ENGASJERT: Den nye sjefen for det norske kvinnelandslaget, Roger Finjord, er brennende opptatt av jobben. Hans første mål blir å få laget kvalifisert til OL i Rio neste sommer.Assistent trener Roger Finjord under  treningen på Richcraft Recreation Complex, torsdag. Foto: BERIT ROALD / NTB SCANPIX
ENGASJERT: Den nye sjefen for det norske kvinnelandslaget, Roger Finjord, er brennende opptatt av jobben. Hans første mål blir å få laget kvalifisert til OL i Rio neste sommer.Assistent trener Roger Finjord under treningen på Richcraft Recreation Complex, torsdag. Foto: BERIT ROALD / NTB SCANPIXVis mer

- Nå er sjansen for en OL-plass 25 prosent. Vi skal jobbe knallhardt for å øke den

Roger Finjord (42) vil ta fotballjentene til OL.

ULLEVAAL STADION (Dagbladet): Roger Finjord (42) rykker opp fra assistentrollen under Even Pellerud og overtar kvinnelandslaget i fotball. Han har voldsomme ambisjoner.

- Jeg er utrolig stolt over å få lede et av Norges to store fotball-flaggskip. Og jeg har mine tanker om hvordan vi skal kunne hevde oss også framover, sa den svært så munnrappe finnmarkingen i sin nesten 20 minutter lange enetale under Fotballforbundets pressekonferanse i dag.

Foruten å skissere sine planer og vyer for norsk kvinnefotball, var han også emosjonell, og takket forgjenger Even Pellerud som tok ham inn som sin assistent for over to år siden.

- Det er veldig viktig for meg å få sagt dette. Da jeg møtte Even Pellerud for første gang på Gardermoen i januar i 2013 sa han til meg at han ville gi meg så mye tillit i rollen som assistenttrener at jeg kunne få vokse i jobben. Ikke en eneste dag har jeg følt at han ikke mente det han sa.

- Jeg har fått enorm tillit, og få assistenttrenere har nok hatt samme mulighet til å få være med på å prege produktet som jeg har. Jeg er veldig ydmyk over den tilliten Even viste meg, sier Finjord.

Nå er det han selv som skal fordele tillit ut i støtteapparat og i lag.

Han får den første eksamenen allerede i vinter. I mars skal Norges kvinner møte Sverige, Sveits og Nederland i en turnering i nettopp Nederland. I potten ligger en OL-plass.

Jobbe beinhardt Den har Finjord naturlig nok fryktelig lyst på. Og han ser ikke off-season, vinter, snø, slaps og spillere som er midt inne i klubbenes sesongoppkjøring som noe hinder.

- Drillo kom alltid med prosentberegninger. Hvor store er sjansene for at Norge kommer til OL?

- Oi. Det er fire lag med i den kampen. Nå vil jeg si vi har fått utdelt 25 prosent hver. Men vi skal jobbe beinhardt for å endre prosentene i vår favør.

- Samarbeidet med klubbene blir utrolig viktig. Det kommer jeg til å legge mye vekt på, og jeg føler vi allerede er i en veldig god dialog. Vi har felles mål her, sier Finjord.

- Men hvordan få jentene i skjerpet kampform i mars?

- At spillerne vil være fysisk og mentalt klare til å yte i mars er jeg helt trygg på. Så får vi se hva vi klarer å få til av samlinger i forkant. Vi har jo blant annet en ti dagers treningsleir på La Manga i januar som skal brukes ekstremt godt.

- Jobben starter nå - Men denne jobben starter nå, sier Finjord, som har tenkt mye på hvordan Norge skal kunne henge med i den internasjonale utviklingen innen kvinnefotball.

- Den utviklingen går rasende fort. Vi er med på utviklinga, men vi må forsere den. Målet mitt er at vi skal kunne dirigere kamper både med og uten ball i kommende mesterskap. Og jeg håper NFF valgte meg i denne jobben fordi de ser behovet for nytenkning for å henge med internasjonalt.

- Vi har alle muligheter til både å være med, og til og med være det laget som andre nasjoner studerer på møtene sine for å lære. Det krever gode valg, men det er fullt mulig sier Finjord.

Fikk ja fra familien - Du er gift og har to yngre barn hjemme i Alta. Du sier selv at de har sett faren sin mer på Skype enn live de to siste åra. Hvorfor sa du ja til denne jobben?

- Familien betyr mye. Og den runden ble tatt først. De var innstilt på at jeg skulle si ja. Da ble valget enkelt for meg. Ikke minst fordi jeg ser et enormt potensial i kvinnelandslaget - og fordi jeg har en administrasjon som virkelig vil noe med dette produktet, sier Finjord til Dagbladet.

- Og, jeg er glad Even Pellerud fortsatt blir med som en sparringspartner videre. Det betyr også en del for meg.

Pellerud blir kulturvokter Even Pellerud var også til stede på pressekonferansen i går. Han sto i salen og var i utmerket humør.

- Jeg kjente på dette etter skuffelsen i VM i sommer. Følelsen ga seg ikke verken etter to eller tre uker. Og da jeg fortsatt merket at nok kanskje var nok etter ytterligere to uker på ferie, ga jeg beskjed om at det var greiest at andre tok over, sier Pellerud, som anser Roger Finjord som et utmerket valg.

Selv skal Pellerud fortsatt jobbe i NFF, selv om stillingen han skal ha ikke er endelig definert ennå.

- Vi jobber med det nå. Det kommer til å handle om å følge opp andre trenere i systemet, sier han.

- En slags kulturforvalter for norsk landslagsfotball?

- Det ordet har ikke jeg brukt, men det er nok ingen håpløs definisjon, sier Pellerud.