Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Superkombinasjonen i OL i Pyongchang

Nå er Hirscher den aller største

Marcel Hirscher tok sitt første OL-gull noensinne i Pyeongchang tirsdag.

GULL: Endelig for Hirscher. Foto: Hans Arne Vedlog
GULL: Endelig for Hirscher. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PYEONGCHANG/OSLO: Marcel Hirscher løp ut med armene i været. Østerrikeren ble hyllet av Pinturault og Victor Muffat- Jeandet, mens han skrek av glede.

OL-gullet han har drømt og lengtet etter hele karrieren er nå sikret.

– Jeg er kjempeglad nå. Dette er kanskje det beste løpet jeg noensinne har kjørt. Alle forventet at jeg skulle lykkes. Det var vanskelig å håndtere presset, men jeg klarte det. Dette har jeg ønsket i alle år, endelig har jeg klart det, sier Hirscher til Eurosport.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Pinturault tok sølv.

– Jeg er veldig glad for andreplass. Marcel Hirscher leverer et kjempeløp, og det ble for vanskelig å slå han etter slalåmet, sier Pinturault.

Hirscher viser nå at han er en av alpintverdenes største stjerner. Han har tatt sølv i slalåm i Sotsji, fjerde- og femteplass i slalåm og storslalåm i 2010, men ikke noe OL-gull.

Det tok han i superkombinasjonen i Pyeongchang tirsdag. Endelig lykkes 28-åringen som har herjet i verdenscupen i flere år.

Kjetil Jansrud, som ble nummer sju i dagens kombinasjon, er imponert over den østerrikske stjerna:

– Veldig imponerende. Han gjorde det i VM også. Han kjører ikke kombi i sesongen og bare kommer inn og tar medaljene sine. Enten sier det noe om kombi, eller så sier det noe om Hirscher. Og sannsynligvis sier det noe om Hirscher, sier Jansrud til Dagbladet.

VG følger opp med å spørre om Jansrud tror Hirscher kommer til å ta tre gull under mesterskapet nå. Han svarer kontant:

– Ja. Jeg håper ikke, for jeg håper at nordmennene kan bite godt fra seg i storslalåm og slalåm, men dette gjør at han kan senke skuldrene foran storslalåm og slalåm, og det er litt skummelt før de andre startende i de tekniske disiplinene.

Spark til FIS

Etter dagens utfordel , som ble flyttet ned, ble det diskutert om slalåmspesialistene har for stor fordel i superkombinasjonen. På forhånd sa Eurosport-ekspert Kjetil Andre Aamodt at Jansrud og co nok måtte ha tre sekunder ned til østerrikeren for å ha en reell sjanse på gull.

Da Jansrud ble konfrontert med om konkurransen er «urettferdig», svarte han:

- Først og fremst må jeg si at jeg er inhabil, for jeg er jo en av fartsakjørerne, men de er kanskje det. De siste sesongene er blitt styrt litt av slalåmløperne, men vi har greid å bite ganske godt fra oss. Så er det FIS sin oppgave å analysere det.

Han forsetter:

- Hvis FIS ønsker kombinasjon som øvelse er det kult hvis både fart og slalåmløpere kan konkurrere og at det blir spennende hver gang. Nå syns jeg, som en sportsfantast, at det blir så stor forskjell på de som kan kjøre slalåm og ikke. Du ser det så godt. Det blir ikke så spennende. Nå kommer det en utforløper nå kan vi la det være, før slalåmspesialistene kommer og avgjør, sier Jansrud.

Og bildene han tegner stemmer godt med realitetet i slalåmdelen av dagens superkombinasjon. Matthias Mayer, Dominik Paris og Peter Fill kjørte ut på rekke og rad etter at Marcel Hirscher hadde dundret inn til bestetid.

OL-KJÆRLIGHET: KKs Ingeborg Helledal har en helt spesiell kjærlighet for OL, og tar opp kvinnekampen samtidig. Programleder: Ingrid Cogorno / Video: Lise Rafaelsen Vis mer

Gulløp

Marcel Hirscher var den store favoritten. 28-åringen, som de siste årene har fått knallhard konkurranse av norske Henrik Kristoffersen, er et fartsmonster som har vunnet verdenscupen i alpint seks år på rad. Men én ting manglet i 28-åringens CV. OL-gull.

Etter utfordelen lå østerrikeren 1,28 bak Thomas Dressen. I åpningen i slalåmdelen leverte Hirscher overlegen kjøring og tok ledelsen. Franskmannen Alexis Pinturault var nærmest. Han kjørte inn til andreplass, 23 hundredeler bak. Victor Muffat-Jeandet tok tredjeplassen.

Mange sleit med forholdene og kjørte ut i slalåmdelen. Blant annet Mayer, Kriechmayr, Fill og Paris.

Kjetil Jansrud ble beste nordmann, men klarte ikke å hevde seg i toppen. Sterke vindforhold påvirket kjøringa og han kjørte i mål 2,15 bak. Han havnet derfor på sjuendeplass.

SJUENDE: Det ble en sjuendeplass i superkombinasjonen for Kjetil Jansrud. Foto: Hans Arne Vedlog
SJUENDE: Det ble en sjuendeplass i superkombinasjonen for Kjetil Jansrud. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

– Det er vanskelig å oppsummere med enkle setninger. Det er en veldig krevende slalåm, det tror jeg er veldig visuelt også. Det var vi litt redd for. I dag blir det veldig stor klasseforskjell mellom spesialslalåmkjørerne som er vant til de løypene og is og de andre, sier Jansrud.

– For min egen del er jeg den eneste utforløperen som er topp 10 i dag. Jeg biter fra meg det jeg kan forvente. Det er naivt å tro at det kunne blitt et mirakel, fortsetter den norske utøveren.

Han vil ikke spekulere i hvor bra løpet kunne ha blitt hvis det ble kjørt full utfor og slalåm var litt mer tilpasset fartskjørerne. En ting er i hvert fall sikkert – det var ett sekund opp til pallplass.

– Noen andre får svare på om det var riktig at det ble renn. Jeg forholder meg til at det ble renn. Hvis jeg mener noe om det virker jeg bitter og jeg er inhabil så det holder. Jeg er utforløperen her, så jeg vil kjøre en lengre utfor med hopp og kortere slalåm. Det jeg er lei meg for er at de har en full slalåm, og de har alle muligheter til å flytte ned slalåmen for å kompensere for at utforen ble kortere. Men hvordan de løser det får være opp til FIS.

Kneproblemer

Aksel Lund Svindal kjørte inn til en sterk andreplass i utfor, men på grunn av problemer med kneet tar han ingen sjanser og droppet derfor slalåmdelen i superkombinasjonen.

– Jeg varmet opp, men kjente det i kneet. Og da orker jeg ikke risikere noe med tanke på utfor og super-G de kommende dagene, sier Svindal til VG.

Aksel Lund Svindal lå som nummer to etter utfor, 0,07 bak Thomas Dressen, mens Kjetil Jansrud lå som nummer fire, 0,27 bak.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!