PENSJONIST. Björn Ferry er glad i å slenge dritt til Norge. Nå har han lagt opp, men hans svenske etterfølgere er så dårlige at de norske ikke har samvittighet til å ta verbal hevn. FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADET
PENSJONIST. Björn Ferry er glad i å slenge dritt til Norge. Nå har han lagt opp, men hans svenske etterfølgere er så dårlige at de norske ikke har samvittighet til å ta verbal hevn. FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADETVis mer

Nå er svenskene for dårlige til å bli «mobbet»

I 2007 tok Sverige gull. Nå er alt bare tull.

(Dagbladet): Da mixed-stafett først kom på programmet, var det en øvelse Norge nedprioriterte fullstendig i mesterskap. 

Øvelsen ble ikke anerkjent i Norge, noe laguttakene og følgelig også resultatene bar preg av.

I Sverige var det stikk motsatt. De satset alt på å bli best på denne øvelsen.

I 2007 kapret svenskene VM-gullet på mixed-stafett med Helena Jonsson, Anna Carin Olofsson, Björn Ferry og Carl Johan Bergman.

Da Norge stilte dette laget i VM i Östersund i 2008, Anne Ingstadbjørg, Julie Bonnevie-Svendsen, Alexander Os og Rune Brattsveen, uttalte Ferry følgende:

- Det er et Ø-lag, sa den frittalende svensken.

- Det var noen av våre beste som hvilte da, men øvelsen får stadig høyere status. I Norge er bredden så god at det er vanskelig å si hva som er det beste laget, svarer Os når Dagbladet minner han om Ferrys uttalelse.

Os gikk da Norge inn til en skuffende 8. plass, men så snudde alt.

Fra Ø til A og A til Å Ø ble etter hvert til A da mixed-stafetten ble Norges gulløvelse nr. 1 etter OL i Vanocouver. Både i 2011, 2012, 2013 og 2014 ble det norsk gull på de respektive mixed-stafettene.

Mens Norge har gått fra Ø til A, har Sverige gått fra A til Ø.

Eller enda verre: De har gått fra A til Å.

Mens Norge klarte å ta bronsemedaljen til tross for Tiril Eckhoffs strafferunde i dag, gikk det langt verre med Sverige, selv om de ikke måtte ut i strafferunden.

Det gikk så ille at de svenske skiskytterne, Elisabeth Högberg, Mona Brorsson, Fredrik Lindström og Peppe Femling, ikke engang ble vist på TV-skjermen etter første skyting.

- Mange av de beste har lagt opp, og da har ikke Sverige god nok bredde til å hevde seg. Det er urettferdig å sammenligne Sverige med Norge, sier Os til Dagbladet.

- Jeg ønsker ikke å svare på det Ferry har sagt. Jeg ønsker ikke å gjøre livet surere for Sverige når de er nede i en slik bølgedal, sier han.

Havnet nesten sist Store svenske medier som Expressen og Aftonbladet skriver ikke et eneste ord om hva som skjedde i de finske skoger.

Noen kan kanskje lure på om Sverige i det hele tatt var med på dagens stafett.

Joda, gullvinnerne fra 2007 var med. Men de havnet helt nede på en 16. plass, over fire minutter bak Tsjekkia.

Når det skjedde helt uten strafferunder og kun åtte ekstraskudd, forteller det om små muligheter for forbedringer senere i mesterskapet.

Sverige var heller ikke veldig langt unna å bli tatt igjen med en runde av Tsjekkia, Frankrike og Norge.

- Det er vanskelig å si hvorfor det er slik. Men det er vel færre som trener skiskyting i Sverige enn Norge, tror Os.

Det går mot et skikkelig antiklimaks for svenskene i VM hos naboene i Kontiolahti i Finland.

Mens Magdalena Forsberg, Helena Ekholm, Anna Carin Olofsson, Björn Ferry og Carl Johan Bergman har sørget for mange svenske skiskytteroppturer, er ettefølgerne foreløpig ikke i nærheten av medaljer.

SAVNET:
Björn Ferry fra Sverige og Carl Johan Bergman er sårt savnet.
Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix
SAVNET: Björn Ferry fra Sverige og Carl Johan Bergman er sårt savnet. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix Vis mer