MÅ STAKE UT NY KURS: Petter Northug og Tomas Northug blir ikke rammet av stakefrie soner denne sesongen, men på nivået under vil stakefrie soner bli innført. Det har Norges Skiforbund nå besluttet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
MÅ STAKE UT NY KURS: Petter Northug og Tomas Northug blir ikke rammet av stakefrie soner denne sesongen, men på nivået under vil stakefrie soner bli innført. Det har Norges Skiforbund nå besluttet. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Norges Skiforbund har bestemt seg:

Nå er stakefrie soner innført i Norge. I disse rennene kan utøverne ikke stake fritt

-  Det største problemet er nok nedover i årsklassene, sier Martin Johnsrud Sundby.

(Dagbladet): Debatten om hvordan man skal bevare diagonalgangen i klassisk langrenn har havnet skyggen av høstens to dopingsaker.

På kongressen i Cancun i sommer besluttet det internasjonale skiforbundet (FIS) å innføre en regel som åpner for stakefrie soner. Komiteen understreket samtidig at regelen ikke skal benyttes i internasjonale konkurranser førstkommende sesong og at det er de nasjonale forbundene som bestemmer om stakefrie soner skal innføres nasjonalt eller ikke.

Nå har Norges Skiforbund fattet en beslutning: På høstmøte forrige helg vedtok de en ny regel i Norges Skiforbunds rennreglement. Det bekrefter Skiforbundet i dette dokumentet. Regelen lyder slik:

«Juryen kan forby bruk av en eller flere teknikker i markerte soner i løypa. Alle regelbrudd vil bli rapportert til juryen. »

Så hvilke renn vil dette gjelde? Det offentliggjøres nå i samme dokument. Norges Skiforbund har besluttet at de skal ha stakefrie soner i minimum alle norgescuprenn junior, stafett i NM Junior, sprint og stafett i Hovedlandsrennet og på seniorcup på Gålåsprinten 26-27. november.

DIAGONALGANG: Martin Johnsrud Sundby er den viktigste aktøren bak stakerevolusjonen, men både FIS og Norges Skiforbund ønsker å bevare diagonalgangen..  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
DIAGONALGANG: Martin Johnsrud Sundby er den viktigste aktøren bak stakerevolusjonen, men både FIS og Norges Skiforbund ønsker å bevare diagonalgangen.. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Dette er altså et minimum. Flere renn kan bli innlemmet i ordningen, som vil bli vurdert forløpende gjennom hele sesongen. Skikretsen oppfordres til å teste ut stakefrie soner, i henhold til vedtaket. Rennjuryen har den endelige avgjørelsen i forhold til den praktiske gjennomføringen på rennstedet.

Sundby: - Et ærlig forsøk på å bremse utviklingen

Regelendringen er et resultat av stakerevolusjonen som spesielt Martin Johnsrud Sundby har ledet an. Forrige sesongs verdensener triumferte både i verdenscupen og i NM etter å ha staket gjennom hele løypa. 32-åringen fra Røa synes det er riktig med tiltak som bidrar til at de yngre løperne også må gå diagonalgang.

- Jeg tenker at det er et ærlig forsøk på å bremse en utvikling mange synes er dramatisk for langrennsporten. Selv har jeg nok ikke svartmalt situasjonen med tanke på diagonalgangen, og jeg tror uansett at den kommer til å forbli, men andre er mer skeptiske. Det største problemet er nok nedover i årsklassene og jeg støtter fullt ut tiltak som vil bidra til at barn og unge også må gå diagonal, sa Sundby til Dagbladet for to uker siden.

STAVFOKUS: Hvilke staver Martin Johnsrud Sundby og langrennsløperne velger til vinteren, kan bli helt avgjørende.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
STAVFOKUS: Hvilke staver Martin Johnsrud Sundby og langrennsløperne velger til vinteren, kan bli helt avgjørende. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Jeg ønsker fortsatt å videreutvikle idretten, men det kan gjøres på mange måter, mener han.

- Påvirker meg ikke så mye

FIS har innført en regelendring om at stavene ikke kan overstige 83 prosent av utøverens høyde (med skisko på). Den er også innlemmet i Norges Skiforbunds reglement.

- Hvordan påvirker dette treningsplanen din?

- Jeg har alltid trent mot det som møter meg om vinteren, og denne vinteren er det i stor grad klassiske konkurranser der festesmøring blir vesentlig. Samtidig må jeg beherske staking dersom det dukker opp, så det påvirker egentlig ikke så mye. Femmila i Kollen vil alltid gå med festesmøring, sier Sundby.

Både Sundby og Petter Northug har tidligere uttrykt seg kritiske mot stakeforbud i verdenscupen. Foreløpig rammer ikke regelendringen verdenseliten, all den tid de stakefrie sonene kun vil praktiseres på juniornivå i Norge - etter det som foreløpig er besluttet.

Dagbladet var i kontakt med Northug om vedtaket fredag ettermiddag, men Mosvik-ekspressen virker ikke å bry nevneverdig om regelen som er innført på juniorrenn i Norge. I stedet vartet han i kjent still opp med flere karakteristiske stakerelaterte vitser. Det er som regel et tegn på at spurtkongen er i storform.