IKKE LENGER NERVØS: Kjetil Rekdal har gitt Svein Erik Edvartsen det glatte lag i tidligere sesonger, men i år har han bare gode ting å si om mannen som skal lede cupfinalen mellom Brann og Aalesund i morgen. - Jeg synes han har dømt bra i alle kampene i år, sier Rekdal. Her diskuterer han like fullt med Edvartsen etter at Tromsø slo Aalesund 1-0 på Alfheim.  
Foto: Rune Stoltz Bertinussen / Scanpix
IKKE LENGER NERVØS: Kjetil Rekdal har gitt Svein Erik Edvartsen det glatte lag i tidligere sesonger, men i år har han bare gode ting å si om mannen som skal lede cupfinalen mellom Brann og Aalesund i morgen. - Jeg synes han har dømt bra i alle kampene i år, sier Rekdal. Her diskuterer han like fullt med Edvartsen etter at Tromsø slo Aalesund 1-0 på Alfheim. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / ScanpixVis mer

Nå er Rekdal imponert over mannen han æreskjelte

Mente cupfinaledommer Edvartsen måtte fjernes.

(Dagbladet): Lista over personer som har mottatt ei skyllebøtte av Kjetil Rekdal er ikke ubetydelig, men få har fått gjennomgå like grundig som dommer Svein Erik Edvartsen.

Etter å ha fått en billig straffe imot seg på Marienlyst i 2009, gikk AaFK-treneren rett i strupen på Edvartsen.

- Jeg regner med at det straffesparket er slik det pleier å være når Edvartsen dømmer - at det er ingenting. Det er utrolig at han får lov å holde på slik kamp etter kamp. Sist var de vi som dro fordel av det. I dag var det Godset. En dag må det ta slutt, sa Rekdal til TV 2 i pausen - og antydet dermed at Edvartsen burde fjernes fra Tippeligaen.

- Vi må score på sjansene våre, og drite i dommeren. Han er jo ikke bedre, avsluttet Rekdal.

Snudde motgang til medgang
NFF vurderte å straffe ham for uttalelsene, men de endte opp å irettesette AaFK-treneren.

- Vi har lagt særlig vekt på at uttalelsene ikke antyder at dommeren er partisk, men jeg vil likevel understreke at vi mener enkelte av uttalelsene ligger helt i grenseland av hva vi kan akseptere i norsk fotball. Gjentatte uttalelser av denne type karakter kan bidra til å undergrave respekten for dommerrollen, og en utvikling i den retning vil vi ikke tolerere, advarte daværende fotballpresident Sondre Kåfjord.

Edvartsen måtte imidlertid tåle at han mistet statusen som FIFA-dommer - og han ble vurdert flyttet ned til Adeccoligaen. Men etter den svake sesongen tok han seg selv i nakkeskinnet, og i år har han levert dommerprestasjoner på et vesentlig høyere nivå.

Dommersjef Rune Pedersen har belønnet framgangen med å tildele Edvartsen morgendagens cupfinale mellom Brann og Aalesund.

Uten at det får Rekdal til å miste nattesøvnen.

- I år har han dømt oss mot Tromsø, mot Strømsgodset og i én kamp til. Jeg synes han har dømt bra i alle kampene i år. Han får høre det hvis han er dårlig, så da skal han få høre det når han er god også, sier Rekdal til Dagbladet.

Og krysser fingrene for at Edvartsen fortsetter den positive utviklingen på Ullevaal.

- I år har det ikke vært noe med ham. Han har lært mye, og det synes jeg er kjekt. Jeg er ikke bekymra. Men den største trusselen for alle lag at noe utenforliggende faktorer skal bli avgjørende, faktorer du ikke kan gardere deg mot. Vi satser på at det går bra, sier han.

- Fortjent at Skarsfjord ble årets trener
Selve cupfinalelagene mener han er så jevne at det nesten er umulig å utrope noen favoritt.

CUPFINALEKLAR: Aalesund og Kjetil Rekdal har vært i Oslo helt siden onsdag. Her under gårsdagens pressetreff på SAS-hotellet. 
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
CUPFINALEKLAR: Aalesund og Kjetil Rekdal har vært i Oslo helt siden onsdag. Her under gårsdagens pressetreff på SAS-hotellet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Det er så jevnt som det går an. Brann har fem poeng mer enn oss. Vi møter dem i siste serierunde, og slår vi dem er det i utgangspunktet to poeng. Vi er ganske jevnhode. Brann har scoret mer enn oss, men de slipper inn mer. Det er så fifty/fifty som det kan få blitt.

- Hvem har det høyeste maksnivået hvis begge er på topp søndag?

- Jeg mener vi har et høyere maksnivå. Vi har spilt ute i Europa i år, og slått Elfsborg og Alkmaar. Vi er kanskje kommet litt lenger i taktisk utvikling enn Brann. Men det har også å gjøre med at Brann nesten har et nytt lag i år sammenlignet med i fjor. Rune Skarsfjord har gjort en fantastisk jobb, men han har ikke holdt på så lenge. Får han ett år til på baken med den samme gruppa og de utvikler seg videre, pluss at de får et par nye spillere, kan Brann være en knallsterk gullkandidat neste sesong. Det er ikke mer som skal til, sier Rekdal.

Skarsfjord ble for øvrig kåret til årets trener av Trenerforeningen i går. Noen etterlyste Ole Gunnar Solskjær, men ettersom han ikke er medlem av Trenerforeningen kunne han ikke vinne.

Rekdal mener Skarsfjord uansett ville ha vært den fortjente vinneren.

- Det er veldig fortjent. Å trene et lag i Bergen med det utgangspunktet han hadde, og ligge på fjerdeplass to runder før slutt samtidig som man skal spille cupfinale, står det stor respekt av. Brann kan ta sølv eller bronse og cupgull i år. Men vi mkan hindre dem i begge deler, sier Rekdal.

- Hva med Solskjær, som vant gull i første forsøk?

- Det er sikkert flere kandidater. Men det ville ikke vært like fortjent om han fikk prisen. Han har et topplag, som tok 20 poeng under Uwe Rösler på de siste åtte kampene sist sesong. Han tok nesten over ferdig vare, mens Skarsfjord måtte begynne på bunn. Men det Ole Gunnar har gjort med Molde er også en usannsynlig sterk prestasjon. Molde var den evige toer, og han brøt koden på første forsøk. All ære til ham, sier Rekdal.

SNUFSETE: Rekdal har slitt med influensasymptomer, men er på bedringens vei. - Det ville vært mye verre om jeg skulle spille, sier han. 
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SNUFSETE: Rekdal har slitt med influensasymptomer, men er på bedringens vei. - Det ville vært mye verre om jeg skulle spille, sier han. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer