STØRRE ENN STOREBROR: Eli Manning er en ekspert på å regissere store seirer i sluttminuttene. Natt til mandag gjorde han det igjen - i den største kampen av dem alle - og på storebror Peytons hjemmebane i Indinapolis og ble atpåtil kåret til den mest verdifulle spilleren i Super Bowl XLVI.   Foto: SCANPIX/Rob Carr/Getty Images/AFP
STØRRE ENN STOREBROR: Eli Manning er en ekspert på å regissere store seirer i sluttminuttene. Natt til mandag gjorde han det igjen - i den største kampen av dem alle - og på storebror Peytons hjemmebane i Indinapolis og ble atpåtil kåret til den mest verdifulle spilleren i Super Bowl XLVI. Foto: SCANPIX/Rob Carr/Getty Images/AFPVis mer

Nå er lillebror Eli større enn storebror

Manning ledet New York Giants til seier i nytt Super Bowl-drama mot Patriots.

(Dagbladet): New England Patriots - New York Giants 17-21.

Neste gang familien Manning samles til middag hjemme hos quarterback-pappa Archie og mamma Olivia i New Orleans, kan lillebror Eli selvtilfreds slå seg på brystet og stolt proklamere overfor at han nå kan smykke seg med dobbelt så mange Super Bowl-ringer og dobbelt så mange «MVP-utmerkelser» som sin legendariske quarterback-storebror Peyton.

Etter å ha levd et langt idrettsliv i skyggen av fem år eldre Peyton Manning, trådte Eli Manning for alltid ut av sin ikoniske storebrors skygge ved å lede sitt New York Giants til lagets andre Super Bowl-triumf med ham som quarterback og mest verdifulle spiller.

Det skjedde av alle steder i Indianapolis, hvor broren har regjert siden 1998 for sitt Colts - mot New England Patriots anført av den andre store quarterback-bautaen i sin samtid, Tom Brady.

FOR EVIGHETEN: Super Bowl XLII hadde David Tyrees «helmet catch». Super Bowl XLVI hadde Mario Manninghams mirakuløse mottak mellom to Patriots-spillere som igangsatte kampavgjørelsen i del to av New York Giants og New England Patriots.Foto: SCANPIX/Win McNamee/Getty Images/AFP
FOR EVIGHETEN: Super Bowl XLII hadde David Tyrees «helmet catch». Super Bowl XLVI hadde Mario Manninghams mirakuløse mottak mellom to Patriots-spillere som igangsatte kampavgjørelsen i del to av New York Giants og New England Patriots.Foto: SCANPIX/Win McNamee/Getty Images/AFP Vis mer

- Det føles fantastisk å vinne en Super Bowl uansett i hvilken stadion man spiller. Indianapolis har uansett vært et strålende vertsskap denne uka, svarte lillebror Manning på podiet på spørsmål om hvordan det føltes å vinne i «huset Peyton bygde», som man sier på folkemunne i Indianapolis om den praktfulle finalearenaen Lucas Oil Stadium.

Kanskje får Peyton Manning aldri muligheten til å ta igjen det tapte terrenget til lillebror. Karrieren henger stadig i en tynn tråd på grunn av omfattende nakkeproblemer, som holdt ham på sidelinja hele denne sesongen.

Quarterback-duellen Reklamefilmer til 40 millioner kroner minuttet, pauseunderholdning i verdensklasse og en solid porsjon patriotisme pakket inn i patostung staffasje til tross:

På amerikansk idretts årlige festaften handler det fortsatt mest om dramaet som utspiller seg ute på den rektangulære gressmatta.

Og i årets utgave av Super Bowl - den 46. i rekken - handlet det først og fremst om duellen mellom to quarterbacker som begge hadde vært der før og visste så inderlig godt hva som skulle til for å lykkes i den største kampen av dem alle.

DESPERAT FORSØK: I et siste desperat forsøk på å vinne kampen, lempet Tom Brady langt mot en tett markert Aaron Hernandez. Rob Gronkowski (nr. 87 t.h. i bildet) kom akkurat for seint til å fange nedfallsfrukten.Foto: SCANPIX/Win McNamee/Getty Images/AFP
DESPERAT FORSØK: I et siste desperat forsøk på å vinne kampen, lempet Tom Brady langt mot en tett markert Aaron Hernandez. Rob Gronkowski (nr. 87 t.h. i bildet) kom akkurat for seint til å fange nedfallsfrukten.Foto: SCANPIX/Win McNamee/Getty Images/AFP Vis mer

For New England Patriots' Tom Bradys vedkommende handlet det om å kvitte seg med et fire år gammelt spøkelse, som har ridd ham som en mare siden. Den gang skulle New York Giants være en formalitet av et hinder på oppløpssiden til den perfekte sesong. Slik skulle det aldri gå, og den 34 år gamle superstjernen skulle ikke få det enklere i sitt femte forsøk på å vinne sin fjerde finale - det samme som legendene Terry Bradshaw og Joe Montana.

For New York Giants' Eli Manning vedkommende handlet det om endelig å høste den anerkjennelsen mange har ment han har blitt snytt for på grunn av et etternavn som forplikter i NFL.

Reddet av 12 mann Styrkeforholdet mellom lagene var på papiret langt jevnere enn hva tilfellet var for fire år siden. Selv om bookmakerne holdt Patriots som knepne favoritter, mente flertallet av ekspertisen at Giants var et bedre balansert mannskap, som hadde fått nøkkelspillere tilbake og funnet formen i riktig øyeblikk, selv om store deler av sesongen ble spilt med ryggen mot veggen.

Og det var Giants som åpnet minst nølende i heksegryta i Indianapolis, og selv om det ikke endte med poeng på tavla i første angrep for Manning og kompani, sørget en strålende punt fra punter Steve Weatherford for at Patriots fikk et elendig utgangspunkt for sin første «possession» i kampen. Det endte i en såkalt «safety», to poeng til Giants og ballen tilbake direkte.

Manning, godt hjulpet av en robust av en robust offensiv linje, ledet laget sitt resolutt nedover banen før Patriots fant en oppskrift med ryggen mot egen end zone. Sterling Moore framprovoserte en fumble fra Victor Cruz og Patriots vant tilbake ballen, bare for å se at dommerne slo ned på at de hadde hatt 12 spillere på banen i stedet for de forskriftsmessige elleve.

Giants fikk i stedet nye muligheter, som etterhvert ledet til kampens første touchdown fra Manning til nettopp Cruz.

«Pats» i pauseledelse Etter en vaklende innledning, begynte Brady å røre på seg. I første omgang ledet det bare til en field goal fra Stephen Gostkowski, men Patriots fikk en siste mulighet før pause, selv om det så mørkt ut da Weatherford fikk fulltreff med nok en punt med fire minutter igjen på klokka.

For å score, måtte Brady føre laget sitt 96 yard nedover banen, noe som var ensbetydende med Super Bowl-rekorden for lengste drive. Det var en oppgave 34-åringen utførte med bravur.

Med åtte sekunder igjen på klokka, mottok running back Danny Woodhead ballen til touchdown, og Patriots kunne overlate scenen til Madonna i ledelsen 10-9.

Samtidig var AFCs representant vel vitende om at de startet med ballen etter popdronningas forrykende pauseshow.

Fortsatt i dytten fortsatte Patriots der de slapp etter hvilen med sitt beryktede «hurry up offense». Før Giants hadde rukket å summe seg, fant Brady tight end Aaron Hernandez, som tok seg av resten, og sendte laget fra Foxborough opp i 17-9.

Da hadde forøvrig Brady truffet med 16 strake pasninger til medspillere - også det en Super Bowl-rekord Patriots tar med seg hjem som et altfor lite plaster på et altfor stort sår på stoltheten.

Hodeløs Brady Giants svarte nemlig med to vellykkede field goal-forsøk fra Lawrence Tynes og reduserte til 17-15 og virket igjen mest toneangivende offensivt.

Pendelen var i ferd med å svinge tilbake i New Yorks retning, og svingte enda raskere da Tom Brady mistet hodet etter å ha unngått to taklinger, banket ballen ned i banen bare for å se Giants' Chase Blackburn fange ballen foran Rob Gronkowski - mannen med USAs mest omtalte ankel de siste to ukene.

Kampens første turnover kom så seint som 30 sekunder ut i fjerde quarter og gikk i Giants' favør. Likevel klarte de bare å søle bort to dyrebare timeout-er før de måtte punte ballen tilbake til Patriots. Tom Brady og kavaleriet hans gjorde en god jobb med å spise tid av klokka, men ikke nok til en siste offensiv fra Eli Manning og Giants.

For evigheten 2008-finalen hadde David Tyrees «helmet catch». 2012-møtet mellom lagene hadde også sitt «play» for evigheten:

DISTANSERT: Peyton Manning (t.v.) regnes som en av tidenes aller beste quarterback-er i NFL, men har nå bare halvparten så mange Super Bowl-titler som lillebror Eli. Her deler han ut utmerkelsen som mest verdifulle spiller i NFL denne sesongen til Green Bay Packers-quarterback Aaron Rodgers.Foto: SCANPIX/AP Photo/Marcio Sanchez
DISTANSERT: Peyton Manning (t.v.) regnes som en av tidenes aller beste quarterback-er i NFL, men har nå bare halvparten så mange Super Bowl-titler som lillebror Eli. Her deler han ut utmerkelsen som mest verdifulle spiller i NFL denne sesongen til Green Bay Packers-quarterback Aaron Rodgers.Foto: SCANPIX/AP Photo/Marcio Sanchez Vis mer

Da Eli Manning fant Mario Manningham i det trangeste av vinduer ute ved sidelinja. Patriots-trener Bill Belichick hadde lite å tape på å utfordre dommeravgjørelsen, men Sterling Moore og Patrick Chung klarte ikke stoppe Giants-receiver-en før han forsvant utover sidelinja.

Pasningen på 38 yards var en kickstart på det som til slutt resulterte i noe så sjelden som et ufrivillig touchdown-løp fra Ahmad Bradshaw. Giants-backen ville nemlig bli stoppet før mållinja for å spise ytterligere tid fra klokka, men Belichick og Patriots tok en kalkulert risiko for å gi Tom Brady sekunder nok på klokka til å utgjøre en forskjell.

Til sjuende og sist var det ikke mange centimeterene som skilte Rob Gronkowski fra å få hanskene på nedfallsfrukten fra en siste desperat «Hail Mary», men Giants sto imot, og tok dermed innersvingen på Patriots for andre gang på rad i Super Bowl og for andre gang på rad denne sesongen.

- Det har vært en vill kveld og en vill sesong, men vi er en fantastisk gjeng som aldri gir oss, som har stor tiltro til hverandre. Jeg er stolt av laget og hvordan vi håndterte alle utfordringer, sa Eli Manning etter å ha ledet et lag som bare vant ni av 16 grunnspillkamper hele veien.

FRITT LEIDE: New England Patriots tok en kalkulert risiko da de lot Ahmad Bradshaw få fritt leide til en touchdown i håp om at det skulle være igjen tid nok på klokka for Tom Brady og kompani til en å vinne kampen.Foto: SCANPIX/REUTERS/Jim Young
FRITT LEIDE: New England Patriots tok en kalkulert risiko da de lot Ahmad Bradshaw få fritt leide til en touchdown i håp om at det skulle være igjen tid nok på klokka for Tom Brady og kompani til en å vinne kampen.Foto: SCANPIX/REUTERS/Jim Young Vis mer
UNDERHOLDNING FRA A TIL Å: Super Bowl handler også om rammen rundt selve kampen, og i år var det Madonna som sto for den tradisjonsrike pauseunderholdningen.Foto: SCANPIX/Al Bello/Getty Images/AFP
UNDERHOLDNING FRA A TIL Å: Super Bowl handler også om rammen rundt selve kampen, og i år var det Madonna som sto for den tradisjonsrike pauseunderholdningen.Foto: SCANPIX/Al Bello/Getty Images/AFP Vis mer