- Nå er vi blant de store

Utrolige Tyrkia med ny snuoperasjon da straffene sendte Kroatia ut.

(Dagbladet.no): EM, 2.kvartfinale: Kroatia - Tyrkia 1-1, 1-3 på straffer.

Etter dørgende kjedelige 118 minutter, skjedde plutselig alt i Wien.


Tyrkerne førte ekstraomgangene uten å bli virkelig farlige, men det var Kroatia som brøt ut i semijubel da innbytter Ivan Klasnic headet inn 1-0. Recber Rustu var på bærtur, tyrkerne fortvilte.

Men den utrolige moralen i det tyrkiske laget kan visst aldri avskrives.


Det var overtid i ekstraomgangene, Recber Rustu dunket opp en håpefull siste langpasning, og ballen falt ned i beina på innbytteren med det passende navnet, Semih Senturk.

Han fyrte løs på halvvolley, ballen suste i krysset, og plutselig hadde Tyrkia reddet straffesparkkonkurranse likevel.

Der ble syndebukken Rustu til helt foran overnervøse kroater, tyrkerne var overlegne fra elleve meter, og er klare for semifinale mot Tyskland.

- Det er ubeskrivelig. Om vi kan fortsette som dette og tror på oss selv, så er alt mulig, sier Hamit Altintop etter sin avgjørende straffe, ifølge NTB.

REISTE SEG IGJEN: Semih Senturk fyrte av i absolutt siste minutt, ballen føk i krysset, og Tyrkia hadde klart det igjen. I straffesparkkonkurransen var det aldri noen tvil. Foto: AP/SCANPIX
REISTE SEG IGJEN: Semih Senturk fyrte av i absolutt siste minutt, ballen føk i krysset, og Tyrkia hadde klart det igjen. I straffesparkkonkurransen var det aldri noen tvil. Foto: AP/SCANPIX Vis mer

- Tidligere har vi ikke greid å holde hodet kaldt. Nå gjorde vi det helt til slutt.

Men semifinalen blir en utfordring. Tuncay, Emre Asik og Arda Turan pådro seg alle karantene, Nihat haltet av med det som så ut som en alvorlig strekk.

Nå må tyrkerne virkelig slikke sårene, men det kan vente - i kveld feirer de enda en utrolig snuoperasjon.

- Spillerne overgikk seg selv. Dette er unikt i vår historie. Vi er blitt en av de store fotballnasjonene. Det tyrkiske folk kan glede seg. Og om de er stolte av oss så er vi stolte av dem, sier trener Fatih Terim.

Kjedelig førsteomgang

Førsteomgangen var lite å sende Wien-stemplede postkort hjem om.

Kroatia var nesten merkelig forsiktige framover, Tyrkia klarte ikke å true med noe særlig farlig, og resultatet var 45 sjansefattige minutter.

Én stor mulighet fikk vi imidlertid, og den var til gjengjeld av det enorme slaget.

- Nå er vi blant de store

Luka Modric serverte en lav crosser inn foran mål til Ivica Olic på femmeteren, men Olic kom altfor godt under ballen, og satte avslutningen i tverrliggeren fra bare et par meters hold. Niko Kranjcar klarte ikke å presse returheadingen på mål - der skulle det stått 1-0, men det gjorde det ikke.

Tyrkia hadde et godt langskudd fra Mehmet Topal som strøk høyre stolpe, og dett var egentlig dett fra laget som fortsatt ikke har scoret i en førsteomgang i mesterskapet.

Samme visa i andre omgang

Ivica Olic fikk en ny gratismulighet da tyrkerne sov og han kom seg alene gjennom etter fem minutter av andreomgang.

Recber Rustu rykket ut og gjorde målet mindre, Olic prøvde å heade over ham, men en høy hanske fra veteranmålvakten var akkurat nok til å hindre scoring.

Så gikk andreomgangen inn i samme spor som den første, sjansefattig og temposvak, selv om de spredte sjansene kom også etter pause.

Ivan Rakitic kombinerte fint med Olic og kunne avslutte i god posisjon tjue minutter før slutt, men litt tyrkisk press i ryggen var nok til at skuddet hans gikk himmelhøyt over.

Darijo Srnas frispark fra 25 meter fem minutter før ordinær tid var hardt og velplassert, men også i keeperhjørnet - og Recber Rustu gjorde en god redning som hindret scoring.

Rustu spilte seg etter hvert fram som Tyrkias klart beste spiller, og bekreftet det da han reddet nok en Ivica Olic-avslutning fra kloss hold i siste minutt. Igjen var det et Modric-innlegg, igjen klarte ikke Olic gjøre det om til scoring.

Og da ble det selvfølgelig ekstraomganger.

Utrolig avslutning

Tyrkia virket klart sterkest i de ekstra 30 minutteen, og de skapte også et par gode sjanser.

Sanli Tuncay strøk stolpen med et skudd fra sytten meter like før den første var ferdig, men dessverre for tyrkerne på feil side.

Men klokka tikket og gikk mot straffekonk. Så startet dramatikken i siste minutt.

Da Ivan Klasnic headet inn 1-0 i det åpne målet Recber Rustu etterlot seg på bærtur, trodde alle at Kroatia hadde sikret seg semifinale helt på tampen.

De hadde tydeligvis glemt comeback-gutta fra Tyrkia.

Det var på overtid i andre ekstraomgang, Rustu bare dunket en lang ball opp mot det kroatiske forsvaret, og så dukket Semih Sentürk opp der ballen landet.

Han fyrte av på halv volley, ballen suste i krysset, Tyrkia hadde nok en gang snudd kampen på hodet i aller siste sekund, og det ble straffesparkkonkurranse likevel.

- Utligningen var et drømmemål, rett og slett. Det er derfor fotball er verdens beste sport. Jeg trodde det var over, og så fikk han til et slikt skudd, sier Kroatias trener Slaven Bilic.

Overlegne på straffer

Den vant tyrkerne overlegent. Turan, Semih og Altintop var skråsikre alle sammen, mens unggutta fra Kroatia sviktet totalt.

Luka Modric og Ivan Rakitic skjøt begge utenfor, mens Recber Rustu tok den avgjørende ellevemeteren fra Ivan Klasnic.

Tyrkia er i semifinale, etter nok en utrolig sluttspurt.

Nå venter Tyskland, og tyrkerne må slikke sårene som aldri før - med karantener og skader i hopetall.

For Kroatia er eventyret over.

- Spillerne jeg valgte var rede til å skyte, men straffespark er som lotto, sier Slaven Bilic etter at tre av fire kroater misset. Bare Darijo Srna scoret, mens to av de andre bommet på mål.

- Dette blir vanskelig å glemme, selv om to eller tre år. Men vi kommer tilbake når VM-kvalifiseringen starter, sier Bilic.

TRENGTE IKKE REDDE DE ANDRE: Luka Modric og Ivan Rakitic satte begge sine straffer utenfor mål.
MEN HVA NÅ? Tyrkia skal møte Tyskland i semifinale. Men med den skadelista - og tre nye karantener etter kveldens kvartfinale, får trener Fatih Terim nok med å stille elleve mann.
TRODDE DET VAR GJORT: Da Ivan Klasnic satte inn 1-0 etter Recber Rustus bærtur, trodde kroatene de hadde klart det. Der tok de grundig feil.
NY KAMP PÅ SIDELINJA: Fjerdedommer Manuel Gonzales, som sendte Joachim Löw på tribunen i gruppespillet, hadde nok å gjøre i kveld også.
KUNNE GÅTT ANNERLEDES: Ivica Olic hadde et par utrolige sjanser, som denne han satte i tverrliggeren fra kloss hold i første omgang.
FRA SYNDEBUKK TIL HELT: Recber Rustu tok den siste straffen til Ivan Klasnic, og Tyrkia kunne slippe jubelen løs.