Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Martin Ødegaards utvikling

Nå er Ødegaard het igjen i Europa: - Han tar pusten fra oss og er mye sterkere fysisk

Iver Fossum er ikke i tvil om at Martin Ødegaard har utviklet seg mye siden de spilte sammen i Strømsgodset. Han får støtte av flere fotballeksperter.

UTVIKLING: Mange har vært bekymret for Martin Ødegaards utvikling, men i 2016 har han tatt store steg, selv om han har mistet plassen på det norske A-landslaget. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
UTVIKLING: Mange har vært bekymret for Martin Ødegaards utvikling, men i 2016 har han tatt store steg, selv om han har mistet plassen på det norske A-landslaget. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det tok helt av da Martin Ødegaard herjet i Tippeligaen som 15-åring og ble historiens yngste spiller i EM-kvalifiseringen og tidenes yngste debutant for Real Madrids stjernegalleri.

Forventningene var enorme til unggutten. Det var forventninger som selv ikke Lionel Messi og Cristiano Ronaldo hadde da de var i tilsvarende alder. Presset var unødvendig stort og overdimensjonert.

HER KLIKKER HAN FULLSTENDIG: TV-kommentatoren gikk bananas etter Martin Ødegaards første mål for Real Madrids ungdomslag Castilla. Lydopptak fra kampen mellom Castilla og Barakaldo. Vis mer

- Det var mye hysteri i begynnelsen. Det ble snakket om hvem av Isco eller James Rodríguez som måtte selges for å få plass til Martin. Det var overdrevent, men nå får Ødegaard endelig mer ro. Tålmodighet er en dyd, sier Petter Veland, ekspert på spansk fotball, til Dagbladet.

Etter en tøff start i Madrid med mye kritikk fra en rekke hold - ikke minst den spanske avisen AS som et ledd i svertekampanjen mot Real Madrid-president og Ødegaard-fan Florentino Pérez - har det den siste tiden løsnet for unggutten.

Hylles for «Ronaldinho-triks»

Paradoksalt nok har utviklingen skutt fart i en periode hvor Per-Mathias Høgmo har flyttet 17-åringen ned på fra A-landslaget til U21-landslaget. I helga kapret Ødegaard nok en bestemannspris da han herjet mot Athletic B.

Spesielt denne involveringen har skapt ny «Martin-feber». Ødegaard trikset seg forbi tre Athletic-spillere på Ronaldinho-vis, før han forserte fra egen halvdel til motstanderens 16-meter på Lionel Messi-vis, skriver givemesport.com. Flere engelske og tyske aviser hyller Ødegaard-raidet. Det samme gjør den spanske storavisen Marca.

Hannover 96-profilen Iver Fossum (20) synes det er morsomt å se utviklingen som hans tidligere lagkamerat i Strømsgodset har hatt den siste tiden.

Fossum: - Han har utviklet seg mye

Sammen har duoen spilt Norge til U21-EM-playoff, hvor Serbia er siste hinder før EM-sluttspillet kan bli et faktum. Playoff-kampene spilles 11. og 15. november.

- Martin har utviklet seg mye siden vi spilte sammen i Strømsgodset. Han har blitt bedre fysisk og bedre på alt egentlig. Det merker jeg veldig. Han blir en viktig mann i EM-playoffen hvis han ikke blir tatt ut på A-landslaget i stedet, sier Fossum til Dagbladet.

GOD RELASJON: Martin Ødegaard og Iver Fossum har et godt samarbeid både på og utenfor banen. De slo gjennom samtidig for Strømsgodset og kan skyte Norge til U21-EM om to uker. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
GOD RELASJON: Martin Ødegaard og Iver Fossum har et godt samarbeid både på og utenfor banen. De slo gjennom samtidig for Strømsgodset og kan skyte Norge til U21-EM om to uker. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer

Real Madrid-talentets teknikk er de fleste kjent med. Da han tok pusten av Fotball-Norge som 15-åring var han en liten fotballmagiker som fløt forbi motstanderne med en sjelden eleganse og et unikt blikk for spillet.

Nå er Ødegaard en langt mer komplett spiller. Egenskapene uten ball er forbedret. I sommer scoret han høyt på de fysiske testene i Real Madrid.

- Ja, det er korrekt at jeg gjorde de bra på de testene. Jeg vet ikke nøyaktig hvordan Bale gjorde det, men jeg scoret spesielt høyt på kondisjonstestene, sa den tidligere Strømsgodet-spilleren til Dagbladet forrige måned.

Tjærnås: - Sterkere fysisk på alle måter

Både for U21-landslaget og Castilla har 17-åringen vist et nytt repertoar og langt bedre egenskaper som ballvinner og førsteforsvarer. Fotballekspert Lars Tjærnås synes tendensen er tydelig.

- Ødegaard har blitt sterkere fysisk på alle måter. Han vinner flere dueller, løper mye og beskytter ballen klart bedre som førsteforsvarer. Han har en fin utvikling, sier Tjærnås til Dagbladet.

STERKERE: Lars Tjærnås mener Martin Ødegaard har tatt store steg fysisk. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
STERKERE: Lars Tjærnås mener Martin Ødegaard har tatt store steg fysisk. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

Det samme mener Veland, som følger nordmannens prestasjoner tett i spansk fotball.

- Mot Athletic var han strålende, på samme måte som mot Kazakhstan for U21-landslaget. Nå viser han oftere de magiske tingene som tok pusten fra oss da han var 15 år. Martin tar pusten fra oss igjen og har utviklet seg for hver måned som har gått og blitt bedre på alle områder. Men den aller beste kampen han har spilt i Real Madrid er nok treningskampen mot PSG, hvis de tar nivået i betraktning, mener Veland.

- I 2015 ble Ødegaard kritisert for at artisteriet var vekk og at han valgte for trygge løsninger. Samtidig hører det med til historien at det er sånn Castilla spiller, med mye ballbesittelse. Han var spinkel og liten, og de fysiske stegene han har tatt er naturlige, sier han.

Står over dagens kamp

I likhet med Ødegaard har Fossum også utviklet de fysiske egenskapene. Forrige sesong markerte han seg som en av de som løp desidert flest kilometer i Bundesligaen.

- Det stemmer det. Løpskapasiteten er bra, men jeg vet ikke hvem av meg og Martin som har best løpskapasitet. Det er en styrke begge har, i tillegg til at vi er glade i å ha ballen, sier Fossum.

Ødegaard er ikke med i Castillas tropp borte mot Barakaldo i dag. Årsaken er uproblematisk.

- Han har en liten føling på utsiden av kneet. Kampen i helga er neppe i fare, tror Veland.

Alt tyder på at midtbaneeleganten blir lånt ut i overgangsvinduet i januar når han omsider er 18 år og gammel nok til å melde ny overgang i henhold til FIFA-reglene. Marca skriver at sentrale krefter i klubben ønsker at Ødegaard utlånes til Getafe for å ikke bryte opp livet i Madrid for mye. I sommer holdt han på å signere for Rennes.

Marca stiller også spørsmål om Ødegaard vil vurdere å søke etter andre destinasjoner og ramser opp Bayern München, Manchester United, Chelsea og Barcelona som klubber som tidligere har vært interesserte.

- Alt tyder på at Martin blir utlånt i januar, sier Veland.

- Hvilken klubb han bør lån ut til er vanskelig å si, men det bør være på det høyeste mulige nivået hvor han kan få spilletid, konkluderer Tjærnås.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!