV-bildene kan det også se ut som Riise forklarte til kaptein Brede Hangeland at ordene han sa var «fucking shit», og Riise står helt fast på at det var alt.

Nå er Hareide verst siden 1978

Linjemannen må lære engelsk 

Også Åge Hareide var oppgitt over dommertrioen, og både han og Ola By Rise raste mot fjerdedommeren på sidelinja i andreomgang.

- Riise sa noen ord på engelsk. Dommeren er fra Latvia, kanskje han skal ta et engelskkurs før han dømmer internasjonale kamper, sier landslagssjefen.

- Sier vi noe mer, så blir vi vel utestengt i ti år. Men jeg opplevde dette i Øst-Europa på 80-tallet. Ikke siden, da har dommerne vært gode. I dag var vi tilbake på åttitallet, sier Hareide.

Nå vurderer landslagssjefen å klage på det røde kortet for å hindre at John Arne Riise må sone karantene.

- Jeg vet ikke om vi vil anke, vi må snakke med fotballpresidenten. Vi må vite nøyaktig hva linjemannen har hørt. John Arne har sagt at han snakket om offsidesituasjonen, ikke om dommeren. Det var et sjokk for ham, sier Hareide.

- Hadde det vært dårlig oppførsel, hands eller noe sånt, hadde det vært OK. Men når du sier noe som ikke engang er ment for dommeren og blir utvist, er det en stor skandale, fortsetter landslagssjefen.

Heroisk Knudsen

SKJØNTE INGENTING: John Arne Riise er klar på at det han sa til linjemannen er noe han sier utallige ganger i løpet av en fotballkamp. Og var det kun f-ordet han brukte, så er det nok sant. Mannen har spilt i England i flere år. Foto: ERLEND AAS/SCANPIX
SKJØNTE INGENTING: John Arne Riise er klar på at det han sa til linjemannen er noe han sier utallige ganger i løpet av en fotballkamp. Og var det kun f-ordet han brukte, så er det nok sant. Mannen har spilt i England i flere år. Foto: ERLEND AAS/SCANPIX Vis mer

Men selv med 11 mann skulle Norge fått det tøft mot et ballsikkert og godt ukrainsk lag.

Bare en heroisk kamp fra Stabæk-keeper Jon Knudsen hindret sifrene i å bli langt styggere for Norge, for spesielt etter pause rullet Ukraina opp den ene kjempesjansen etter den andre.

Norge skapte på sin side null store sjanser i løpet av 90 minutter - og da er det ikke tilfeldig at laget har rast ned til en 54. plass på Fifa-rankingen.

- Vi ble trykket tilbake av et ballsikkert lag etter utvisningen. Men jeg må berømme gutta for steinhard jobbing i andreomgangen, sier landslagssjef Åge Hareide til Viasat 4.

- Det er også gledelig at vi ser en strålende Jon Knudsen, som viser høy internasjonal klasse, sier Hareide.

Men også han må innse at Norge har spilt et helt år uten seier.

- Ja, det var tungt det der. Noen ganger er det uår, og 2008 setter vi en stor strek over, sier Hareide.

På etterskudd

Norge ble løpende mye etter ballen de første 45 minuttene, og skapte ikke en eneste stor sjanse. Uten John Carew manglet det et oppspillspunkt på topp - og Mohammed Abdelloaue og Daniel Fredheim Holm var lite involvert i spillet.

Nærmest var Moa da han fikk tåa på et løst ukrainsk tilbakespill etter sju minutter, men keeper Stanislav Bogusj avverget til corner. Den møtte Fredheim Holm på første stolpe, men headingen gikk i nettveggen.

Ukraina festet etter hvert et solid grep om kampen, og trykket Norge bakover på banen. Tore Reginiussen og Brede Hangeland hadde overraskende store problemer med innlegg fra kantene, men en stødig Jon Knudsen tok det som kom uten særlige vansker.

Det er likevel sjelden du opplever en norsk landskamp uten at noen dummer seg ut. 25 minutter inn i kampen var det Reginiussens tur.

Et klønete taklingsforsøk tillot Sergej Nazarenko å søke den nødvendige kontakten - og den generelt svake latviske dommeren pekte på straffemerket. Definitivt av det billige slaget, men samtidig urutinert av den kommende Blackburn-stopperen.

Straffen trillet Sergej Nazarenko løst midt i målet, mens Jon Knudsen slang seg til venstre.

Dermed var Norge på hæla igjen, og det kunne fort blitt enda verre da Nazarenko fikk stå helt alene på 10-11 meter. Heldigvis for Norges del gikk avslutningen høyt over.

1-0 sto seg til pause - og ukrainsk ledelse var det ingenting å si på.

Røde Riise

De siste 45 minuttene ble en omgang med ryggen mot veggen for Norge. Laget hang ikke sammen i det hele tatt etter Riises tidlige utvisning, og spillet foregikk stort sett konstant på Norges banehalvdel.

Sergej Valjajev fikk en stor sjanse på bakre stolpe etter ukrainsk dødball, og hele stadion jublet for scoring da Oleksandr Aliev banket ballen hårfint over tverliggeren og inn i bakstanga. For å nevne to av veldig mange feite sjanser for Ukraina.

Norge la også om til tre mann bak etter en times spill, uten at det bedret på situasjonen. Bortsett fra en lysende Knudsen og en ålreit Hangeland var det jevnt over dårlig.

For Moa ble det en frustrerende kamp på topp - men så hadde han også alt annet enn gode arbeidsforhold.

For det er ikke lett å skinne på et lag som til de grader strever i motbakke.

SATSET UNGT: Men de norske gutta klarte ikke å sikre Norge en seier i 2008.
UHELDIG OG LITT KLØNETE: Tore Reginiussen laget straffesparket som ga Ukraina målet de vant med.