Nå er Kong Carlos historisk

Spanske Carlos Sainz (42) utførte en historisk bragd i Argentina i går kveld: Hans 26. seier i karrieren er ny WRC-rekord.

Citroën-føreren delte fra før rekorden i antall VM-seirer med en annen rallylegende, skotske Colin McRae, men nå er Sainz alene på den eksklusive lista over antall seirer. En rekord som vil bli stående i lang tid:

Av dagens aktive førere er Peugeot-mesteren Marcus Grönholm den nærmeste med sine 15 seirer.

Trebarnspappaen fra Madrid har hatt en lang vei til den historiske rekorden. Kong Carlos VM-debuterte i rally så langt tilbake som i 1987. Da var Petter Solberg bare 12 år gammel. Den første seieren kom i 1990, så han har brukt hele 14 år på sine 26 triumfer.

Antall seirer er ikke den eneste rekorden spanjolen har:

91 pallplasseringer

Med 91 pallplasseringer i karrieren er han milevis foran nummer to, finske Juha Kankkunen med 76. Og naturligvis er han suveren på lista over antall VM-starter. Løpet i Argentina var hans 187. VM-løp. Igjen er Kankkunen nærmest, med sine 162.

Én rekord mangler han derimot på den imponerende merittlista: Med sine to VM-titler (fra 1990 og 1992) må han se de to finnene Juha Kankkunen og Tommi Mäkinen (fire VM-gull hver) foran seg.

Sainz var med i kampen om VM-gullet i fjor helt til VM-avslutningen i Wales, men endte til slutt på tredjeplasss etter bare to poeng på de to siste løpene.

Kjørte på nåde

Sainz tangerte Colin McRaes rekord i Tyrkia i den tredje VM-runden i fjor. Det skulle altså gå hele 19 VM-løp før han overtok rekorden alene. At Petter Solberg, Marcus Grönholm og Markko Märtin alle brøt i Argentina, la veien åpen for Sainz, som har vunnet løpet i Sør-Amerika to ganger tidligere.

Faktisk har Sainz levd litt på nåde de siste åra: Foran fjorårets sesong fikk han en plass i Citroën nærmest på nåde. Foran årets sesong fikk han ny kontrakt med Citroën på bekostning av nettopp McRae.

Fikk «lov» til å vinne

Hadde det ikke stått om en historisk rekord i går, spørs det om ledelsen for den franske bilfabrikanten ville latt Sainz vinne. Han er nemlig teamkollega med VM-leder Sebastien Loeb, som kjørte inn til andreplass og åtte VM-poeng i går.

Med seier ville han fått to poeng ekstra, og Loeb vet alt om hva de poengene kan bety til slutt:

I fjor tapte han VM-tittelen til Petter Solberg med ett fattig poeng ...

Citroën-sjef Guy Frequelin var trolig likevel aldri i tvil i går. Han hadde simpelthen ikke hjerte til å nekte Carlos Sainz seieren som ville gjøre rallylegenden enda større. Og nå har han både VM-lederen og mannen med fleste VM-seirer i stallen sin. Det er ikke så verst reklame, det heller. NB! For Subaru ble VM-runden i Argentina en skuffelse, med Petter ute av løpet allerede på fredagen. Men noe positivt fikk de ut av løpet: Andrefører Mikko Hirvonen vant sin første fartsprøve. Det skjedde på SS24, løpets tredje siste etappe.

KONTROLL: Sainz inn i historiebøkene.
OVERRASKET: Spanske Carlos Sainz ble historisk i går med seieren i Rally Argentina - hans 26. totalt i sirkuset. Ansiktsutrykket hans kan tyde på at det kom overraskende ...