Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Tour de Ski 2016/17:

Nå er Petter Northug virkelig savnet

Her skulle han ha lekt sammen med Sergej Ustiugov

TRENGER FLERE UTFORDRERE:  Martin Johnsrud Sundby  kan nok fikse Sergej Justjugov til slutt både i Tour de Ski og VM, men det er raske løpere som russeren som stadig mer preger sporten.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
TRENGER FLERE UTFORDRERE:  Martin Johnsrud Sundby  kan nok fikse Sergej Justjugov til slutt både i Tour de Ski og VM, men det er raske løpere som russeren som stadig mer preger sporten. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

OM det er noen trøst for Petter Northug et eller annet sted mellom sofaen og treningsløypa hjemme i Trøndelag:

  • Nå er han savnet i Tour de Ski.

Ikke fordi Martin Johnsrud Sundby og resten av de norske langrennsgutta er sjanseløs mot Sergej Ustiugov, men fordi det hadde vært så moro å se Northug i vanlig form mot hans åtte år yngre russiske kloning.

FOR 24-år unge Ustiugovs overlegne temposkifter i feltet er nesten en reprise på hvordan Petter for ti år siden revolusjonerte denne sporten. Hvordan russeren bare på noen titalls meter suger inn feltet foran seg, har du sett før.

Det er dette nye; det tilsynelatende totalt uforutsigbare som på noen sekunder forklares som en opplagt masterplan, som har gjort langrenn med fellesstart så gøyalt:

  • Hvor fint hadde det ikke da vært å ha to slike mesterløpere i ett og samme felt?

Men det får vi kanskje ikke.

PETTERS muligheter i VM er det ikke noe særlig klokt å si om. Han kan fint rekke sprinten om han snart kommer i normal trening igjen; men å finne krefter til å leke med feltene på vanlig vis under fellesstartene i Lahti krever mye mer.

BOM FRA START: Petter åpnet skivinteren med en 74.plass på Beitostølen. Det trodde vi var en slags fleip, men tok feil. FOTO: Bjørn Langsem / Dagbladet
BOM FRA START: Petter åpnet skivinteren med en 74.plass på Beitostølen. Det trodde vi var en slags fleip, men tok feil. FOTO: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Langrennsform er skjøre greier. I går forsvant Finn-Hågen Krogh ut av Touren etter å ha hanglet i dagesvis. Det var jo han som skulle ha testet seg mot Sergej Ustiugov på slike distanser som denne. Finn-Hågen har Petter-fart til det. Seinest rett før jul spurtet han ned russeren i verdenscupen i La Clusaz, men nå må også han hjem for å finne tilbake kreftene.

AKKURAT det blir mye lettere for Finn-Hågen Krogh enn Petter Northugs som famler i etterkant av høstens feiltrening. Det var allergi som på samme vis som for tre år siden, stoppet finnmarkingens Tour-sjanser. Da vet han også hvordan han kommer tilbake så fort sykdommen slipper, selv om det aldri er helt enkelt å restarte en sesong.

Uansett er Finn-Hågen Krogh på plass til Lahti-VM med ekstreme fartsressurser. Akkurat den ferdigheten preger sporten stadig mer. Det er det som gjør typer som Emil Iversen (nummer 6 og nest beste nordmann sammenlagt) og 20 år gamle Johannes Høsflot Klæbo så spennende.

Klæbo tester løypa i Lahti i Skandinavisk cup i morgen etter å ha imponert med en rask etappe under den populære Strindheim-stafetten sist fredag . Unggutten er sannsynligvis bare aktuell til sprint i mesterskapet om halvannen måned, men etter hvert kommer også den ekstreme toppfarten hans til å prege distanserenn.

DET er derfor Martin Johnsrud Sundby i løp etter løp må presse opp tempoet fra start. I går fikk han begrenset nytte av det på grunn av sin egen tabbe ut på den siste runden, men han kan ta med seg et par positive tegn etter å ha blitt spurtet ned av Sergej Ustiugov.

Han gikk tross alt fort nok til at feltet til slutt sprakk i en ganske lett løype. I tillegg holdt rykket på sisterunden nesten mot den imponerende toppfarten til russeren.

Begge deler teller inn mot VM. Martin blir stadig sikrere på at han både kan sette et marsjtempo og har et rykk som på en god dag holder til det første individuelle VM-gullet.

HVA all denne styrken holder til i Tour de Ski, får vi et første svar på i dag. Da er det slutt på leken i feltet. Ustiugov må selv holde jevn fart i jaktstart; nesten halvminuttet foran Johnsrud Sundby.

Normalt taper russeren bare noen sekunder på 15 km fristil, men Oberstdorf er ikke stedet for det normale. Guttas start er 12.45; etter værmeldingens siste prognoser samtidig med at snøen begynner å lave ned.

Da kan det bli tøft for førstemann ut i sporet å holde tempoet oppe, selv om han det gjelder for tida er både verdens raskeste og beste skiløper.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media