- Nå er jeg helt tom

GJØVIK (Dagbladet): Landslagsstjernen Gro Hammerseng (22) felte noen tårer da hun i går fikk beskjed om at klubben hennes, Gjøvik og Vardal, er fratatt eliteserielisensen og flyttes ned i 2. divisjon.

Styret i Norges Håndballforbund (NHF) la seg på den tøffe linja da de i går kveld ikke så noen annen utvei enn å degradere Gjøvik og Vardal og den gamle håndballstoltheten Byåsen to divisjoner på grunn av svak økonomistyring.

I tillegg er sju klubber tildelt lisens under skjerpet overvåking, fire under «vanlig» overvåking, mens tolv klubber er tildelt normal lisens.

Gro Hammerseng og lagvenninnene i Gjøvik og Vardal følte seg trygge på at klubben ville få ny lisens, og gårsdagens ubarmhjertige melding rammet derfor ekstra hardt:

- Egentlig bør jeg ikke snakke med noen akkurat nå, for jeg er ikke eldre enn at det fort blir usaklig når jeg er så forbannet som nå. Men det blir for enkelt å legge seg under et pledd og ikke snakke med noen, sier Gro Hammerseng til Dagbladet.

Hun snakker lavmælt og med sorg i stemmen.

- Nå er jeg helt tom og har vondt i magen. Det er gråt og sinne om hverandre, sier Gro Hammerseng.

Gjeld på 1,7 millioner

Ved inngangen til 2002 hadde Gjøvik og Vardal gjeld på 1,7 millioner kroner, mens NHF ikke tillater mer enn en million i negativ egenkapital.

Den nyvalgte styrelederen Knut Korsæth - tidligere fylkesmann i Oppland - viser til at klubben via frivillig akkord med kreditorer og nye friske penger har klart å få gjelda ned i 800000 kroner - i tillegg til at de har klart å skaffe sponsormidler for 1,8 millioner kroner.

Men det var ikke nok for NHF.

- Tidligere har vi støttet oss til optimistiske budsjetter i mars og april, som så viste seg å ikke slå til. Seinest med Gjøvik og Vardal i fjor, sier håndballpresident Karl-Arne Johannessen til Dagbladet - og minner om at det er klubbene selv som har vært med på å fatte de tøffe vilkårene for å få eliteserielisensen.

Anket på stedet

Gjøvik og Vardal besluttet umiddelbart å anke saken inn for Håndballforbundets appellutvalg.

- Det er en skjebnens ironi at jeg satt i et positivt møte da jeg fikk telefonbeskjeden fra Håndballforbundet klokka 18.00. Nå må vi trolig til skifteretten og slå oss selv konkurs. Akkordene vi har inngått var knyttet til fortsatt eliteseriespill.

Gro og de andre jentene trodde også at alt det positive rundt økonomien ville gi klubben ny lisens.

- Mitt inntrykk er at det nye styret har gjort en vanvittig god jobb for å få orden på økonomien, med blant annet kommunen og næringslivet i ryggen. Jeg gir styret min fulle støtte til at de nå har valgt å anke, sier Hammerseng.

Etter to år i eliteserien med Gjøvik og Vardal, 36 landskamper/112 landslagsmål, ett EM-sluttspill og ett VM-sluttspill, er Gro Hammerseng allerede en av de sterkeste søylene på landslaget. Og vil være det i mange år framover.

Men akkurat nå vet hun ikke hvor hun skal spille klubbhåndball de neste åra.

Oppvokst i klubb

- Akkurat nå orker jeg ikke å tenke på det. Jeg tror ikke dette helt har gått opp for meg ennå. Nå trenger jeg og laget tid til å bearbeide dette. Vi skal samles i dag for å snakke ordentlig ut om dette. Nå har vi mer behov for å prate enn å trene, sier Hammerseng.

22-åringen har spilt i klubben siden hun var ti år, og føler derfor ekstra sterkt for moderklubben.

- Jeg er født og oppvokst på Gjøvik, og har vært med på å spille klubben opp i eliten. Da gjør dette veldig vondt, også med tanke på alle ungene det også vil ramme. Det er helt tragisk, sier Gro Hammerseng.

I SORG: - Jeg er født og oppvokst på Gjøvik, og har vært med på å spille klubben opp i eliten. Da gjør det veldig vondt å bli degradert, sier Gro Hammerseng.